Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

A szovjet leszoritotta a gabonaárakat

Csikágóban pénteken két centtel esett a buza ára, amire kitört a helyi pánik. Szombaton aztán ujabb két és félcentes árzuhanás következett és most igazi világpánik kelt a nyomában. Amit ma egy héttel ezelőtt bizonyos mértékig a mesék birodalmába utaltak, hivatalosan is beigazolást nyert.

A buza példátlan áresését csakugyan az orosz szovjet buzainváziója okozza s ezen mitsem változtat még az a támadás sem, amelyet a kormánypárt agrárértekezletén a budapesti tőzsde és a határidő üzlet ellen intéztek. Alig mult el három nap az agrártámadás óta s máris bizonyos feszélyezettséggel gondolnak erre a határozatra, mert soha nyilvánvalóbbá nem lett, mint most, hogy a tőzsde megrendszabályozása nem az az eszköz, amellyel világgazdasági jelenségeket orvosolni lehet.

A magyar közvélemény, amelyet pedig az orosz gabonainvázió nagyon közelről érdekel, alig ismeri ennek a nagy világeseménynek igazi rugóit. Tudósitónk ezért a helyzetet jól ismerő gabonaexportórjeink egyikéhez fordult, hogy az orosz gabonaszállitások regénybe illő részleteiről összefüggő képet kapjon.

Az orosz manőver – igy kezdte informátorunk – azzal vezetődött be, hogy az orosz szovjet öt millió bushel, tehát mésfél millió métermázsánál valamivel több buzát dobott az amerikai piacra. Másfél millió mázsa buza még nem alkalmas egy világpánik előidézésére, de az amerikai piacra egyre-másra érkeztek a biztos értesülések arról, hogy ez a mennyiség csak kezdete az orosz támadásnak, amely nyilvánvaló célja, hogy a szovjet nemes valutákhoz jusson.

A riasztó hirek hatása a csikágói tőzsdén nem az volt, hogy az amerikai kormány a tőzsde megrendszabályozására gondolt, hanem az, Hyde Artur, az Egyesült-Államok mezőgazdasági minisztere, azonnal érintkezést keresett Burnett Johnnal, a csikágói tőzsde elnökével s előterjesztést kért tőle: mondja meg, milyen intézkedéseket kell tenni, hogy az amerikai farmereket a további árzuhanások következményeitől megóvják.

Burnett azt felelte, hogy a tőzsde vezetősége azonnal és szigoruan megvizsgálja, vajjon tőzsdei okok idézték-e elő az árzuhanást, de kétségtelennek tartja, hogy az orosz gabonainvázióval szemben nincsenek gyökeresen célravezető tőzsdei intézkedések. Mindenekelőtt – igy hangzott Burnett tanácsa – meg kell tudni, hogy az idei orosz termés milyen volt és milyen exportfölöslegekkel rendelkezik Oroszország.

Ezek után mindenki kiváncsian várta a termésadatokat, amelyek azonban ezideig sincsenek földeritve s mindössze azokra az adatokra lehet támaszkodni, amelyeket a szovjet egy idő óta nagy buzgalommal terjeszt a bevetett orosz termőterület nagyságának emelkedéséről és a termelés fokozásáról. Ezek szerint az elmult évben a bevetett terület 9 millió hektárral emelkedett, a hozam-mennyiség pedig tizenöt százalékkal nőtt meg tavaly óta.

Mialatt az 1905-től 1914-ig terjedő időben az orosz gabonatermés 810 millió métermázsa volt, s ebből maga buzatermés 200 millió, az idei gabonatermés állitólag 895 millió métermázsára emelkedett s ebből a buzatermés maga 277 millió. Ez azt jelentené, hogy a háboruelőtti termeléshez képest, az idei orosz termés 10%-kal, a buzatermés pedig 40%-kal emelkedett.

Ha ez igaz, akkor a nemzetközi gabonakereskedelemnek még hatalmas orosz buzamennyiségekkel kell számolnia és hogy az elmult napok eladásai csakugyan csak a kezdetét jelentik egy világraszóló jelentőségü inváziónak, amelynek méreteit akkor itélhetjük meg, ha figyelembe vesszük, hogy Oroszország a háboru előtt átlag 160 millió métermázsa gabonát exportált, vagyis egész gabonatermésének 20%-át vitte ki idegen piacokra. Ez a 20% az idei 895 milliós összterméssel 180 millió métermázsa fölösleget jelentene.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Páhok István 50 méterrel nyerte a folyambajokságot Páhok István 50 méterrel nyerte a folyambajokságot
A napok óta tartó meleget tegnap hűvös, ősziesre hajló idő váltotta...
MTK – Vas- és fémmunkások SC 4:0 (1:0) MTK – Vas- és fémmunkások SC 4:0 (1:0)
Minden ízében érdekfeszítő, heves mérkőzés, amely bár kimenetele nem...
Székelyföldi fakivitel Székelyföldi fakivitel
Gyökeres és gyors segítséget jelent a székelyföldi fatermelők számára...
A Bankszövetség bajnoki kardvívó versenye A Bankszövetség bajnoki kardvívó versenye
A Pénzintézeti Sportegyesületek Szövetsége vasárnap rendezte bajnoki...
Képes oldal Képes oldal
Liane de Pougy, az ismert párisi szinésznő és divatkirálynő, férje...
Két fontos postai reform Két fontos postai reform
A kereskedelem- és közlekedésügyi minisztérium intézményesen...
Újpest – WMFC 3:2 (2:1) Újpest – WMFC 3:2 (2:1)
Alig 5000 főnyi közönség és igen csendes nézőtér előtt kezdődött az...
Anglia legsulyosabb kudarca Anglia legsulyosabb kudarca
A diadalmas szerb háboru gyorsan lejátszó izgalmak között a közönség...
Jól szerepeltek Pestvidék atlétái a Szigeten Jól szerepeltek Pestvidék atlétái a Szigeten
Az érdekesnek ígérkező viadal beváltotta a hozzáfűzött reményeket,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98