Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

A hó, a Föld égövei

A Föld legnagyobb hóterületei ma a poros hó zónájában fekszenek. Ilyen a sarki vidékeken kívül Szibéria és Észak-Amerika hóval borított területének legnagyobb része. Ezeken az óriási területeken elterülő hólepleket csak az erdőzónák zavarják meg.

Azután a sarki típusok lassan elmaradnak, a hóesés mindinkább kevesebb lesz, aránylag kevés hó hull alacsony hőmérsékleten és a hólepel élete rendszerint rövid életű. A nagy síkságokon hóbuckák már csak nagyon szórványosan keletkezhetnek, mert hiányzik a létrejöttüket elősegítő porhó. Csak a magasabban fekvő, vagy szélsőségesen kontinentális fekvésű vidékeknek van huzamosabb ideig tartó hótakarójuk.

Az alacsonyabb szélességeken való fekvés miatt az erősebb besugárzás következtében a hőmérsékletingadozások is sokkal nagyobb méreteket öltenek már. A nagyobb hőmérsékletingadozásoknak kell tulajdonítani, hogy az Alpesek magas völgyeiben az elfirnesedés is sokkal gyorsabban megy végbe, mint az északibb szélességeken. Emiatt a hófelszinek a formák kialakításában is sokkal szegényebbek, mert a hó korábban jut a megkötöttség állapotába.

A térítők és az egyenlítő vidékén a hóhatár már nagyon nagy magasságra csúszik vissza és a hőmérsékleti ingadozások még jobban megnövekednek. A hó mozgása elé még nagyobb akadályok gördülnek és sokkal gyorsabban megy végbe a hótömegek átkristályosodása. A térítők és egyenlítők vidékének magas hegységeiben járt utazók egyöntetűen valamennyien megállapították, hogy ezen a vidéken található havas foltok többé-kevésbbé mind el vannak már jegesedve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Porhóból épített hátsó akadálygarmada a Himalájában Porhóból keletkezett rétegezett hóbuckák az Antarktiszon Kis szélbarázda Kanadában Nedves hóból ragasztott elülső akadálygarmada a Cseh-erdőben Zúzmaraköpennyel bevont magashegyi obszervatórium
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98