Dtum
Login with Facebookk
1930 | Augusztus

A hó, a zúzmara

Sajnos, nálunk a csillogó, zúzmarás tájkép csak rövid életű. Az a Nap, amelyik valójában feltárta ragyogó pompáját, fény sugaraival egyidőben hősugaraival is elönti a zuzmarás világot és a kristályokat tönkreteszi, leolvasztja a fákról és bokrokról.

Sokszor nagyon szomorú következményei vannak a bőséges zúzmara-lerakodásnak. Ha túlgazdagon díszíti vele a természet a téli tájképet, a zuzmara súlya alatt összetöredeznek a fák, letörnek az ágak, leszakadnak a távíróvezetékek stb., igen súlyos károkat okozva.

Nálunk a zuzmara csak átmeneti jelenség szokott lenni, annál állandóbb pl. Skóciában, Skandinávia északabbi és a tengerhez közelebb fekvő hegyvidékein. Ezeken a helyeken, különösen viharos és szeles időben, a felhők úgy körülveszik a hegycsúcsokat és magaslatokat, mintha hozzájuk volnának kötve. Nagyon egyszerű és természetes következménye ez a levegő felszállásának s ha nem is zuzmarával, hanem esővel kapcsolatosan, gyakran megfigyelhető a felhőknek ez a csüngése nálunk. Ilyenkor szokás azt mondani, hogy a hegy pipál.

Európa északi vidékein, az Alpesek 2-3000 méterhez közel levő övezetében nemcsak télen, de tavasszal és ősszel is gyakran bekövetkezhetik ez az állapot s ilyenkor a csúcsok vidékén roppant nagy tömegben tud a zuzmara lecsapódni. Különösen hatalmas a zuzmaraképződés az Északi-tenger szomszédságában levő szigeteken és partvidéken, ahol a levegő gazdag párateltségét a környező, aránylag meleg tenger biztosítja.

Ha a zuzmara hordott vagy frissen hullott havat ér, a felszín hórétegét annyira összefagyasztja, hogy a havat már a legerősebb viharok sem tudják kikezdeni (8. ábra). Ahol erős a zuzmaraképződés, 2-3 méter vastagságú, roppant festőies, laza zuzmarafürtök rakodnak le. A magashegyi obszervatóriumok ezekről a képződményekről nagyon szép fényképeket gyüjtöttek össze. Ez a nagytömegű zuzmara nemcsak jelentékenyen kiegészíti, hanem pótolni is tudja a hóesést.

A zuzmaraképződés maximális zónája a hűvösebb éghajlatú szárazföldek tengerrel szomszédos vidékein vannak. Hatalmas zuzmaraképződés megy végbe a tenger közelében fekvő norvégiai hegyvidéken, a Spitzbergákon, Skóciában stb. Csodálatosan bőséges zuzmaraképződéseket figyeltek meg Skócia legmagasabb hegycsúcsán, a Ben Nevis-en (1343 m) téli, viharos időkben (9. ábra)

Valószínű, hogy az északnorvégiai gleccserek táplálékának nagyrésze zuzmarából áll. Mennél jobban távolodunk azonban ezen a vidéken a tengerparttól, annál inkább csökken a zuzmara jelentősége is. Nansen a grönlandi jégtakaró belső részein már nem észlelt zuzmaraképződést.

A zzzmara az Alpesekben egészen másképen jelentkezik, mint a tengerhez közelebb fekvő Lappföldön vagy Skóciában. Míg az előbbi vidékeken a csapadék és a levegő páratartalma a hegyek lábától a csúcsokig fokozatosan emelkedik, az Alpesekben a csapadék és a páranyomás maximuma a legmagasabb csúcsok vonalán alul fekszik.

A legmagasabb csúcsok az Alpesekben aránylag páraszegény levegőövezetbe nyúlnak bele. Az Alpesekben a legjelentékenyebb zuzmaraképződés, amint az ottani obszervatóriumok megfigyelései bizonyítják, a 2-3000 méteres magasságokban megy végbe, a maximum azonban Hann szerint inkább ezen az övezeten alul van, mint felette.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Zúzmaraköpennyel bevont magashegyi obszervatórium Porhóból keletkezett rétegezett hóbuckák az Antarktiszon Behavazott és hóbuckával bevont táviró oszlopok Kis szélbarázda Kanadában Hóbarkhánok a Balaton jegén
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98