Dtum
Login with Facebookk
1931 | Április

Az érdi dzsungel…

Legutóbbi számunkban megirtuk, hogy egyes parcellázó vállalatok megtévesztő adatokkal operálnak, mert csak igy tudnak telekvásárló közönségre szert tenni. Gróf Károlyi Imre érdligeti Parcellázási Irodája például prospektusában nem emlékszik meg arról, hogy az általuk parcellázott kertvárost csak a balatoni müut választja el a Duna partjától.

Nem emlékeznek meg erről azért, mert a Duna Érdnél gyakran kiárad és ilyenkor csak a müut töltése védi meg a Károlyi-féle kertváros telepet attól, hogy viz alá ne kerüljön. De természetesen a töltésen is átszivárog a viz, emiatt azután Érdliget kertváros talajának egy része meglehetősen egészségtelen. 

A nedves talaj természetesen a levegőt is nedvessé teszi. Egyébként a Duna kiáradása következtében feltörő viz nemcsak a talajt és a levegőt teszi nedvessé, hanem a kutakat is megtámadhatja. Néhány esztendő alatt bekövetkezhet az a körülmény, hogy a Kertváros Duna felé eső részének valamennyi kutja meg lesz fertőzve. 

A nedves talaj többi kisérőjelenségétől Érdliget-Kertváros szinten nincsen megkimélve. A Duna felől a szunyogok és legyek milliárdjai özönlik el a telepet. Ma már köztudomásu az, hogy a szunyog és a légy nem csupán kellemetlen rovar, hanem különböző betegségek terjesztője is. 

De a legyek más miatt is szeretik Érdliget Kertváros területét.
Gróf Károlyi Imre Parcellázási Irodája sehol sem hirdeti azt, hogy a kertváros közelében van a Nagytétényi Sertéshizlaló telepe, amelyről szeles időben mérhetetlen büz árad Érdligetre. 

Ennek levegője egyébként sem tulságosan ideális a mellette elfutó balatoni müut porfelhője miatt. Ilyen körülmények között érthetetlen, hogy miként számit a Károlyi-féle parcellázási iroda helyenkint négyszögölenkint 16 pengő telekárat is, amidőn a Károlyi-parcellák közelében levő Weekendtelep Szövetkezet már 50 fillértől adja a telkek négyszögölét. Magaslati fekvése van ennek a telepnek, 970 holdnyi erdőségben fekszik, melynek jórésze fenyves és tölgy. Kristálytiszta viz van a kutakban átlag 20 méter mélységben. 

Külön érdekessége ennek a Weekend- és Nyaraló-Telepnek, hogy szövetkezeti alapokon nyugszik. A szövetkezeti tag maga a telekvásárló és a parcellázás haszna közvagyon. Ebből a közvagyonból létesülnek a különböző telepi közberendezések, utak, a villany, a már most épülő standfürdő, a vendéglő, üzletek, épitési anyagot szolgáltató Kőbánya és igy tovább. A telepi szövetkezetnek autóbuszüzeme van, amely a tagokat önköltségi áron szállitja menetrendszerü járatokban, azonkivül kertészete, faiskolája ugyancsak szövetkezeti kezelésben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98