Dtum
Login with Facebookk
1931 | Április

Megkezdődött az oroszkasza-dömping Magyarországon

Az orosz szovjet a mezőgazdasági dömping mellett megkezdte az ipari áruk exportálását is. Ipari téren a stalingradi traktorgyár és a magnetogorski acélmüvek fejtenek ki hatalmas munkát. Mind a két üzem élen amerikai mérnökök állnak, akik a termelési lehetőségeket a végtelenségig kiaknázzák, ugyhogy például a stalingradi traktorgyár napi produktivitása majdnem száz traktor. 

Érdekes dolog, hogy ezuttal nem csupán a gyárak élére állitott amerikaiakat a szovjet, hanem az amerikai tőkét bizták meg a forgalombahozatal munkájával is. Erre azért volt szükség, mert az európai államok kezdenek a szovjetáruk behozatala elé nehézségeket görditeni. Ilyen körülmények között könnyebbnek látszott amerikai cégér alatt becsempészni az európai piacokra a dömpingárut. 

Az orosz vasipari dömping természetszerüen Magyarországot sem kerülte el. Ezt állapitja meg Pásztor Józsefnek a Magyar Vaskereskedők és Vasiparosok Országos Egyesülete igazgatójának alábbi érdekes nyilatkozata: 

– A magyar vaskereskedelem az áruját főleg Ausztriából, Németországból és Csehszlovákiából szerzi be. A legutóbbi időben azonban Hamburgban megjelentek az orosz szovjet importőrjei, akik elárasztották áruval egész Európát. Főleg kaszában volt nagy az orosz szállitás. Ez a hamburgi áru beszivárgott Magyarországba is. Hogy az orosz vasipari cikkek és igy a kaszák Magyarországba való szállitása nem nagyméretü, ennek oka abban keresendő, hogy a pesti vaspiac helyzete általában rossz. Kaszában, és más vasipari rokoncikkekben a mezőgazdaságunk rossz helyzete miatt általában kevés a forgalom. A piac megjavulása csak aratásra várható, amikorra, sajnos nagyobb mértékben fog a magyar piac kerülni a hamburgi orosz kasza.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Dömping
Szabóné Fricska Anna

A piaci keresleti-kínálati viszonyokat befolyásoló eszköz a dömping (dumping), melynek során a termékeket a kialakult általános piaci árszínvonal alatt értékesítik. Az általában átmeneti időszakra alkalmazott dömpingár a piacon kialakult árnál lényegesen alacsonyabb, akár az önköltség alatti ár is lehet.

A dömping a kereskedelempolitika eszköze; általában külpiacon alkalmazzák a piacszerzés egyik formájaként, illetve a versenytárs kiszorítására. A dömping sértheti a belső gazdasági érdekeket is, ilyenkor a vámokkal igyekeznek az államok ezt a hatást semlegesíteni.

A dömpinget ma is tisztességtelen versenynek tekintik, a nemzetközi gazdasági szervezetek és az egyes országok a közvetlen és közvetett formái ellen is fellépnek.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98