Dtum
Login with Facebookk
1931 | Április

A lúdtalp és annak megelőzése 2

Izmok, szalagok és csontok - mind bizonyos meghatározott teher hordására vannak berendezve. Ez a teher nagyjában az illető egyén normális testsúlyának felel meg. Ha a testsúly hirtelen nagymértékben, megnövekszik, akkor a felsorolt tényezők kimerülnek. Ez az oka annak, hogy elhízott embereknél, különösen ha rövid idő alatt híztak meg, oly gyakori a lúdtalp.

Nem kell azonban gondolni, hogy lúdtalp mindgyárt abban nyilvánul meg, hogy a láb boltozata lesüllyed. Nem egyszer éppen megfordítva áll a dolog! Mintha az izmok észrevették volna, hogy milyen veszély fenyeget - utolsó, görcsös erőfeszítéseket tesznek és minden energiájuk összeszedésével tartják fenn és húzzak felfelé a lábfej veszélyeztetett ívét. Ebben a legkezdetibb stádiumban tehát a boltozat nemhogy nem süllyed, hanem még inkább emelkedik is egy keveset.

A lábizmok ezen hősies erőlködésének idején jellegzetes „lúdtalpfájdalmak” lépnek fel. Természetesen a túlerőltetett izmok azok, amelyek fájnak. S minthogy - miként az előbb láttuk - a boltozatot fentartó izmok nemcsak a lábfejen, hanem a lábszáron is találhatók, ezek a fájdalmak a lábszár elülső és hátsó felszínén, az ú. n. vádlin, egyaránt jelentkeznek.

A laikus ennek következtében nem is gondol arra, hogy lúdtalp kezdődhet nála, hiszen - vélekedik - hogyan fájhatna a talpától a lábszára? Pedig ha nem most avatkozik bele a dologba, akkor el is mulasztotta már a legkedvezőbb pillanatot, mert az izmok teljes kimerülése után immár a szalagok túlterhelése következik és a gyógykezelés szempontjából jóval nehezebbé válik a probléma.

A kimerült izmok kezdik elengedni a láb boltozatát, amely immár lassan-lassan egyre mélyebbre süllyed. Az egész teher a szalagokra nehezedik. A fájdalmak, melyek fellépnek már nem görcsösek, hanem inkább húzósak, szaggatóak és elsősorban a talpon éreztetik magukat. S a talp már nem emelkedik el a talajtól, hanem egyre inkább ránehezedik, míg végül a szalagok sem bírják tovább és magának csontkonstrukciónak kellene helyt állnia. A csontok egymásra préselődnek és olyan heves fájdalmakat okozhatnak ily módon, hogy a járás teljesen lehetetlenné válik.

Igen sokféle oka lehet még annak, hogy valaki a lábat fájdítja. Köszvény - amelyről lapunknak egyik mult számában írtunk, - csúz, visszerek, egyéb érbajok stb. szerepet játszhatnak itt, de a lúdtalpas fájdalmaknak a már eddig felsoroltakon kívül egyéb jellegzetességeik is vannak. Először is este hevesebbek, mint reggel, amikor járni kezd az illető, üléskor, fekvéskor engednek hevességükből és éjjel - szemben pl. a köszvényes fájdalmakkal - teljesen megszűnnek.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A lúdtalpas lábnyoma Lúdtalp
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98