Dtum
Login with Facebookk
1931 | Augusztus

Wekerle beszéde a Házban

A miniszterelnök beszédét hosszantartó élénk helyeslés és taps fogadta, majd Wekerle Sándor pénzügyminiszter emelkedett szólásra: 

A pénzügyminiszter beszéde

– A mi bajainkat elsősorban nemzetközi bajok idézték elő, – mondotta többek közt. – A nemzetközi helyzetben előálló okoknál fogva rövidlejáratu hiteleinket olyan mértékben veszitettük el, hogy nemcsak a mi bankjaink egzisztenciáját, hanem egyszersmind valutánk állandóságát is veszélyeztették volna. Ez ellen kellett védekezni.

– Ha a bekövetkezett világesemények folytán a rövidlejáratu hitelek visszavonása bekövetkezett nálunk is, ez nem belső bajok miatt történt, hanem azért, mert vannak ellenségeink, akik nem riadnak vissza attól, hogy a kutmérgezés minden eszközével megrontsák azt a bizalmat, amellyel irántunk a világ pénzpiacai vannak és ezzel a kutmérgező munkával sikerült is egy kis részben a nagyvilág mindenki iránt ingadozó bizalmát velünk szemben meggyengiteni. Mi védekezünk ez ellen és idehivjuk a világ nagytőkéjét, jöjjenek ide és nem kivánunk mást, mint, hogy a való viszonyainkat ismerjék meg, mert ez bizalmunkat meg fogja erősiteni. 

– Nem szabad megijednünk és nem is ijedünk meg. Nem dobjuk oda a többtermelés elvét, nem adjuk fel iparfejlesztési programmunkat. Ne kishitüsködjünk, mert továbbra is csak az mentheti meg a magyar gazdasági életet, ha többet termelünk és okszerüen fejlesztjük iparunkat. Ne veszitsük el bizalmunkat és a való helyzetét tárom fel gazdasági életünknek, hogy hitet adjanak ujra a nemzetnek, hogy van remény és van lehetőség a kibontakozásra, csak legyen bizalom, csak legyen akarás és dolgozzunk annyit, amivel a hiányt pótolni tudjuk. 

– Nekünk hatvan-nyolcvan millió hiányra ki kell készülni a bevételeknél, ha a viszonyok ilyenek maradnak. Ez a hiány azonban nem olyan horribilis összeg, amelytől meg kellene ijedni. Az adóhátralékok majdnem kétszázmillió pengőt tesznek ki, felerészben egyenesadóból és felerészben illetékhátralékokból állott elő ez az összeg. Ha én ezt a hátralékot ugy behajtottam volna, mint ahogy azt a törvények előirják, akkor ez a hiány nem állott volna elő, csak nagyon kis mértékben. Én azt az utat választottam, hogy tulságosan enyhén kezelem az adóbehajtás kérdését és emelt fővel jelenthetem ki, hogy három esztendő óta adóból kifolyóan egyetlenegy ingatlant sem árvereztettem el. Attól nem félek, hogy azt a deficitet, amely előáll, megfelelő intézkedésekkel ne tudnók pótolni és természetes, hogy bevételeink fokozásával kell gondoskodni államháztartásunk egyensulyának helyreállitásáról. 

– Mi lesz a betétekkel, kérdezték többen? Azok, akik a betéteiket pénzintézeteknél helyezték el és azok, akik ott bent hagyták az intézeteknél és a törvényes rendelkezéseket betartották, nyugodtak lehetnek. A kormány minden erejével, minden rendelkezésre álló hatalmával meg fogja védeni a betéteket, hogy el ne értéktelenedjenek. Ha szükség lesz rá, a törvény teljes erejével fogunk lesujtani azokra, akik az önérdeket fölébe helyezik a köznek. Azoknak kell jól járniok, akik biznak a pengőben, akik nem rontják azzal, hogy kiveszik és átváltják más valutára, vagy külföldre viszik és tezaurálják, hanem akik biznak a tett intézkedésekben. 

– A közönség tulnyomó része olyan előrelátón, olyan nyugalommal várja tőlünk a megoldást, hogy én a meghozandó intézkedéseket a gazdasági élet fenntartásával összhangban kivánom meghozni. Az a törekvésünk, hogy a meghozandó intézkedések ne akadályozzák, hanem segitsék a gazdasági életet. Valutánk biztositására csak az a mód van, hogy mi a termelésünket fenn tudjuk tartani, exportunkat is fenntartjuk és én áldozatoktól sem riadok vissza, hogy minél nagyobb segitséget nyujtsak és minél több terményünk menjen ki külföldre, hogy ezáltal megszerezzük a legtermészetesebb valutát. Azt tartom, hogy minden magyar embernek kötelessége közremüködni abban, hogy ebből a válságból megszabaduljunk. Bizom abban, hogy ha együtt dolgozunk, ki is fogunk jutni ebből a válságból. 

Hosszantartó lelkes tapssal fogadták Wekerle pénzügyminiszter beszédét, majd a Ház nagy többsége általánosságban elfogadta a javaslatot és nyomban áttértek a részletes tárgyalásra és rövid vita után részleteiben is elfogadták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98