Dtum
Login with Facebookk
1931 | December

Apróságok

A tátrai és mátrai gyorvonatok dupla szerelvénnyel közlekednek. Fekete karácsonyunk volt, nem volt hó, külföldre nem lehet utazni, aki csak tehette, szaladt tehát föl egy kis havat szagolni Lillafüredre, a Mátrába, a Tátrába. (Idetartozik, hogy a bécsi karácsony előtti turistaforgalmat a pályaudvari jegykiadás alapján mintegy kétszázezerre bescülik. Hát itt azért még nem tartunk.)

Mincs az a márciusvégi nap, amelyik fényesebb, melegebb, szelidebb lett volna, mint a tegnapi karácsony- vasárnap... Sütött a nap, kék volt az ég, édes meleg szellő bizsergette az emberek arcát s az utcák, különösen az Andrássy- utnak a Lörönd- Aréna -uti része zsufolva volt papákkal mamákkal , gyemekekkel és gyemekkocsikkal. Száz és ezer kék, fehér, zöld, piros s a szivárvány ősszes többi szineiben virító kis emberke totyogott a dadák és frauleinok kiséretében az aszfalton, a karácsonyi meleg trikó angyalfiának valóságos kis divatrevüje volt a sok kis ember-manóval... Ugylátszik, az életet nem Laval, sem Brüning, sem Stimson nem tudják megállítani...

 

Az angol királyné karácsonyi bevásárlásai közben megtekintette egy magyar festőművésznő, Sándorné, Grosz Mária kiállítását is. A kiállított képek közül egy virágcsendélet annyira megtetszett a királynénak, hogy -ámbár csak made in England- cikket vásárolt, azonnal megvette.

A ,,Fu” cimű párisi képes hetilap fekszik előttem. Nagy tudósítás számol be a lap kiadójának Luciené Vogel- nek oroszországi íróexpedíciójáról, amelyen a lap kiadóján kívül nyolcan vettek részt, köztük gróf Károlyi Mihály és felesége. Károlyi, akit ma már alig paraszthajszál választ el a kommunistáktól, a kisbirtokoskérdésről, azaz a kulekizmusról ír a lapban, a felesége pedig mint iskolaszakértő és fotoriporter mutatkozik be.

 

A karácsonynak van egy szomoru híre: Ugron Gábor ujra beteg. Nemrég számoltam csak be örömmmel róla, hogy egy régebbi indiszpozícióját mindnyájunk örömére kiheverte s alig épült föl betegségeiből, karácsonykor ujból rosszul lett: kínzó epegörcsei pontosan karácsonyra vették elő. A vasárnapra virradó éjszakát már jól töltötte, de azt már csak halkan merem jelenteni... Természetesen minden remény megvan gyors gyógyulására..

Nagy szilveszteri mulatság készül az idén- az eddigieknél is fényesebb és nagyobb szabásu- a Fészek Klubban


Engel Fülöp aki az első hangosfilmet, a ,,Sonnyboy”-t hozta Pestre, otthagyja a filmet,- kávés lesz. A Warnerék le akarták szállítani a fizetését (600 dollárja volt havonta) és ebbe nem akart belemenni. A Monicó ( Molnár Ferenc stammhelyének) és a Mignon cimű kis dunaparti kávéház tulajdonosával társult és azzal csinál ugyancsak a Dunaparton egy harmadik kis lokalitást. Érdekesnek tartom különben, hogy a dekonjunktura legfeketébb napjaiban Pesten még mindig egyre másra nyílnak a lokálok, most, amint hallom, legujabban egy apácstanya nyílik a Károly- köruton, ahol őrült gorombák lesznek a vendégekkel. A kapu előtt egy francia rendőr fog sétálni, az lesz a portás.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 Erősáramú elektromos csengő Erősáramú elektromos csengő
Az utóbbi időben nálunk is igen elterjedt, hogy az elektromos csengőt...
A görög király lemondott trónjáról fia javára A görög király lemondott trónjáról fia javára
Konstantin görög király hősies lélekkel ellenállt az entente minden...
Lovas sportok Lovas sportok
Csak rövid ideje, hogy a lóversenyen kívül egyéb lovas sportok is...
Egy tolvaj kihallgatás közben kiitta a rendőrkapitány tintatartójából a tintát Egy tolvaj kihallgatás közben kiitta a rendőrkapitány tintatartójából...
Szombaton délelőtt az állami munkaközvetitőhivatalban megjelent...
A Magyar Élet Mozgalmának tizparancsolata A Magyar Élet Mozgalmának tizparancsolata
Vitéz Rátz Jenő ny. honvédelmi miniszter a MÉM zászlóbontó gyülésén...
Az FTC országos versenye Az FTC országos versenye
Az FTC versenye erősen érezte a MAC versenyének konkurenciáját. Az...
Az emberi test melegmennyisége Az emberi test melegmennyisége
Ismeretes, hogy a munka meleget fejleszt. Maga a szervezet élete, a...
Justh Gyula a kialakult helyzetről Justh Gyula a kialakult helyzetről
Justh Gyula a következő érdekes nyilatkozatot tette, a „Szegedi...
H ogyan lett Toldy Ferencz magyar ember? H ogyan lett Toldy Ferencz magyar ember?
1813-ban, valamely októberi nap estéjén, vacsora után anyám magához...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98