Dtum
Login with Facebookk
1931 | December

Olaszország – Magyarország 3:2 (1:0)

A pártos bíró Olaszország javára döntötte el a torinói mérkőzést - A győztes gólt a szabályos játékidőn túl érték el az olaszok

 

A mérkőzés gyönyörű tavaszi időben került eldöntésre és megmozgatta egész Olaszországot. Több, mint 20 különvonat szállította az érdeklődőket Torinóba. Az FC Torinó átalakított pályája, amely 40.000 néző befogadására alkalmas, színültig megtelt, úgyhogy több ezer nézőnek nem jutott hely a pályán.

Mercer (Svájc) bíró sípjelére Híres és Rosozta, a két csapatkapitány sietett középre és megcsókolták egymást. A választás Híresnek kedvezett. Libonatti panaszával kezdődött a mérkőzés, Takács II. azoban leszerelte az olaszt és labdájával Titkos száguldott lefelé: beadását Takács – Titkos _ Avar – Híres kombinációból utóbbi szép lövését Combi fogta.

Sokat ígérő kezdet után a következő percben Kocsis elcsúszott a labda Constantinóhoz került, aki Orsihoz passzolt, a veszélyes balszélsőnek lövése a második percben kapufáról pattant vissza. A magyar védelem ekkor még bizonytalanul dolgozott, a fedezetek ide-oda csúszkáltak. A hatodik percben Titkos szép lövését Combi fogta.

A nyolcadik percben Ferrari lábáról Ujvári két ízben is bravúrosan szedte le a labdát. A 21. percben nagy kavarodás volt a magyar kapu előtt: Orsi beadását Kocsis a hatoson álló Libanotti elé fejelte, aki az olaszok vezető gólját lőtte. (1:0.)

A közönség a gólt frenetikus tapssal üdvözölte. Ujvári a labdát nem védhette. Mariássy Lajos dr. szövetségi kapitány intézkedésére a felállásnál Avar és Kalmár helyet cserélt. A 27. percben veszélyes helyzet volt az olasz kapu előtt: Takács-Kalmár akcióból utóbbi lövése centiméterekkel kerülte el a kaput.

A 33. percben az egész olasz csatársor a magyar kapu előtt tanyázott, de az ostrom eredmény nélkül végződött. A 34. percben nyolc méterre a kaputól Avart Monsegilo felvágta, a bíró azonban nem ítélt 11-est. A 35. percben Kalmár-Takács akcióból utóbbi lövése közvetlen a kapufa mellett süvített el.

A 43. percben Híres bombalövését Combi fogta. A 44. percben Ferrari kiszökött, lövését azonban Ujvári biztos stílusban védte. Sárosi és Lázár a játékidő ebben a periódusban többször hibázott.

II. félidő
A bíró sípjelére Avar indította el a labdát, Pitto azonban közbelépett s róla taccsra pattant a labda. Borányi leadásánál a bíró Híres állítólagos lesállása miatt megakasztotta a magyar támadást. A 2. p-ben Orsi lefutott, beadását Libonatti három méterről a kapu fölé vágta. Nagy gólhelyzet volt.

A 3. percben esett a kiegyenlítő gól. A halfsorból előreadott labdával Híres lefutott, szép beadását Kalmár fejjel Avarhoz továbbította, aki a jobb lábra kapott labdát egy mozdulattal áttette a ballábára s védhetetlenül a hálóba helyezte. (1:1.) A magyar csapat azonban nem sokáig örülhetett kiegyenlítő gólnak, mert 2 perc múlva az olaszok ismét megszerezték a vezetést.

A középen ment előre az olasz támadás, Libonatti Sárosi és Kocsis között kiszökött, mire Kocsis néhány méterrel a 16-oson kívül elgáncsolta az olasz centert. A szabadrúgást Orsi lőtte, akinek bombája a védőfalként felálló magyar játékosok között is utat talált a kapuba. Ujvári későn nyúlt a labda után, amelyet még csak beljebb segített a kapu sarkába (2:1.)

 


A közönség lelkesen bíztatta csapatát, a magyar játékosok azonban jobban belefeküdtek a küzdelembe és szép játékkal lepték meg ellenfelüket. Egymásután Titkos, majd Híres támadással foglalkoztatták az olasz védelmet.

A labda Sárosihoz került, aki Avarhoz továbbította; tőle a labdát elvették, az ellenféltől azonban Titkos elé perdült a labda. Titkos talppal Takács elé helyezte a labdát, aki azt a körülfogott, de jó lövőhelyzetben lévő Avarhoz továbbította. Avar körülbelül 12 méternyire a kaputól a sok olasz láb között még egy driblit csinált s védhetetlenül a kapu sarkába küldte a labdát. (2:2.)

A 18. p-ben megint Orsi veszélyeztetett. Az olasz balszélső faultolta Dudást, a bíró mégis a magyar kapu ellen rúgatott szabadrúgást, amely azonban eredménytelen maradt. Kocsis nagyszerűen játszott, az olasz jobbszárny támadásait sorra szerelte.

Most perceken át a magyar csapat térfelén folyt a játék, a védelem azonban jól működött. A 32. p-ben Libonatti messziről küldött lövését Ujvári a pau mellett fogta, a bíró azonban azon a címen, hogy Ujvári a vonalon kívül elejtette a labdát, kornert ítélt Magyarország ellen.

Az ötödik olasz kornert Constantino kapu mögé rúgta. A 84. p-ben Constantinot Kocsis taccsra szerelte. Cesarini a 16-oson fautolt, de a bíró a magyar kapu ellen rúgatott szabadrúgást. A 41. p-ben Dudás hatalmas felszabadító rúgása Takácshoz került, aki Avarhoz passzolt, a centert azonban elnyomták. Újból Orsi támadása jelentett veszélyt a magyar kapura.


Már mindenki a mérkőzés végét várta, a 45. perc már el is múlott, a bíró azonban egészen érthetetlenül meghosszabbította a játékot, noha a II. félidőben egyetlenegyszer sem szünetelt fél percnél tovább a játék s így a meghosszabbításra semmi ok nem volt.

Már a nap 46. p. is elmúlt, amikor Orsi a fejelni akaró Borsányi alá feküdt, úgyhogy Borsányi a földre esett. A bíró érthetetlenül a magyar csapat ellen ítélt szabadrúgást. A labda Cesarinihez került, aki a jobbszélen futott a magyar kapu felé.

Lázár a mérkőzés végét jelző füttyöt várva leállott, míg Cesarini beadásnak szánt lövése a kapu sarka felé tartott. Az ugráló labdára Ujvári rávetette magát, a labda azonban a síkos talajon megcsúszott s a vetődő Ujvári felett az oldallécet érintve, a hálóba jutott. (3:2.)

A nem várt gólt amely egyúttal a győzelmet is jelentette, a közönség leírhatatlan ujjongással fogadta, bár mindenki csak a szerencsét emlegette. A közönség örömittasan betódult a pályára és vállain vitte az olasz játékosokat az öltözőbe, de lelkesen tüntetett a magyar csapat mellett is.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sárosi György dr Takács II. József
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Anglia páros asztalitenisz bajnokságát Bellák-Szabados pár nyerte Anglia páros asztalitenisz bajnokságát Bellák-Szabados pár nyerte
Az angol asztalitenisz bajnokságok során a férfi páros döntőjében a...
Az olasz papiros csizmák Az olasz papiros csizmák
Nápolyból még május 2-án 50,000 pár katonacsizmát küldtek Ausztriába....
Rembrandt Születésének háromszázadik évfordulóján. Rembrandt Születésének háromszázadik évfordulóján.
Julius 15-ikénünnepli Leyden város, s vele együtt az egész világ...
Tiz helyen épülnek uj kislakásos bérházak Tiz helyen épülnek uj kislakásos bérházak
A polgármester kislakásépitő programja keretében tavasszal mintegy...
Emberhúst árult a piacon Emberhúst árult a piacon
Megírtuk, hogy Münsterbergben Denke nevű tömeggyilkos, ki különösen...
Ily László A Reggel-hez intézett levelében megnevezi az Erzsébetvárosi bombamerénylet tetteseit Ily László A Reggel-hez intézett levelében megnevezi az...
A kommün utáni kaoszban nem egy ember volt, akit megszéditettek az...
A magára talált Erdély szava A magára talált Erdély szava
Van Erdélyben egy nemzedék, melyet széthulló nemzedéknek szoktak...
Nagy magyar értékeink védelmében és szolgálatában Nagy magyar értékeink védelmében és szolgálatában
Bakos József középiskolai tanár Érsekujvárt. Tanítványaival, negyedik...
Az álomkór bacillusai Az álomkór bacillusai
Óriási nagyitásban látunk képünkön egy csöpp vért, amelyben az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98