Dtum
Login with Facebookk
1931 | Február

Peyer Károly a legnagyobb bűnnek mondotta a passzivitást

Hódmezővásárhely, február 2.
A szociáldemokrata párt vasárnap és hétfőn rendezte ugynevezett Alföld-kongresszusát, amely az alföldi mezőgazdasági munkásságának volt nagy értekezlete. 73 községből mintegy 500 kiküldött jelent meg a kongresszuson. A tanácskozás vasárnap reggel Szeder Ferenc megnyitóbeszédével kezdődött.

 

Utána Peyer Károly részletesen foglalkozott a magyar gazdasági válság tüneteivel. A mezőgazdasági piac romlását a helytelen gazdaságpolitikán kívül a még helytelenebb külpolitika idézte elő.


- Tessék kimondani a halálos ítéletet a latifurdiumokra, tessék a helyükre falvakat telepíteni – sürgette – és akkor lesz elhelyezkedési lehetőség az egyetemekről kikerülő diplomás emberfölösleg számára is. Örömmel látom, hogy tisztában vannak azzal, hogy a passzivitás magyarul halált jelent.


A legnagyobb bűn volna passzivitásba menni, amikor pártunkban a legnagyobb harckészséget tapasztaljuk. A passzivitás olykor katasztrófára vezet. Ha 1919-ben a pártnak egy része nem a passzivitás álláspontjára helyezkedett volna a bolsevizmussal szemben, akkor a magyar munkásságnak nem kellett volna az elmult tíz esztendő kálváriáját járni és nem kellene a Bethlenék rendszere ellen az aktivitás minden rendelkezésre álló eszközévé küzdeni.


Hétfőn délelőtt a kongresszus Kéthly Anna előadásával kezdődött, aki a dolgozó nők társadalmi és politikai helyzetéről beszélt. Takács József, a földmunkásszövetség országos elnöke és Erdei István beszédei után a kongresszus véget ért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98