Dtum
Login with Facebookk
1930 | Augusztus

Peyer Károly bejelenti, hogy a munkásság minden körülmények közt megtartja a szeptember 1-i fölvonulást

A szociáldemokrata párt nem hajlandó megnyugodni Sztranyavszky államtitkárnak abban a kijelentésében, hogy a rendőrség az utcát egyetlen pártnak sem bocsátja rendelkezésére. A Népszava vasárnap reggel vezércikket irt arról, hogy a munkásság maradjon nyugodt és fensőbbséges, de ne ijedjen meg, bizzék szervezeteinek erejében. „Ha az uraknak van eszük, nem feszitik tul a hurt!” - irja a szociáldemokraták lapja, majd fölhívja a munkásságot, készüljön a tüntetésre: szeptember 1-én mindenki legyen az utcán.


A szociáldemokrata párt tehát a tüntető fölvonulást a rendőrség engedélye nélkül is meg akarja tartani.

 

Beszéltünk erről Peyer Károllyal:

- Megdönthetetlen elhatározásunk - mondotta - , hogy a fölvonulást minden körülmények közt megtartjuk,mert nem nézhetjük tovább azt a feneketlen . nyomort, amelyben Budapest lakosságának túlnyomó része él. A munkanélküliség a nyári hónapokban megint nagy arányokban emelkedett, az építőipari szakmák teljesen kereset nélkül maradtak, mindenki szívszorongva gondol a télre. Mi nem a belügyminisztérium véleményére vagyunk kíváncsiak, a nőttön növő munkanélküliség a kereskedelmi, pénzügy-, földművelésügyi és népjóléti miniszter urak hatáskörébe tartozik.


Ez nem politikai probléma, nem annak kérdene, hogy kié az utca!Az utca mindenkié s a munkásnak eszeágában, sincs kimenni az utcára, ha a műhelyben dolgozhatik. Erős elhatározással készülünk a szeptember 1-i akcióra. Hétfőn a famunkások ülnek össze, szerdán a közüzemiek, majd csütörtökön és pénteken az összes szervezetek és megállapítják a teljes programot. Már most közölhetjük a főváros népével, hogy a közüzemekben dolgozó munkások nem vesznek részt a tüntetésben, mert nem akarják, hogy a közszolgáltatásokban bármilyen zavar álljon elő.


Azonban külön gyülésen ők is fölemelik szavukat és bejelentik a mozgalomhoz való csatlakozásukat. A fölvonulás engedélyezéséire vonatkozó kérvényt még nem nyujtottuk be a rendőrségen, egy-két napon belül adja be a Szakszervezeti Tanács. A fölvonulást követő gyűléseket a munkásság a szabad ég alatt akarja megtartani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98