Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

65 milliót invesztált a magántőke a villamosításba

vitéz Pétery István keresk. min. műszaki tanácsos előadása a hazai villamosításról

Érdekes előadás keretében ismertette a Műegyetem elektrotechnikai intézetének nagytermét megtöltő közönség előtt vitéz Pétery István kereskedelemügyi minisztériumi műszaki tanácsos, az Elektrotechnikai Egyesület főtitkára a hazai villamosításnak 1929. év végével lezárt statisztikai adatait. A nagy gonddal előkészített és szakszerű munkával összehordott adatokból megemlítünk néhányat. 

A fejlődés természetes folyománya, hogy a rossz ökonómiával dolgozó törpe telepek száma, elsősorban az egyenáramú telepeké, csökkenőben van. A 190 közcélú telepből 48 volt 1929 végén a közületek (állom, város, község) tulajdonában, mely telepek azonban az összteljesítménynek kb. 60%-át jelentették. 

A termelt energia szétosztásával foglalkozó 89 „áramszolgáltató” vállalat 390 községet látott el közvetlenül és 24-et közvetve. A termelt villamos energia az 1925. évi 460 millióról fokozatosan megnőtt 696 millióra; a bekapcsolt községek száma pedig 336-ról 761-re. 1929 végén az ország lakosságának 61.4%-a lakott oly községben, melyben villany volt, míg 34.4 %-a használta tényleg a villanyt. 

A bekapcsolt házak száma a Dunántúlon átlag 40%, míg az Alföldön csak 20%. Az áramegységárak igen különbözők, a legtöbb községben a 80 fillér körüli egységár volt érvényben. Az összes nagy- és kisfeszültségű légvezetékek és kábelek hossza 17.400 km. Ennek túlnyomó része 1921 utáni kiépítések eredménye. 

A villamosításba az 1925-29. években befektetett tőkék összege 182 millió pengőt tett ki, melyből kb. 64 millió esik a budapesti munkálatokra. Az, hogy a magánvállalatok ezen idő alatt kb. 65 millió pengőt investáltak mindennemű állami támogatás nélkül, mutatja a további fejlődés természetes és egészséges útját. 

A termelt kb. 100 millió kw. óra évi energiaszükséglet túlnyomó nagy részét a Székesfővárosi Elektromos Művek szolgáltathatná. (De ehhez tervszerű terjeszkedési programm és stílusos tarifapolitika kellene. A szerk.) 

Végül megemlékezett az előadó egyes vidéki telepek állandó panaszáról, hogy rossz a kihasználásuk. Előadó ezt első sorban a tarifapolitika hiányának, másrészt a propaganda gyengeségének tulajdonítja. Volna energiaszükséglet a vidéken nappal is, de nem 0.80-1 pengős áramárakon. A malomipar ma legfeljebb 12-14 fillért, a darálók, cséplők 22-25 fillért fizethetnek az áramért. Adjanak az áramszolgáltatók olcsó nappali áramot. Az állam jó példával járhatna elől, a komlói szénbánya erőtelepei útján. 

Az elvont téma ellenére mindvégig igen érdekes előadást több felszólaló, valamint az egész hallgatóság meleg elismerésben részesítette.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Horgászszenvedélyét alaposan kielégítette Miss Helen Herr, az...
A szolnoki művésztelep A szolnoki művésztelep
Szolnokon műtermeket építettek festők számára. A művésztelep...
Vasárnap elveszett a Margitszigeten egy hölgy nyakáról a 320 igazgyöngyből és 22 briliánsból álló, kétméteres platinaláncra fűzött nyakéke Vasárnap elveszett a Margitszigeten egy hölgy nyakáról a 320...
Vasárnap délután elegáns uriasszony jelent meg a főkapitányságon,...
A Potemkin matrózai Magyarországon A Potemkin matrózai Magyarországon
A román kormány a napokban minisztertanácsot tartott, a melyen...
Az atyai ház Az atyai ház
Íróinkat, ha valami magasabbrendűt, a szórakoztatás igénye fölé...
A sub-target gép A sub-target gép
Szemere Miklós szentlőrinczi lövőterén a lövősport iránt...
A virágok alvása A virágok alvása
Otthon is könnyen meggyőződhetünk róla, hogy a virágok mennyire...
A Hungária vereségével kezdődött a Kis-Középeurópai Kupa küzdelem A Hungária vereségével kezdődött a Kis-Középeurópai Kupa...
Rapid (Bukarest) – Hungária 2:1 (1:1) A Nemzeti Bajnokság...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98