Dtum
Login with Facebookk
1931 | Május

Megbuktak az „elvi előjogok” a Barcika-Eger távvezetéknél

Szándékosan nem tettünk eddig említést a Borsodi Szánbányáknak a Barcika-Eger közti távolsági vezetéke érdekében vívott harcáról, nem akarván a fejleményeknek elébe vágni.

Mint ismeretes, Hevesmegye villamosítását a Salgó és a Borsodi Szénbányák közösen építik ki és a megyét nyugatról Gyöngyösön át a salgótarjáni erőközpont, keletről Eger városán át pedig a Borsodi Szénbányák barcikai telepe fogja árammal ellátni. Ennek érdekében Barcikáról 35.000 Voltos távolsági vezetéket kell építeni Egerbe.

A távvezeték nyomvonalát úgy kérték az érdekeltek megállapitani, hogy az egyrészt az üzembiztonság és mindenkori karbantartási lehetőség, másrészt a valamelyest kedvezőbb kihasználás érdekében Délborsodmegye eddig nem villamosított községei mellett elhaladva vezessen Egerbe. Ezzel szemben az illetékes hatóság kb. nyolc hónapig nem engedélyezte ezt a nyomvonalat azzal a nem hivatalos megokolással, hogy Borsodmegyében egy másik áramszolgáltató vállalatnak „elvi” előjogai vannak s ezért nem engedhető meg, hogy a Borsodi Szénbánya Borsodban adjon el áramot. Kicsit furcsa! 

Az ügy ilyen állapotában érdeklődtünk az iránt, hogyha már másik vállalatnak van erre joga, mért nem látja el az érdekelt Mezőkövesd és környéke községeket árammal? Erre azt a felvilágosítást kaptuk, hogy ez a másik vállalat nem látja pénzügyileg megalapozottnak e terület villamosítását. 

Itt tehát előáll az az eset, hogy a másiknak szerzett joga nem volt, építeni belátható időn belül nem akar, tehát a jogot sem akarja megszerezni, ezzel szemben a Borsodi Szénbányák meghozzák az áldozatot, hogy e terület bekapcsolása kedvéért 30 km-el hosszabb vezetéket építsenek, egy éven belül kiépítik a községek csatlakozását s mégis el akarták nyomni őket erről a vonalról, be a hegyek közé, hol sem út, sem fogyasztó kb. 50 km-es szakaszon nincsen. Végre most hozzájárult a minisztérium a Barcika-Eger közti távvezeték javasolt nyomvonalához.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98