Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

A kezek beszélnek

A szem mellett az emberi lélek legkifejezőbb exponense – a kéz. A szem a lélek tükre - a kezek egy egész emberi élet bámulatos, sokszor megdöbbentően érdekes fotográfiáját adják. A szemek a lélekről beszélnek, egy kéz sokszor a hétköznap szürke robotjának és az ünnepnap csillogó derűjének keresztmetszetét megmutatja nekünk.

A kezek örömökről, búról, foglalkozásról, szenvedésről, egy egész élet filmszerű pergéséről beszélnek.
A kezek a történelem legvitásabb és leghomályosabb pontjait világították meg. Késő évszázadok a tenyerek vallomásaiból ismertek meg egyes történelmi nagyságokat.

Olyan homályos pontok derültek ki a tenyerek vonalaiból, amik a tenyérjóslás évszázados, tudománya révén egészen új oldalairól ismertették meg velünk a világtörténelem számos nagy alakját. Nemcsak a tenyerek, az ujjak, a körmök, a kézforma mind külön-külön az egyéniség egy-egy karakterizáló szervei.

Tudjuk, hogy Napóleon hosszú, keskeny ujjai, mandulaformájú körmei nagy szellemről és intelligenciáról tesznek bizonyságot. Ugyanezt látjuk Voltaire-nél vagy Rubensnél. Ezzel szemben például XVI. Lajos kezei puhák, ujjai rövidek voltak és ez letagadhatatlan bizonyítéka a tragikus végű király erélytelenségének és szellemi korlátoltságának.

Nemcsak a nagy emberek kezei között állnak ezek az éles kontrasztok. Ha kimegyünk az életbe, ha körülnézünk a zajló uccán, a nagyváros lüktető dübörgésében is a kéz az, ami a legfrappánsabb fényképe az embernek. A kézről mingyárt tudjuk, hogy egyszerű munkásember vagy nagyjövedelmű magánzó ül szemben velünk a villamoson.

A kéz a lélek legösztönösebb kifejezője. Minden belső indulatunk a kézben jut önkénytelen kifejezésre. A kezek sokszor akkor is beszélnek, amikor halvány sejtelmünk sincs arról, hogy legtitkosabb gondolatunkról ezen egyszerű és mégis oly izgalmasan érdekes módon értesülhetnek embertársaink.

A kéz: az egész emberi élet, a sors, a fátum, a gyönyör és a szenvedés. A kéz örül, a kéz gyötrődik, a kéz szerelmes, a kéz ismerkedik, a kéz ajkunkhoz viszi a rajongott kezet, a kéz erőszakoskodik, a kéz szakit, a kéz dolgozik és a kéz pihen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98