Dtum
Login with Facebookk
1931 | Május

Üzenet a földteherrendezésről

Irta: Schandl Károly dr., az OKH alelnök-vezérigazgatója

Uj szóval lett gazdagabb a falusi nép szótára.
Ez a szó a FOB, amely annyit jelent: Földteherrendező Országos Bizottság. A bajba jutott kisgazdák ezrei tekintenek erre a bizottságra szorongó érzéssel, akik megmentésüket várják tőle. A bizottság május hó 7-én megalakult és két tanácsra oszolva, mindjárt meg is kezdte érdemleges munkáját. Olyan emberek foglalnak helyet a bizottságban, akik ezt a munkát teljesen dijtalanul és a földmivelőnép iránti őszinte szeretetből lelkiismeretesen végzik. 

Közel tizezer kérvény érkezett már be a FOB-hoz, amely kérvények előkészitését a Földhitelintézet és az Országos Központi Hitelszövetkezet végzi. Mintegy harmincezerre becsülik azoknak a számát, akik a gazdák közül még a FOB-hoz fordulnak. Óriási és nagy feladat ez, de nyugodt lehet minden gazda, hogy a bizottság egész biztosan él azokkal a jogokkal a gazdák érdekében, amelyeket a törvény reá ruházott. 

Ami jóindulatot a törvénybe a kisgazdapárti törvényhozás is beleöntött, azt adja tovább a bizottság is a gazdák felé. Erre vall első lépése is a FOB-nak. Az első tanácsülésen több száz kisgazda ügyében, birtokára az árverés már ki volt tüzve, az árverést felfüggesztette és az eljárást elrendelte. Nem kerülte el a figyelmét egy ügy sem, ahol közvetlen árverés fenyegetett; de sorban tárgyalás alá kerülnek a többi kérvények is, amelyeknél az árverés még nincs kitüzve. Ebből is láthatja minden elfogulatlan polgár, hogy a földteherrendezés ügyét sok jóakarattal és komoly lelkiismerettel végzik azok, akiktől a gazdaközönség segitséget vár. Mégis van néhány szavunk az eljárás kezdetén a gazdákhoz, akik az uj szerv mentőövét akarják igénybe venni. 

Ne forduljon senki ügynökhöz, vagy drága fiskálishoz a FOB miatt. Minden községi előljáróság kapott kérdőivet, amelyen a bejelentést meg lehet tenni. De arra se gondoljunk, hogy most már minden terhes adósságot olcsóbb állami kölcsönökké lehet átalakitani. Nem földtehermentesitésről, hanem a földteherrendezés előmozditásáról van szó. Nem arról van szó, hogy a pénzintézeti kölcsönöket, legyen az akár hosszulejáratu, akár váltókölcsön, már olcsóbb kötvény kölcsönökké lehet átalakitani. Azok se forduljanak a FOB-hoz, akiknek a birtoka a föld fele értékéig sincs megterhelve.

A Földteherrendező Bizottság csak azokon segithet, akiknek a telekkönyve olyan kereskedelmi, gyári és egyéb magánkövetelésekkel van a birtok értekének 50-75, kisebb gazdáknál 90 százalékáig megterhelve, amelyek tulmagas kamatozás mellett minden pillanatban végrehajtás veszélyének tehetik ki a saját hibáján kivül bajba jutott gazdákat.

Nem szabad hiu reményeket kelteni igérgetésekkel sem, mivel mi mindig az igazságot szoktuk megmondani. Most is figyelmeztetjük a kisgazdákat, hogy ne várjanak csodákat a földteherrendezéstől, az állam nem birja a pénzintézeti váltókölcsönöket mind kifizetni és hosszulejáratu kölcsönökké átalakitani, mert akkor milliárd pengőnél is többet kellene erre forditani, amivel pedig az államkincstár nem rendelkezik. A földteherrendezés lényege az, hogy több esztendőre nyugalmat biztosit a termelőnek és a veszélyes, nem pénzintézeti hiteleket a kisgazdáknál kötvénykölcsönökké alakitja át. 

Cserébe a FOB méltán várja a kisgazdáktól, hogy a bejelentésnél teljes őszinteséggel tárják fel helyzetüket. Nem szabad semmit sem elhallgatni, hanem mindent hüen és a maga teljességében elő kell tárni. Csak az igazságot vesse minden kisgazda papirra, amikor a Földteherrendező Bizottsághoz fordul. A saját kárát okozza az, aki meg nem felelő adatokat ir be és elhallgatja a valóságot. A falusi hitelszövetkezetek önzetlenül mennek a kisgazda segitségére ebben a munkában, de kivánatos, hogy a bajba jutott kisgazdák teljes bizalommal és őszinteséggel fordulja hozzájuk. Ha minden oldalról csak az igazságot tartjuk szem előtt, akkor ez a mentő eljárás mégis sok bajt fog orvosolni és sok ezer kisgazdát ment meg a pusztulástól.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A palotási műkedvelő-gárda tagjai Falusi udvar (Szentmiklóssy Zoltán rajza)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egységes magyarság Egységes magyarság
A magyarság mindig szerencsésen és termékenyen tudta egyeztetni az...
Ölel mindjájatokat: Balázs Béla Ölel mindjájatokat: Balázs Béla
Kedves Ignotus! Menetközben égő falu tüzénél írom, hogy gondolok...
A hatvanezerpengős robotember A hatvanezerpengős robotember
Egy tudós nemrégiben kiszámította, hogy egy átlagos testsúlyú ember...
A pénzügyminiszter a koronáról A pénzügyminiszter a koronáról
A korona árfolyama feltétlenül meg fog javulni, – mondotta...
Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő... Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő...
Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő,...
Elegáns gyermekruhák Elegáns gyermekruhák
Félix párisi fényképész örökítette meg lapunk számára e négy bájos...
Magyarország – India teniszmérkőzés Magyarország – India teniszmérkőzés
4:3 volt szombat este az indus – magyar teniszmérkőzés...
József Attila három verse József Attila három verse
Rózsás ajkaidon mámoros élet él, Munkás két kezeden nyílik a friss...
Homokfürdő Homokfürdő
Homokfürdőt már a régi görögök használtak kövérség, vizi-betegség,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98