Dtum
Login with Facebookk
1931 | Május

Üzenet a földteherrendezésről

Irta: Schandl Károly dr., az OKH alelnök-vezérigazgatója

Uj szóval lett gazdagabb a falusi nép szótára.
Ez a szó a FOB, amely annyit jelent: Földteherrendező Országos Bizottság. A bajba jutott kisgazdák ezrei tekintenek erre a bizottságra szorongó érzéssel, akik megmentésüket várják tőle. A bizottság május hó 7-én megalakult és két tanácsra oszolva, mindjárt meg is kezdte érdemleges munkáját. Olyan emberek foglalnak helyet a bizottságban, akik ezt a munkát teljesen dijtalanul és a földmivelőnép iránti őszinte szeretetből lelkiismeretesen végzik. 

Közel tizezer kérvény érkezett már be a FOB-hoz, amely kérvények előkészitését a Földhitelintézet és az Országos Központi Hitelszövetkezet végzi. Mintegy harmincezerre becsülik azoknak a számát, akik a gazdák közül még a FOB-hoz fordulnak. Óriási és nagy feladat ez, de nyugodt lehet minden gazda, hogy a bizottság egész biztosan él azokkal a jogokkal a gazdák érdekében, amelyeket a törvény reá ruházott. 

Ami jóindulatot a törvénybe a kisgazdapárti törvényhozás is beleöntött, azt adja tovább a bizottság is a gazdák felé. Erre vall első lépése is a FOB-nak. Az első tanácsülésen több száz kisgazda ügyében, birtokára az árverés már ki volt tüzve, az árverést felfüggesztette és az eljárást elrendelte. Nem kerülte el a figyelmét egy ügy sem, ahol közvetlen árverés fenyegetett; de sorban tárgyalás alá kerülnek a többi kérvények is, amelyeknél az árverés még nincs kitüzve. Ebből is láthatja minden elfogulatlan polgár, hogy a földteherrendezés ügyét sok jóakarattal és komoly lelkiismerettel végzik azok, akiktől a gazdaközönség segitséget vár. Mégis van néhány szavunk az eljárás kezdetén a gazdákhoz, akik az uj szerv mentőövét akarják igénybe venni. 

Ne forduljon senki ügynökhöz, vagy drága fiskálishoz a FOB miatt. Minden községi előljáróság kapott kérdőivet, amelyen a bejelentést meg lehet tenni. De arra se gondoljunk, hogy most már minden terhes adósságot olcsóbb állami kölcsönökké lehet átalakitani. Nem földtehermentesitésről, hanem a földteherrendezés előmozditásáról van szó. Nem arról van szó, hogy a pénzintézeti kölcsönöket, legyen az akár hosszulejáratu, akár váltókölcsön, már olcsóbb kötvény kölcsönökké lehet átalakitani. Azok se forduljanak a FOB-hoz, akiknek a birtoka a föld fele értékéig sincs megterhelve.

A Földteherrendező Bizottság csak azokon segithet, akiknek a telekkönyve olyan kereskedelmi, gyári és egyéb magánkövetelésekkel van a birtok értekének 50-75, kisebb gazdáknál 90 százalékáig megterhelve, amelyek tulmagas kamatozás mellett minden pillanatban végrehajtás veszélyének tehetik ki a saját hibáján kivül bajba jutott gazdákat.

Nem szabad hiu reményeket kelteni igérgetésekkel sem, mivel mi mindig az igazságot szoktuk megmondani. Most is figyelmeztetjük a kisgazdákat, hogy ne várjanak csodákat a földteherrendezéstől, az állam nem birja a pénzintézeti váltókölcsönöket mind kifizetni és hosszulejáratu kölcsönökké átalakitani, mert akkor milliárd pengőnél is többet kellene erre forditani, amivel pedig az államkincstár nem rendelkezik. A földteherrendezés lényege az, hogy több esztendőre nyugalmat biztosit a termelőnek és a veszélyes, nem pénzintézeti hiteleket a kisgazdáknál kötvénykölcsönökké alakitja át. 

Cserébe a FOB méltán várja a kisgazdáktól, hogy a bejelentésnél teljes őszinteséggel tárják fel helyzetüket. Nem szabad semmit sem elhallgatni, hanem mindent hüen és a maga teljességében elő kell tárni. Csak az igazságot vesse minden kisgazda papirra, amikor a Földteherrendező Bizottsághoz fordul. A saját kárát okozza az, aki meg nem felelő adatokat ir be és elhallgatja a valóságot. A falusi hitelszövetkezetek önzetlenül mennek a kisgazda segitségére ebben a munkában, de kivánatos, hogy a bajba jutott kisgazdák teljes bizalommal és őszinteséggel fordulja hozzájuk. Ha minden oldalról csak az igazságot tartjuk szem előtt, akkor ez a mentő eljárás mégis sok bajt fog orvosolni és sok ezer kisgazdát ment meg a pusztulástól.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A palotási műkedvelő-gárda tagjai Falusi udvar (Szentmiklóssy Zoltán rajza)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98