Dtum
Login with Facebookk
1931 | Május

Rövidek

A kisántánt külügyminiszterei vasárnap megkezdték Bukarestben titkos konferenciájukat
Bukarest, május 3.
Benes csehszlovák külügyminiszter szombaton este, Marinkovics jugoszláv külügyminiszter vasárnap reggel érkezett meg Bukarestbe a kisántánt konferenciájára, amelyet vasárnap délelőtt nyitott meg a román külügyminiszterium disztermében Ghica herceg román külügyminiszter. A konferencia főtárgya: a kisántánt államok külügyminiszereinek állásfoglalása a német-osztrák vámunió és az osztrák-magyar vámszerződés kérdésében.


A szükszavu hivatalos jelentés a vasárnapi megbeszélésekről csak annyit mond, hogy a három miniszter eszmecserét folytatott a kisántánt államait érdeklő aktuális kérdésekről. A megbeszéléseket hétfőn egész nap folytatják. Este a külügyminiszteriumban vacsora lesz a miniszterek tiszteletére; kedden pedig a király látja vendégül a jugoszláv és cseh külügyminisztereket.

Briand még nem nyilatkozott: vállalja-e az elnökjelöltséget

Páris, május 10.
Három nappal az elnökválasztó nemzeti kongresszus előtt a politikai helyzet még mindig igen zavaros és egyáltalában nem lehet előre látni, hogyan végződik majd 13-án a versaillesi választás. Briand mindaddig elzárkózik minden nyilatkozat elől arra vonatkozólag, hogy elfogadja-e a jelöltséget. Valószinű, hogy csak akkor jelölteti magát, ha megválasztása teljesen bizonyos. Abban az esetben, ha Briand nem vesz részt a választáson, nagyon komolyakká válnak Painlevé kilátásai a sikerre.

Német nemzeti szocialisták megtámadták vasárnap az innsbrucki rendőrséget

Innsbruck, május 10.
A tiroli nemzeti szocialisták meghivására vasárnap 300 német nemzeti szocialista érkezett Innsbruckba. A Münchenből jövő nemzeti szocialisták az innsbrucki rendőrséggel több helyen összetüztek és többek közt egy magasállásu rendőrtisztviselőt és több rendőrt leütöttek.
A rendőrség számos nemzeti szocialistát letartóztatott.

A nagyhatalmak békülnek az orosz szovjettel (?)

Genf, május 24.
A genfi tanácskozások alatt élénk föltünést keltett az a mérsékelt és békeszerető hang, amellyel Litwinov orosz külügyi népbiztos több beszédben az európai gazdasági válságot tárgyalta s a készség, amellyel Oroszország közremüködését az európai krizis enyhitésére felajánlotta. Briand és Henderson, de Zaleski lengyel külügyminiszter is elismeréssel adóztak Litwinov mérsékletének. Meglepetéssel állapították meg Genfben, hogy az orosz delegáció ezuttal nem volt izolálva, hanem a sürü és szakadatlan érintkezésben állott a nagyhatalmak képviselőivel.


Curtius közvetítésével hosszu és beható tárgyalások folytak az orosz, a francia és az angol delegáció között s Grandi, Briand és Henderson több izben és behatóan tanácskoztak Litwinovval. E tárgyalások arra az eredményre vezettek, hogy az európai nagyhatalmak és a moszkvai kormány képviselői a nyáron közös tanácskozáson megkisérlik az európai kapitalista államok és a Szovjetunió árucseréjének szabályozását.


A tanácskozás tulajdonképeni célja az lesz, hogy az orosz kivitel, a hirhedt dumping, az egyébként is válságokkal küzdő európai piacot tulságosan ne zavarja. Diplomáciai körökben azt remélik, hogy e kisérlet sikerrel fog járni és ezzel megkezdődik Moszkva és Európa békés együttmüködése.

Lord Cecil véleménye
London, május 25.
Lord Cecil Birmanghamban tartott beszédében azt hangoztatta, hogy az általános leszerelési konferencia kudarca megrendítené a békeszerződések alapjait. A párisi békék legfontosabb szakaszai ugyanis azok, amelyek a központi hatalmak lefegyverzését irták elő azzal a föltétellel, hogy a többi hatalom is követi példájukat.


Ha ez több mint tiz év után nem teljesedett, hogyan követendő Németországtól és a többi államoktól, hogy továbbra is fegyvertelenül maradjanak?

A 85 éves Apponyit 85 levelü ezüst babérággal tisztelték meg
és frenetikus lelkesedéssel ünnepelték pünkösd vasárnapján a Népszövetségi Unió nagygyülésén.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Benes Ghica és Marinkovics Briand és Painlevé helyett Doumer lett a francia köztársaság elnöke Litvinov Arthur Henderson Zaleski Lord Robert Cecil Az ünnepelt és felesége Párisban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98