Dtum
Login with Facebookk
1930 | Augusztus

Rövidek

Török-perzsa katonai együttműködőn a kurdok ellen

Londonból jelentik: Tevfik Rüsdi bég török külügyminiszter megtáviratozta a teheráni török ügyvivőnek a Perzsia részére küldendő török válaszjegyzék szövegét. A válaszjegyzék - a Reuter-iroda isztambuli távirati szerint - ujból a leghatározottabban hangoztatja a török-perzsa katonai együttműködés szükségét a kurdok elleni hadműveletben és kölcsönös határkiigazítást hirdet. A jegyzék az Ararat-hegy körüli perzsa területért a déli határterületen nagy török területet ajánl föl cserébe. Végül megállapítja a jegyzék, hogy az Ararat körül harcoló török hadosztály hadmüveletei a jogos ö védelem körébe tartoznak. Hüszrev bég, az uj teheráni török követ holnap utazik Isztambulból Teheránba.

Mindenki retteg a háborutól!

A Népszövetség szeptemberi ülésszakának jelentőségéről megkérdeztük Pekár Gyulát, a külügyi bizottság elnökét, aki a következőket mondta:
- Tiz év óta nem volt olyan nyugtalan a világ, mint most. A Kellog-paktummal guzsbakötötték a háborut, kimondották, hogy többé nem legitim eszköze a nemzetközi konfliktusok elintézésnek: a háboru törvényen kívül van helyezve. És mégis mindenki retteg a háborutól! Annyi bizonyos, hogy a győztesek régi frontja megbomlott, sem az angolok a franciákkal, sem az olaszok a franciákkal nincsenek olyan viszonyban, mint voltak, Németország viszont talpraállt. Az előbbi negativumokkal szemben ez a pozitivum adja meg a helyzet nyugtalanságának titkát. Történetfilozófiailag azt lehetne mondani éppen a Kellog-paktummal szemben, hogy a rossz békék mindig a háboru csiráját hordják magukban. Mindezek a kérdések részletesen szóbakerülnek a Népszövetség szeptemberi ülésszakán.

Briand elnökjelölt

Páris, augusztus 10.
A francia politikai szélcsend és a parlamenti szünet ellenére az utóbbi időben erős hangulat érezhető Briand köztársasági elnökjelöltsége érdekében.


Doumergue elnök szeptennátusa a jövő évben tudvalevően lejár és az elnök kijelentette, hogy semmiesetre sem vállalja mandátumának megujítását. Érdekes, hogy Briand jelöltségének legerősebb protezsálói jobboldali ellenfelei, akik ezzel a fölfelébuktatással akarnák meghiusitani Briand hatalmas pacifista müvét.

 

Katonai merénylet Sztalin ellen
Páris, augusztus 10.
A francia lapok moszkvai jelentései szerint Sztalin ellen ujból merényletet akartak elkövetni.
A merényletterv leleplezésével kapcsolatban a 18. tüzérezred csaknem valamennyi tisztjét letartóztatták. Ukrajna metropolitáját Cimien püspököt a GPU emberei Moszkvába hurcolták és börtönbe vetették. Azt hiszik, hogy a metropolita bebörtönzése is a merényletterv leleplezésével függ össze.

Hiba a kréta körül
Már megint hiba van a kréta körül. Ezuttal ama kréta körül, amellyel a fővárosi törvényhatósági választók névjegyzékét összeállították. Ugy halljuk, hogy hétfőn reggelre, amire a határidő lejár, közel nyolcezerre emelkedik a panaszok száma. Ennyi adófizető polgár sérelmezi, hogy kihagyták a választók listájából. Ez a szám persze csak Budapestre vonatkozik, ahol pedig titkos választójog mellet erős ellenőrzés van. Elgondolhatjuk, mi lehet vidéken! Sajnos, a magyar társadalom, amelyből kiégették a polgári szabadságnak még az ösztöneit is, vállvonogatással tér a választási visszaélések fölött napirendre.

 

Naiv embernek tünik föl, aki ma ezeken a jelenségeken fölháborodik. Lassan kimegy a divatból, hogy a népképviseletnek fundamentuma a szabad és tiszta választás, hogy a terrornak, a megkisértésnek, a pressziónak és a vesztegetésnek bármely fajtája a parlamentizmus csődjéhez vezet. A politikai korrupció nem eresztette olyan mélyen gyökereit a magyar földbe, hogy azokat ki ne irthatnók. A választásokról szóló törvény épp oly köztörvény, mint a többi. E törvény szakaszai ellen véteni éppen olyan büntetendő cselekmény, mint minden más törvény megsértése. Egy civilizált állam sem vállalhatja, hogy legyenek törvényei, amelyeket meg lehet sérteni ugy, hogy a törvénysértők még jutalmat, előléptetést is remélhetnek. A törvénnyel visszaélőket tehát büntetni kell.

 

Aki csal, lop, gyilkol: tömlöcbe kerül. Miért? Mert megsérti a törvényt, a társadalmi rendet, a jogbiztonságot. Miért nem büntetik ugyanigy azokat, akik földulják a polgári szabadságot, kisemmizik a polgárt jogaiból és meghamisitják a polgárság szabad véleménynyilvánítását?

 Zichy János gróf interpellál a Ház első ülésén az Ottó – permanencia ügyében

A Szent István-napi közismert rendőrségi és katonai rendszabályok ügyében a legitimisták vezérkara vasárnap értekezletet tartott. A legitimista vezérek ugy döntöttek, hogy a képviselőháznak szünet utáni első ülésén gróf Zichy János interpellálja meg az összkormányt és egyuttal be fogja jelenteni, hogy eszük ágában sincs Ottót puccsszerüen az országba hozni, mert a király csak a törvényhozás hozzájárulásával koronázható meg. A legitimista tanács álláspontja az, hogy a királykérdés elvi részét ők tisztázva látják, éppen ezért szó sem lehet arról, hogy a közjogi helyzettel szembehelyezkedve, térjen vissza Magyarországra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pekár Gyula  Aristide Briand Sztálin, a "kiteljesítő" A budapesti törvényhatósági tanács Gróf Zichy János
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Sába királynője a Városi Szinházban Sába királynője a Városi Szinházban
Amikor ifju báró Wlassics Gyula az állami színházak főigazgatója...
Ignotus: A politika mögül Ignotus: A politika mögül
A csőd után, mit a most múlt háborús ülésszakban egész...
Jókai és Laborfalvi Róza Jókai és Laborfalvi Róza
Memoárokat minden időben divatos volt írni, ha valaki híres ember...
Az irek forradalma Az irek forradalma
Reggelre Dublinban a helyzet lényegesen megjavult. Mindazonáltal a...
A német felvonulás már teljesen folyamatban van A német felvonulás már teljesen folyamatban van
A Pester Lloyd berlini tudósitója Ernst Lemmer, aki állandóan pontos...
Háromlábu ember Háromlábu ember
Az emberi csodák között kétségkívül egyike a legérdekesebbnek az az...
Az ünnep árnyéka Az ünnep árnyéka
Az író a közlelkesedés láttán hajlamos lesz arra, hogy kihúzza...
Előkészületek a Nemzetközi Vásárra Előkészületek a Nemzetközi Vásárra
Amint jeleztük, a szokásos tavaszi árumintavásárok helyett az idén a...
Nikita leánya Nikita leánya
Xenia montenegrói herczegnőt – a kinek arczképét itt mutatjuk...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98