Dtum
Login with Facebookk
1931 | Március

A belügyminiszter nyilatkozata

Senki sem tud semmi bizonyosat, de kétségtelen tény: sekélyes politikai életünket fölkavarták a választási hirek, mindenki ezen izgul, ezen a szemüvegen keresztül nézi az eseményeket. Illetékes helyről eddig sem cáfolat, sem a választási hirek megerősítése nem érkezett, maga a miniszterelnök mosolyogva tért ki legutóbb a kormánypárti képviselőnket erre vonatkozó kérdései elől. Ilyen körülmények között sokan még ma is meg vannak győződve arról, hogy a kormány rajtaütésszerűen májusra irja ki az uj választást, mások a képviselőház mandátumának meghosszabbításáról beszélnek, ideje tehát, hogy az egymásnak homlokegyenest ellent mondó hirek között tiszta helyzetet teremtsünk. Scitovszky belügyminiszterhez fordultunk ebben az ügyben fölvilágositásért és mindenekelőtt a májusi választások lehetősége iránt érdeklődött.


A belügyminiszter igy válaszolt:
- Teljesen kizárt dolog, hogy májusban legyen a választás, mert hiszen az uj költségvetés megszavazása nélkül erre gondolni sem lehet. A költségvetés megszavazásától kezdődően azután egész 1932 január 24-ig, amikor lejár a képviselőház mandátuma, bármikor megvan a lehetősége a választás kiirásának. Ezidőszerint egyébként választási gondolatokkal egyáltalán nem foglalkozunk.


Lehet, hogy a kormány nem foglalkozik ilyen gondolatokkal, a kormánypárt azonban igen. Általános kormánypárti vélemény szerint a sulyos gazdasági válságnak nemcsak az ellenzék megerősödése lesz a következménye, hanem az is, hogy a központból többé nem lehet jelöltet oktrojálni egy választókerületre sem. Az egységespárti képviselőknek 40 százaléka számít teljes bizonyossággal mandátumának megtartására, a megmaradó 60 százalékot pedig három csoportra osztják.

 

Az első csoportba tartoznak azok a jobbára nagybirtokos, konzervativ képviselők, akik az uj választáson már nem is kivánnak jelöltséget vállalni.

 

A második csoportba tartozó kormánypárti képviselők elvesztették lábuk alatt a talajt saját választókerületükben és igy más választókerületben fognak próbálkozni, a harmadik csoportnak pedig sem saját választókerületében, sem másutt nincs kilátása mandátumra.

 

A maguk mandátumát biztosítottnak érző képviselők azt kivánják, hogy a választást irányitó kormánytényezők a kormánypárt vezetőségének bevonásával igyekezzenek rövid időn belül megállapítani, hogy az egyes kormánypárti képviselők teljes mértékben élvezik-e választóközönségük bizalmát, - ellenkező esetben pedig kiméletesen és szigoru diszkréció mellett közöljék az illető képviselővel, hogy hivatalos jelöltségre szerzett jogai ellenére sem számíthat, helyét olyan jelöltnek kell átadnia, aki több kilátással indulhat a választási küzdelembe. Akármikor lesz tehát az uj választás, ennek Damoklesz-kardja máris ott függ a mai képviselőház feje fölött.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98