Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1931 | November

Jugoszlávia vasárnap választott

Vasárnap a diktatura korszaka hivatalosan véget ért Jugoszláviában és mától kezdve az országnak ismét „parlamentje” van. Ez a törvényhozó testület azonban olyan választási rendszert segítségével született meg, amely távol áll a parlamentarizmus gondolatától, mert az ellenzéki pártokat megfosztja a választáson való részvétel lehetőségétől. A vasárnapi „választás” csak paródiája volt az alkotmányos küzdelemnek és a szkupstina csak torzképe lesz a választók szabad akaratát kifejező parlamentnek.


A diktatura uj alakban, a parlamentarizmus álarcát magáraöltve él tovább és a Zsifkovics-kormány statisztikai adatai, amelyeket alább közlünk, senkivel sem hitetik el, hogy az ez álparlament a jugoszláv nép többségét képviseli. Jugoszlávia régebben a demokratikus királyság presztizsével szerepelt a világ köztudatában, most a diktatura csak formát változtatott, de lényegében változatlan maradt. A vasárnapi „választásról” a következő belgrádi jelentés számol be.

Belgrád, november 8.

A vasárnap estig beérkezett hivatalos jelentések szerint a választás a kormányra nézve kedvező, mert a szavazásra jogosultak több mint 50%-a járult az urnák elé. A választásban csupán egy lista, Zsifkovics tábornok-miniszterelnök hivatalos listája vett részt, az ellenzéki csoportok pedig hiveiket a szavazástól való távolmaradásra szólították föl, Belgrádban 32.000 szavazásra jogosult közül30.000-en adták le szavazatukat.


A hivatalos jelentések arról is beszámolnak, hogy komoly rendzavarás sehol sem történt. Ha a választók listák között nem is válogathattak, mert csak egy volt, az állampárt listájára fölvett jelöltek nevei közül tetszés szerint törölhettek. Sokan minden nevet áthuztak és így a szavazáson résztvevők száma egyáltalában nem jelenti azt, hogy akik szavazni mentek, azok mind meggyőződéses hívei a Zsifkovics kormánynak. Mivel Belgrádban csupán három jelölt volt: a „választás” egyhangu! A megválaszolt képviselők Maximovics közoktatásügyi miniszter. Kumanudi kereskedelmi miniszter és Sztanojevics, a belgrádi kereskedelmi kamara elnöke. Zágrábban Demetrovics volt kereskedelemügyi minisztert választották meg 13.000 szótöbbséggel a szintén kormánypárti Miskulin zágrábi ügyvéddel szemben.


A megválasztottak névsora, tehát a „végleges eredmény” csak hétfőn a korareggeli órákban lesz ismeretes, miután sok olyan választókerület van, amellyel éjjel nincs telefonösszeköttetés. Az este 10 óráig beérkezett hivatalos jelentések a kormánypárt szempontjából természetesen továbbra is igen kedvezőek. Meglepetés sehol sem történt, nem is történhetett: a kormánypárti jelöltekből „képviselők” lettek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sándor király Zsifkovics miniszterelnök
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Színek és évek Színek és évek
Kaffka Margit nagy regénye, mely a múlt évben a mi lapunk hasábjain...
Szögi nyilas államtitkár bűnlajstroma
A legutóbbi háborús bűnösök csoportjával Budapestre hozott dr. Szögi...
Svájc – Ausztria 3:2
Az osztrák labdarugó szövetség válogatott csapatának második svájci...
Czáfolat a király házassági hirére Czáfolat a király házassági hirére
Egy bécsi udvari szinházi színésznőnek (Schratt Katalinnak)...
Orosz izgatás a rutének közt Orosz izgatás a rutének közt
A máramarosmegyei ruténeket a vallási izgatás után most már...
Nagyszabású egyszerűsítésre készteti a kormányt a személyi kiadások rohamos emelkedése Nagyszabású egyszerűsítésre készteti a kormányt a személyi kiadások...
A személyi járandóságok az 1937–38. költségvetés adatai szerint...
Merénylet a német császár ellen Merénylet a német császár ellen
November 16-ikán Vilmos császár Boroszló környékén vadászott és innen...
Letartóztatott bankigazgatók Letartóztatott bankigazgatók
Az Országos Iparbank három igazgatója ellen feljelentés érkezett,...
Schöpflin Aladár -  Ábrányi Emil Schöpflin Aladár - Ábrányi Emil
Ábrányi Emil abban a költői nemzedékben érkezett az irodalomba,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98