Dtum
Login with Facebookk
1931 | November

Zichy János gróf pártja szerdán foglalkozik vezérének erkölcsi rendszerváltozást követelő parlamenti beszédével

Holnapután, szerdán este olyan értekezletet tart a Keresztény Gazdasági Párt, amelynek állásfoglalását nagy érdeklődéssel várja az egész politikai világ.


A párt kénytelen lesz véleményt mondani vezérének, gróf Zichy Jánosnak föltűnést keltő parlamenti fölszólalásáról, amelyben követelte, hogy a kormányzás érzékenyebb etikai alapokra helyezkedjék, mint eddig és nyiltan emlegette az erkölcsi rendszerváltozás elkerülhetetlen szükségességét. Előre látható, hogy a kereszténypárt szerdai értekezlete nem fog szembehelyezkedni vezérének állásfoglalásával.


Amennyiben azonban hasonló nyiltsággal áll oda a követelés mellé, hogy rendszerváltozás következzék, akkor meg fog változni viszonya a másik kormányt támogató párthoz: az egységes párthoz. A kereszténypárt tagjai tehát nehéz elhatározás előtt állnak, mert vezérük parlamenti nyilatkozatát nem tagadhatják meg, a parlamenti nyilatkozathoz való kifejezett csatlakozás pedig a kormánytól való elszakadást jelentené. De van még más kényes témája is a szerdai pártértekezletnek. A kereszténypárt minisztere. Ernszt Sándor, szemmelláthatólag tul van terhelve és fizikuma nem birja a két miniszterium vezetésével járó gondokat.


Barátai és hivei kivnatosnak tartják, hogy vagy a kultuszminiszteri, vagy a népjóléti tárcát adja át másnak. A miniszterben meg is van erre a hajlandóság és már régen lemondott volna egyik miniszteri állásáról, ha nem tudná, hogy lemondása ujabb konfliktusok kiindulópontja lehet, mert a fölszabaduló tárcára egyformán igényt tart az egységes párt és a kereszénypárt.


Az ország érdeke ezekben a nehéz napokban az, hogy mind a két tárcának meg legyen a maga minisztere, aki teljes munkásságát resszortjának szentelheti és nem kénytelen munkaerejét megosztani. Nagy kérdés azonban, hogy a két kormánypárt igényeivel hogyan fog megbirkózni ebben az esetben az országos érdek és nem fogják-e elodázni az ország érdekében szükséges döntést, az egyik miniszteri állás betöltését, párttaktikai okokból.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98