Dtum
Login with Facebookk
1931 | Október

Tombolva tüntettek Párisban a francia-német barátság és a világbéke mellett

Páris, október 4.
Vasárnap este az „Amitié Internationale” hatalmas bankettet rendezett, amelyen a német szellemi élet vezető személyiségei is résztvettek. Lelkesen ünnepelték a banketten Daimling német tábornokot, aki a világháboru alatt az afrikai német csapatok főparancsnoka volt.


Von Hösch német nagykövet nem volt Párisban, ezért helyette Friedberg ügyvivő jelent meg és a német sorában ott ültek Kochwaeser volt birodalmi miniszter, Bruno Weit, Georg Bernhard, a „Wossische Zeitung” főszerkesztője, valamint Rechberg, a franciabarátságáról hires német nagyiparos. A francia politikát és ujságirást Piot, az „Oeuere” főszerkesztője. De Jouvenel szenátor, Sauerwein, a „Matin” főszerkesztője és más nagy befolyásu személyiségek képviselték.


Az összes szónokok a német-francia barátság sürgős megteremtését jelölték meg a világkáoszból kivezető utnak, mert enélkül a nemzetközi bizalmat helyreállítani és a világkatasztrófát elhárítani nem lehet. Európa szenvedő, nyöszörgő nép azt lesi szivszorongva – mondották a termet zsufolásig megtöltő francia közönség tomboló tetszése közben -, hogy mikor nyújt egymásnak őszinte békejobbot a két egykori halálos ellenfél.

 

A bankett legkiemelkedőbb eseménye két tiszt – egy német tábornok és egy francia ezredes – beszéde volt. Daimling tábornok viharos tetszést aratott németnyelvű beszédével:
- Én német katona vagyok – mondotta – és hű fia német hazámnak, amelyért életemet kockáztattam és véremet ontottam. De éppen a világháboru győzött meg arról, hogy ennek soha többé megismétlődnie nem szabad. Azt kiáltom felétek: franciák, németek, becsüljétek és szeressétek egymást.


Hasonlóképen nagy sikere volt Picot ezredesnek, aki a „geul caszé”-k, a háboru legsulyosabb rokkantjainak az elnöke és maga is a háboru szörnyü emlékeit viseli arcán. Megrázó beszédében óva intette a francia népet az ujabb háborutól! Egyesítsünk minden erőt a háboru ellen és a béke mellett – mondotta -, egyesüljön a német és francia nép a béke követelésében és föntartásában. Véres és szennyes posványba süllyed a civilizált emberiség, ha franciák és németek nem temetik el a multat!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98