Dtum
Login with Facebookk
1924 | December

Ludendorff ujra elvesztette a háborut

A tábornagyot, aki u táborban sem volt olyan nagy, mint egykor elhitették velünk, a német választásokon is megverték. Ludendorff fajvédőit legázolni az európai kultura, a szabadelvűsig é demokrácia tankja: szavazataik hatvan százalékát elvetetették, dacára annak, hogy a legtöbb pénzzel, a legkevésbé válogatós eszközökkel, a legalpáribb demagógiával küzdötték végig a téli választási hadjáratot.

 

A tábornagy ujra falnak vitte a német nacionalistákat, már azt a törpe minoritást, amelyik a nacionalizmus beteljesülését a rombolásban és a gyűlölködésben, az antiszemitizmusban és a politikai orgyilkosságban ünnepli. A német nép szabadon választ és titkosan, ott harmincmillió német járul az urnák elé, a választás eredménye valóban a német birodalom közvéleményének verdiktje. És az éjszakai eredmények szerint a német polgárság undorral taszította, el a nacional-bolsevizmus veszedelmét és a német munkásság ugyanilyen undorral rázta le magáról a moszkovita bolsevizmust. A szenvedések, a nyomor, a kétségbeesés irtózatos évei után a német demokrácia döngő léptekkel megindul ujra históriai utján.

 

És ez az ut az igazság és az élet. A francia demokrácia és a német demokrácia, meg fogják érteni egymást. A régi német koalíció: a demokraták, a centrum és a szociáldemokraták ha ismét kormányt alkothatnak, ugy az eddig példátlan erkölcsi erővel, mint valóban egyenrangú fél léphet föl Párisban és Londonban. Ludendoff tehát, aki elvesztette a világháborút, a világbéke; is elvesztette volna, ha a német nép milliói fölülnek a bluffnak, aminek tragikus megszemélyesítője ez a szerencsétlen porosz tábornok.

 

A német választásnak beláthatatlan nemzetközi következményei bennünket, árva magyarokat, is közelről érintenek. Az angol tisztult és nemes konzervatizmussal, a francia radikalizmussal és a német demokráciával szemben nem lehetünk a reakció Senki-szigete. Mint ahogyan egy évet se adunk és Ludendorff zsörtölődő, jelentéktelen Don Quihote lesz és Gömbös a Sancho Pansája. A kormányzatnak pedig figyelmébe ajánljuk egyik volt demokrata német miniszter választási szentenciáját: „Nagyon rossz, ha valaki mindig ugy fordítja a köpenyegét ahogy a szél fuj. de még rosszabb, ha emellett mindig eltéveszti a szél irányát.

 

Gondoljanak a reakció hóbortosai arra, ami a koldus Spanyolországban rothad és nézzenek a véres poraból fölkelő Németországra. Ha ma meg nem is teljes a német demokrácia győzelme, az idők iránytüje már jelzi azt. Az iránytűt össze lehet törni, de egy nemzet vágyát a boldogságra, békére, munkára soha többé. Egyszer volt 1914-ben. És soha többé nem lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Két írókongresszus Két írókongresszus
A világkiállítás melléktermékei: kongresszusok özöne Párisban. Június...
A Postatakarékpénztár kereskedelmi árucikkek árverésére akar berendezkedni A Postatakarékpénztár kereskedelmi árucikkek árverésére akar...
A Bud János pénzügyminiszter által beterjesztett appropriációs...
A fővárosi szegénygyermekek téliruhája A fővárosi szegénygyermekek téliruhája
Bárczy István polgármester és Vázsonyi Vilmosné aláirásával a...
A vihar A vihar
Shakespeare megöregedett. Fiatalon, ahogy csak férfi tud megöregedni....
Oroszország és Japán háborús viszálya Oroszország és Japán háborús viszálya
Az európai hatalmak mindent elkövetnek, hogy a háborút...
Liszt Ferencz az adósok börtönében Liszt Ferencz az adósok börtönében
1837. évben Liszt Ferencz Lipcsében akart hangversenyt adni és ez...
Czukoradó-inditvány az osztrák képviselőház előtt Czukoradó-inditvány az osztrák képviselőház előtt
Az osztrák képviselőház kétharmadtöbbséggel sürgősnek fogadott el...
A BTK legyőzésével az FTC a boxcsapatbajnokság favoritja A BTK legyőzésével az FTC a boxcsapatbajnokság favoritja
Vasárnap délelőtt ismét zsúfolt házak előtt folytatták a Városi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98