Dtum
Login with Facebookk
1932 | Április

Luther Bázelbe érkezett, ahol megállapították, hogy sebesülése jelentéktelen

Bázel, április 10.

Vasárnap délelőtt Luther birodalmi bankelnök, aki ellen szombat este Berlinben merényletet kíséreltek meg Bázelbe érkezett. Luther vidáman lépett a peronra és mosolyogva fogadta az üdvözléseket. Mindenki gratulált az elnöknek ahhoz, hogy szerencsésen megmenekült. Lutherhez orvost hívtak a szállodában, aki a vonaton alkalmazott kötést fölcserélte és megállapította, hogy a sebesülés jelentéktelen: a seb egészen felszínes és csak 3 centiméter hosszu.

Itt kézbesítettek Luthernek Hindenburg elnök táviratát: ,,Szívből gratulálok önnek, hogy a megvetésre méltó merénylettől épségben megmenekült.”
Luther és kísérete délben a német területen fekvő Lörrackba ment át, ahol az elnök választásra leadta szavazatát.
Mindkét merénylő Hitler- párti
Berlin, április 10.

Luther, a Birodalmi Bank elnöke ellen elkövetett merénylet a német fővárosban nagy izgalmat keltett. A két merénylő vasárnap visszavonta eddigi vallomását és írásban uj vallomást adtak át a kihallgatást végző rendőrtiszt viselőnek. Az írásbeli vallomását dr. Max Roosen, az egyik merénylő sajátkezűleg írta és aláírta azt a másik merénylő is. a következőképen hangzik:


,,Alulírottak dr. Max Roosen hamburgi ügyvéd és Werner Kertscher gostwigi ( Thüringis) illetőségű hivatalnok, április 9-én este 8 óra 50 perckor a potzdami pályaudvar perronján rálőttünk dr. Hans Luther birodalmi bankelnökre. Ezen tettünkért a rendes bíróság előtt akarunk felelni. Ezért kérjük, hogy a gyorsított birói eljárás útján a törvényszéki főtárgyalást minél előbb megtartani szíveskedjék.”


A két merénylő már több ízben szerepelt együttesen a nyilvánosság előtt. Így első ízben 1931 októberben, amikor röpiratot adtak ki, amelyben élesen bírálták a Birodalmi bank pénzügyi politikáját. Később közönséges bűncselekmények sorozatával vádolták egyik följelentésükben a Birodalmi bank vezetőségét.

A följelentést azonban az ügyészség ad acta tette. A rendőri nyomozás megállapította, hogy dr, Roosen állandó összeköttetésben állott a nemzeti szocialista párt gazdasági tanácsával, így elsősorban annak fejével, dr. Federrel, akit általában a hitlerista közgazdasági elméletek kigondolójának ismernek. A merénylők ugyan azt állítják, hogy már tavaly kiléptek a nemzeti szocialista pártból, a rendőrség azonban nem ad hitelt vallomásuk e részének, mert Werner Kertschernél egy körlevelet találtak, amely meghívó egy hitlerista összejövetelre.

A rendőrség előtt tanuvallomások hangzottak el arról, hogy a merényletek még két részese van. Az egyik ezek közül állítólag az általános zűrzavarban elmenekült, míg a negyedik merénylő egyesek állítása szerint fölugrott a bázeli vonatra és elutazott. A tanuk szerint ez utóbbi barna bőrkabátot viselt.

Vasárnap délután a Luther ellen elkövetett merénylettel kapcsolatban Roosen baráti körének két tagját tartóztatta le a politikai rendőrség: egy közgazdasági írót és egy jelzálogkölcsön- ügynököt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Földmivesek gyülése Földmivesek gyülése
Az Országos Munkásvédő Szövetség a husvét két napján Turkevén...
Anita Berber nem lép fel többet Anita Berber nem lép fel többet
Mára tudtuk meg, hogy az Anita Berber végre nem léphet föl többé...
Háború és háború Háború és háború
Tisza István bizonyosan bátrabb ember, mint sem akárhogyan azért...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
A „Transsylvania” Bank rt. lendületes előretörése A „Transsylvania” Bank rt. lendületes előretörése
71-ik évi közgyűlését tartja április 4-én a...
Irtsuk ki a fasiszta szellemi termékeket! Irtsuk ki a fasiszta szellemi termékeket!
A fasiszta uralom elárasztotta az országot sötét szellemét terjesztő...
Csalódott emberek Csalódott emberek
Mind a legújabb időig úgy volt, hogy a magyar tengerpartról tele...
Jó formát árultak el kerékpárosaink a vasárnapi elő- és középfutamokban Jó formát árultak el kerékpárosaink a vasárnapi elő- és...
A kerékpáros versenyzők szeles, hideg időben 1000 méteres távon...
Állunk és várunk Állunk és várunk
Egy boldogabb nemzedék történetirója, ha majd évtizedek mulva a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98