Dtum
Login with Facebookk
1932 | Április

Luther Bázelbe érkezett, ahol megállapították, hogy sebesülése jelentéktelen

Bázel, április 10.

Vasárnap délelőtt Luther birodalmi bankelnök, aki ellen szombat este Berlinben merényletet kíséreltek meg Bázelbe érkezett. Luther vidáman lépett a peronra és mosolyogva fogadta az üdvözléseket. Mindenki gratulált az elnöknek ahhoz, hogy szerencsésen megmenekült. Lutherhez orvost hívtak a szállodában, aki a vonaton alkalmazott kötést fölcserélte és megállapította, hogy a sebesülés jelentéktelen: a seb egészen felszínes és csak 3 centiméter hosszu.

Itt kézbesítettek Luthernek Hindenburg elnök táviratát: ,,Szívből gratulálok önnek, hogy a megvetésre méltó merénylettől épségben megmenekült.”
Luther és kísérete délben a német területen fekvő Lörrackba ment át, ahol az elnök választásra leadta szavazatát.
Mindkét merénylő Hitler- párti
Berlin, április 10.

Luther, a Birodalmi Bank elnöke ellen elkövetett merénylet a német fővárosban nagy izgalmat keltett. A két merénylő vasárnap visszavonta eddigi vallomását és írásban uj vallomást adtak át a kihallgatást végző rendőrtiszt viselőnek. Az írásbeli vallomását dr. Max Roosen, az egyik merénylő sajátkezűleg írta és aláírta azt a másik merénylő is. a következőképen hangzik:


,,Alulírottak dr. Max Roosen hamburgi ügyvéd és Werner Kertscher gostwigi ( Thüringis) illetőségű hivatalnok, április 9-én este 8 óra 50 perckor a potzdami pályaudvar perronján rálőttünk dr. Hans Luther birodalmi bankelnökre. Ezen tettünkért a rendes bíróság előtt akarunk felelni. Ezért kérjük, hogy a gyorsított birói eljárás útján a törvényszéki főtárgyalást minél előbb megtartani szíveskedjék.”


A két merénylő már több ízben szerepelt együttesen a nyilvánosság előtt. Így első ízben 1931 októberben, amikor röpiratot adtak ki, amelyben élesen bírálták a Birodalmi bank pénzügyi politikáját. Később közönséges bűncselekmények sorozatával vádolták egyik följelentésükben a Birodalmi bank vezetőségét.

A följelentést azonban az ügyészség ad acta tette. A rendőri nyomozás megállapította, hogy dr, Roosen állandó összeköttetésben állott a nemzeti szocialista párt gazdasági tanácsával, így elsősorban annak fejével, dr. Federrel, akit általában a hitlerista közgazdasági elméletek kigondolójának ismernek. A merénylők ugyan azt állítják, hogy már tavaly kiléptek a nemzeti szocialista pártból, a rendőrség azonban nem ad hitelt vallomásuk e részének, mert Werner Kertschernél egy körlevelet találtak, amely meghívó egy hitlerista összejövetelre.

A rendőrség előtt tanuvallomások hangzottak el arról, hogy a merényletek még két részese van. Az egyik ezek közül állítólag az általános zűrzavarban elmenekült, míg a negyedik merénylő egyesek állítása szerint fölugrott a bázeli vonatra és elutazott. A tanuk szerint ez utóbbi barna bőrkabátot viselt.

Vasárnap délután a Luther ellen elkövetett merénylettel kapcsolatban Roosen baráti körének két tagját tartóztatta le a politikai rendőrség: egy közgazdasági írót és egy jelzálogkölcsön- ügynököt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Izgalmas vita a francia minisztertanácsban a spanyolországi fegyverszállításról Izgalmas vita a francia minisztertanácsban a spanyolországi...
A vasárnapi lapok kivétel nélkül első oldalukon közlik a francia...
Lemberg! Lemberg!
Derék csapataink Lemberg városát is kiragadták a muszka kezéből....
Marconi első rádió készüléke Marconi első rádió készüléke
A londoni nagv rádió-kiállításon bemutatták Marconi első gépét, amely...
Olasz parasztok karácsonya Olasz parasztok karácsonya
Az olasz nép nagyon vallásos s a legkisebb faluban is uton-utfélen...
Mussolini Napoleon – drámája Mussolini Napoleon – drámája
Az olasz színházi szezon legragyogóbb sikere a római Argentín –...
Atletika ifjusági hadibajnokság Atletika ifjusági hadibajnokság
A margitszigeti sporttelepen rendezte a MASz Magyarország ifjusági...
A nyakigláb madár: a rózsás flamingó A nyakigláb madár: a rózsás flamingó
A „száraz” tudós, kinek megfigyeléseiben és leírásaiban...
Kocsiszámra érkezett a virág és ezerszámra a távirat Doornba, a volt császár születésnapjára Kocsiszámra érkezett a virág és ezerszámra a távirat Doornba, a volt...
Amsterdamból jelentik A Reggelnek: A volt német császár 60-ik...
A kölni hid beomlása A kölni hid beomlása
Az épülőfélben levő Rajna-hid beomlása világszerte nagy megdöbbenést...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98