Dtum
Login with Facebookk
1932 | Január

A hét hőse Hitler

A képről hüvös és kietlen szempár, megnyult, kemény és keskeny orr, pamacsos bajusz mered le ránk. Az éles profil mögött barnainges milliók, a milliók mögött a téli ködben uszó Németország, a szent római birodalom modern kiadása, gótikus dómok, gigantikus gyártelepek, kihült kohók, elfedett zsoltárok, rut embertömegek, a moabiti dzsungel, a ruhrvidéki kéményerdő, Luther, Kant, Goethe és Bismarck egymásbaolvadó árnyéka: eldördülő lövések, zárt ajtók mögött suttogó uri összeesküvők, Schopenbauer csordalénye: a német nyárspolgár, védtelen emberek betegreverése, politikai csizmadiák és északnémet kéjgáz, a tudatlanok gőgje s a kétségbeesettek alázata, megbőszült mesterlegények és bosszuvágyó junkerek: ez Hitler!

 

A brutalitás istenitése, a más faju, más szinü, más agyu ember gyülölete és megvetése, a rombolás orgazmusa, barbárok berontása a kultúra kertjébe: ez Hitler! S Hitler ma a finom és filozófus kancellár kabinettjében ül s egyenrangu, sőt fölényes ur és vezér gyanánt tárgyal a német birodalom első hivatalnokaival.

 

Hitler szavától függ, milyen uton halad e tragikus év első hónapjaiban a német nép sorsa. A völgyből visszanézve látja az utas, milyen magasból szállott alá, mi is, Hitleren s a német sorson mérve döbbenünk meg, milyen mélységekbe zuhant Európa kulturája s politikája. A sötét képben csak egy a világos s vigasztaló vonás: Hitleren kívül a kancellár asztala előtt kemény s komoly képü uri ember ül, s a szomszéd szobában a tanácskozás végét, másik ugyancsak katonás képü uri ember várja.

 

Az egyik Gröner tábornok, a birodalom belügyminisztere s a Reichswehr legfőbb parancsnoka, a másik Hammerstein tábornok, a Reichswehr vezérkari főnöke. A durva s kaotikus erővel, az erőszka mükedvelő mesterével szemben áll a porosz katona klasszikus képviselője s az állami erő titkos letéteményese, Gröner és Reichswehr. Milyen torz fordulata a sorsnak, hogy a haladás és a civilizáció sorsa Németországban ma annak a porosz katonának a kezében nyugszik, akit az európai intellektuálisok s a nyugati demokrácia mint a haladás legfőbb ellenségét tepertek földre.

 

Hitler a hét hőse, de reméljük, tragikus hőse. Amatőrökre végzetes szokott lenni, ha professzionistával kerülnek szembe s a porosz katona a káplári bothoz szokott népek, tömegek fölött a történelmi politika egyetlen képviselője.

 

Kiss Dezső

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
re-actio
Szabó Zoltán

Jó lenne tudni a végét!

A tudás sokszor fájdalmas….
Persze, könnyű nekünk, később élt embereknek, az eseményeket már tudjuk. (Vagy inkább csak tudni véljük?) Jó, hogy mi már tudjuk, s csak reméljük, hogy jelen világunk már méri a régent, s nem követ el ostobaságokat, sőt durva vétkeket. Vagy már nagyon is múlt ez ahhoz, hogy emlékezzünk rá?

1932 januárjában Kiss Dezső ennyire élesen érezte, látta, értelmezte a veszélyt? Lehet, hogy csak Kiss Dezső látta át a helyzet lényegét? Kizárt! Mégis milliók lelkes támogatásával rohantak elődeink a semmibe.

Régen volt, felejtünk, s ki tudja, a mi „Hitlerünk” merre „építi” áldásos rendszerét? A jelen emberei közül kik azok, akik Kiss Dezsőként leírják a valódit? A jelenünkben észrevesszük a Kiss Dezsőket?
Kiss Dezső szavai nem voltak elég súlyosak, most tisztában vagyunk vele, hogy ki az, akinek megfelelő súlyúak a szavai?
Csak kérdéseim vannak!

Varga Mária


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98