Dtum
Login with Facebookk
1932 | Április

Rövidek

Sztalin

Oroszországban évenkénti alapos orvosi vizsgálatnak kell, hogy alávesse magát minden bolseviki, aki vezető állást tölt be. A Kreml nagyságait nem is oroszok, hanem semleges külföldi professzorok vizsgálják meg: az idén dr. Zondek, a legkiválóbb német belgyógyász utazott, Moszkvába és sorra vizsgálta a szovjetkormány tagjait. Az egyedüli, aki a vizsgálatnak nem vetette magát alá, Sztalin volt, aki ezzel akarja megcáfolni a külföldön elterjedt hireket, hogy sulyos betegségben szenved és ezért hivták Moszkvába a hires berlini professzort.

 

Sztalin valóban kemény fából van faragva. 54 éves, szivós, mint kaukázusi hazájának minden fia és tényleg kevesebbet dolgozik, mint bárki más, nem olvas, nem tanul, nem mélyed el a problémákba, nem intéz el ügyeket, még a beszédeit sem maga irja. De azért nagyon valószinűtlen, hogy az öldöklő feszültség, amelyben él, az örökös harc az orosz kényelem, lustaság, a muszka „ nicsevo” ellen nem hagyott volna nyomot az ő idegrendszerén. Lehet, hogy az összeomlás épp olyan váratlanul következik be, mintLeninnél, aki hónapok óta révedező tekintettel és tétlenül ült a napon, amikor még minden rendeletet az ő nevével födöztek.

Ravasz püspök: „ a kapitalizmus szánja rá magát komoly reformra!”
Szeged, április 17.
Vasárnap az Országos Bethlen Gábor Szövetség nagy küldöttsége érkezett Szegedre. A pályaudvaron Aigner főispán fogadta a vendégeket, akiket Harsányi Pál református esperes köszöntött beszéddel. A szives szavakra Pesthy Pál válaszolt. A Tisza-szálló nagytermében rendezett estélyen valláskülönbség nélkül megjelent Szeged társadalma. Pesthy Pál megnyitóbeszédet mondott. „Céljaink – mondotta – egyetemesek, közösek és hazafiasak. Nem a többi felekezet ellen akarunk küzdeni, hanem kezet kézbe téve, előrehaladni.”

 

Majd Ravasz László püspök lépett a pódiumra:
- Minden nemzet megszerzte már azt a tapasztalást, hogy amikor léte kockán forog, a kisebb ellentétek szükségképpen megszünnek. Erdélyben nincs a felekezeti ellentétnek egy tizedrész ereje sem, mert ott maga a magyarság az, amely veszedelmeztetve van és ez a tény a felekezeti ellentétnek egy tizedrész ereje sem, mert ott maga a magyarság az, amely veszedelmeztetve van és ez a tény a felekezeti ellentétek fényüzését nem engedi meg. Gondoskodjunk arról, hogy a magyar társadalom ne differenciálódjék felekezetek szerint. Rettentő veszedelem volna, ha két Magyarország lenne: egy nagyobb katolikus és egy kisebb protestáns. a vallás az örökkévalóság inspirációja, de nem felekezeti kérdés. Az osztályellentétek roppant kiélezettségét egyetlen komoly meggondolás világitja meg: mindent el kell követni, hogy az ellentét evolució utján oldódjék meg és ne revolució utján. A kapitalizmus, amelynek büneiből és mulasztásaiból él a vele szemben álló világ, szánja rá magát komoly reformra, mert különben a halálharangot fogják meghuzni fölötte.

Bécsben a szociáldemokraták kétharmad többséget kaptak vasárnap a községi választáson.


Amerika nem engedi a Virgin-szigetekre a német császárt
Páris, április 24.
Az amerikai kormány elutasitotta a Virgin-szigetek kormányzójának azt a javaslatát, hogy járuljon hozzá Vilmos német ex-császárnak a Virgin szigetekre való meghivásához. a Virgin-szigetek kormányzója ugyanis két hét előtt meghivta a volt német uralkodót, hogy a nyarat töltse a szigeteken. Doornból ugyan még nem érkezett válasz, de az amerikai kormány már most leszögezi azt az álláspontját, hogy nem ért egyet a sziget kormányzójával a meghivás kérdésében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A makkegészséges Sztalin Ravasz László Karl Seitz, Bécs  szociáldemokrata polgármestere II. Vilmos német császár
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98