Dtum
Login with Facebookk
1926 | November

Stalin

Ki ez az acélosnevü ember, aki alig egy év alatt a kétszázmilliós birodalom élére került s a forradalom tirannusát, Zinovjevet és a vörös harcok hősét, Trockijt, napoleoni ridegséggel kiakolbólitotta a hatalomból? Mert Stalin ma Oroszország egyetlen nagyhatalmu ura, a kommunista párt vezértitkára és a népbiztosok tanácsának elnöke, akinek szavától függ mindenek sorsa, a Pripjettől a Csendes Óceánig.

Arcképe csontos és ridegen megácsolt orosz paraszti arcot mutat, csak mélyenfekvő, villogó szeme és bozontos szemöldöke árulja el, hogy kaukázusi hegyiparasztok ivadéka. Stalin személyében az orosz paraszt jutott uralomra a Kremlben, mert Stalin nem tartozik a Radek- és Bucharin-szabásu forradalmi intellektuellek sorába, soha életében nem hagyta el Oroszország földjét, soha életében nem lebzselt vitatkozva és pletykálkodva a Montparnasse és a zürichi tó körül fekvő kávéházakban és még akkor sem menekült el ősei földjéről, amikor még a vezér, Lenin is a határon tul keresett menedéket.

Rideg, kemény és kérlelhetetlen paraszt, hosszu éveken át a világ legsivárabb vidékén, a Káspi-tó partján, a büzlő és sötétlő olajvidéken küzködő munkások vezetője, szervezője és osztályostársa, aki ösztönös haraggal viseltetik a finomkezü és elvont agyvelejü forradalmárok ellen, akik biztos falak möögül próbálták papiron megszabni, melyik irányban forduljon 150 millió paraszti élet utja. "Ne nyulj a paraszthoz!" ez volt Stalin jelszava abban az egyesztendős harcban, amelyet ellenlábasaival megvivott s hogy ilyen könnyü szerrel és ilyen biztosan aratott fölöttük diadalt, annak a jele, hogy az orosz forradalom elérkezett arra a pontra, amikor észrevétlenül átsiklik a proletárforradalom utjáról a paraszti forradalom sinjeire.

A parasztforradalom pedig befejezést nyert már öt évvel ezelőtt Oroszországban, amikor a falusi tömegek nyomása Lenint arra kényszeritette, hogy a gazdaságot fölszabaditsa az őrült reglementirozás bilincseiből. Mi lesz e keményszemü és csontosöklü utódjának sorsa? Ő lesz-e vajjon az a falusi Napoleon, aki a forradalom utolsó nyomait likvidálja vagy uj harcok, uj vérengzés árán tör magának szabad utat az orosz paraszt? Ki tudná megmondani?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98