Dtum
Login with Facebookk
1931 | Szeptember

Az osztrák kormány vasárnap délre leverte a tizenkétórás Heimwehr-forradalmat

Bécs, szeptember 13.
A vasárnapra virradó éjszaka Ausztriában váratlanul forradalom tört ki. A Heimwehr stájerországi, felsőausztriai és salzburgi osztagai akcióba léptek és egyes helyeken rövid időre kezükbe ragadták a hatalmat. A forradalom, amely adott jelre, éjfélkor tört ki, alig fél napig tartott s vasárnap délben a kormány mindenütt ura volt a helyzetnek, az országban mindenütt helyreállt a rend és a nyugalom.


A lázadás leverése simán ment végbe, nagyobb harcok sehol sem voltak s a tizenkétórás forradalom mérlege mindössze egy halott és négy sebesült. A forradalom éjfélkor tört ki. A Heimwehr osztagai a Mura, a Mürz és az Enns völgyében, valamint a Salzkammergut vidékén fegyveres erővel megszállották a városokat és községeket és kikiáltották a Heimwehr-államot. Proklamációt függesztettek ki, amelyben Pfriemer őrnagy bejelentette, hogy átvette az államhatalom gyakorlását.


A Heimwehr megválasztotta államelnöknek és hadseregfőparancsnoknak, fölszólítja tehát a hatóságokat, hogy vessék alá magukat rendelkezéseinek. A hadsereg tisztjeit és legénységét föloldja a köztársaságra tett esküjük alól és a Heimwehr-állam fölesküdt katonáinak tekinti őket. Uj alkotmányt ad az államnak, amelyben Bécs nem lesz többé állam az államban és amelyben nem lesz esküdtbiráskodás. Az uj alkotmány életbeléptetéséig az egész országban ostromállapot van.


A kiáltvány közzétételével egyidejűleg a Heimwehr-osztagok megkezdték a középületek megszállását. A legtöbb helyen már első akciójuk is csődöt mondott, mert a helyi hatóságok lemosolyogták az egész lázadást és nem adták át a hatalmat. A Mura völgyében mindössze Judenburg, Fohnsdorf, Knittelfeld, Leoben és Murabruck, a Mürz völgyében pedig Kapfenberg és Mürzzuschlag, került a kezükre. Az Enns völgyében a Pyhrn-hágót, Stainach és Aussee városokat. Felsőausztriában pedig Kirchdorf városát szállták meg.

 

Bécsben vasárnap délelőtt már mosolyogtak a Heimwebr forradalmán és délben már hivatalos közlemény jelent meg, amely a következőket jelentette:
„A kormány riadókészültségbe helyezte a csendőrséget, a rendőrséget és katonaságot mindazon a vidékeken, ahol a Heimwehr-mozgalom kitört. A hatóságok mindent megtettek, hogy ismét helyreállítsák a rendet és nyugalmat, ami már csak órák kérdése.”


A kommüniké közölte azt is, hogy a hatóságok a lázadás résztvevőivel szemben könyörtelen szigorral járnak el és hogy mindenütt tömeges letartóztatások folynak.  A kormány letartóztatási parancsot adott ki a lázadás három vezére: Pfriemer őrnagy, Rauter mérnök és Lamberg gróf ellen.


A letartóztatási parancsot még nem lehetett foganatosítani, mert a három Heimwehr-vezér tartózkodási helye ismeretlen. A kommünikével kapcsolatban az esti órákban az a hír terjedt el, hogy a három Heimwehr-vezér még a délelőtti órákban belátta a forradalom kudarcát és a karintiai hegyeken át Olaszországba szökött. A bécsi Heimwehr vezére, Fey őrnagy, az esti órákban nyilatkozatot adott ki, amelyben közli, hogy Pfriemer dr akciója egyéni akció volt, amelynek semmi köze sincs a Heimwehr országos szervezetéhez.


Pfeimer dr. abból a balga föltevésből indult ki, hogy egyéni akciója a Heimwehr többi szervezetét is megmozgatja és hogy esetlen a hadsereg egy része is csatlakozik hozzá. Fey őrnagy szerint a strájer puccs gyermekes észjárása valló csiny volt. Az őrnagy nyilatkozatával némileg ellentétben áll az a tény, hogy az esti órákban Bécsben is voltak kisebb Heimwehr-tüntetések, amelyeknek folyamán a rendőrség 40 Heimwehr-embert letartóztatott. A 12 órás forradalom csak egy véres összeütközésre vezetett: Kapfenbergben a Heimwehr-osztagok a város kiürítése előtt megtámadtak az ottani munkásotthont. A csendőrség szembeszállt a Heimwehr-osztagokkal, amelyek erre lövöldözni kezdtek. Az egyik golyó megölt egy Keil nevű munkást. Ezen kívül még négy sebesült volt: három a munkások és egy a Heimwehr részéről. A csendőrség rövid kézitusa után szétverte a Heimwehr-csapatot és a Heimwehr több fegyveres tagját letartóztatta.


A szociáldemokrata párt vezérei: Seitz polgármester, Bauer Ottó és Danneberg a déli órákban fölkeresték Buresch kancellárt és különböző követeléseket nyujtottak át a szociáldemokrata párt nevében. A követelések a következők: a puccsot könyörtelenül le kell verni, a hazaárulókat le kell tartóztatni és a rendőrszolgálatot a tartományok hatásköréből az állam hatáskörébe kell utalni. Buressh kancellár azt válaszolta a küldöttségnek, hogy a kormány az állami végrehajtóhatalom minden eszközét igénybe vette és félnap alatt likvidálta a puccsot.


A közvéleményre nagyon megnyugtatóan hat az a tény, hogy a kancellár Redlich pénzügyminiszterrel hétfőn reggel röpülőgépen Genfbe utazik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A puccs egyik szervezője, Pfreimer őrnagy külföldre szökött Starhemberg herceg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A világ legnagyobb konyhája A világ legnagyobb konyhája
A legnagyobb konyha a világon valószinüleg a párisi hires „Bon...
Nem kell az operációtól félni! Nem kell az operációtól félni!
- Három sebesültet hoztunk! - állít be a tábori felcserek műhelyébe...
Gekko-gyík Gekko-gyík
Még lehetne szaporítani a vádak sorozatát, ha érdemes volna. Mert az...
Mozielőadás a mentők javára Mozielőadás a mentők javára
Lindau Pál „Az országut” cimü hatfelvonásos, szenzációs...
Szabadlábra helyezték Podmaniczky Félixet
A büntetőtörvényszék vádtanácsa ma délelőtt szabadlábra helyezte báró...
A Vitézi Rendből törölt és Szegeden letartóztatott Horváth őrnagy kémügye A Vitézi Rendből törölt és Szegeden letartóztatott Horváth őrnagy...
Néhány héttel ezelőtt a katonai hatóságok ébersége nagyszabásu...
Politikusok a frankhamisítási botrányról Politikusok a frankhamisítási botrányról
A frankhamisítás ügyének hullámai vasárnap átcsaptak a politikai élet...
Egy becsületes tolvaj Egy becsületes tolvaj
Az abádszalóki küldöttség mely Szabó István miniszternél járt, egyben...
Lotz Károly halála
A nagy festőművész holttestét október 13-ikán este vitték át a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98