Dtum
Login with Facebookk
1929 | Március

Hogyan lett Sztalin müveletlen és névtelen forradalmárból Oroszország mindenható diktátora

Riga, március végén.
Az arca az első pillantásra félelmetes: félig ázsiai, félig európai metszésű. Erős és érzéki száj, amelynek felső részét dusan burjánzó bajusz takarja. Szélesen ivelt, csontos áll, a kitartás és szívós akarat hordozója. Sürü sörény gyanánt emelkedik a nem tulságosan magas homlok fölött az alig szürkülő kemény haj. Hosszu, egyenes, vérbeli kaukázusi orr és megdöbbentően szuggesztiv, horgas, rideg pillantásu szemek. A balszem sarkában ijesztő keskeny kis redő, guly, kegyetlen, irgalmat nem ismerő lenézés lappang ebben a kis bőrtüremkedésben.


Ellágyulást és megrendülést, szánalmat és kegyelmet nem ismerő, egyetlen cél felé törő, kiméletlen és hajthatatlan, becsvágyában bilincset nem tűrő emberi lélek tükre ez az arc: Joszif Visszarionovics Dzsugasvili – Sztali arca. Ötvenéves, de az öt évtized terhét könnyen hordja inas, magas, vállas teste. Nyugodt idegei acélból vannak, talán azért választotta a földalatti munka idején a Sztalin álnevet.

 

Tizenkilencéves kora óta, tehát több mint harminc esztendeje professzionátus forradalmár. Oroszország mai diktátora és ennek az időnek több mint a harmadát töltötte börtönben s szibériai vagy északi számüzetésben, ahonnan évről-évre szinte rendszeres makacssággal megszökött, de az Ochrana éppen olyan makacssággal ujból elfogta s visszaszállította ázsiai számüzetésébe. Egyetlen esztendőt sem élt külföldön. Néha megfordult Londonban, Genfben vagy Krakóban Leninnél. Nem volt sohasem vérbeli ujságiró, keveset irt, nem filozofált, olvasott, füstölt, így disputált el hosszu esztendőket.


Sztalin mindvégig megmaradt annak, aminek született, a szegény földhözragadt gruzin suszter fiának, aki forradalmár volt sihederkora óta, durva, kemény minden finomabb emberi tudásnak idegen férfi. Az ő akaratát gondolat sohasem halványította betegre, mert mindig ösztönösen, gyorsan, határozottan, pillanatnyi habozás nélkül cselekedett – először megtett valamit, aztán gondolkozott rajta. A negyven esztendő kiirthatatlan nyomot hagyott a lelkén.
Senkiben nem bizik, csak abban, akiről tudja, hogy az érdeke hozzá füzi.


És mert mindig alárendelt szerepet vitt a pártban, sohasem volt más, mint a hazai durva munkára alkalmas pacemester, gyülölete dul benne minden egykori följebbvalója iránt. Ezért kaszabolta le olyan, szinte keleti kéjjel Zinovjevet, Bucharint, Racovskit s végül a legnagyobbat és leggyülöletesebbet, Trockijt. Ismeretlen előtte minden kulturszükséglet, a gazdasági élet finom árnyalatait és érzékeny hullámzását értetlen undorral nézi, életének egyetlen kétszerkettője van: a hatalmat megtartani minden áron!


Ma már nemcsak nagy személyes gárdája van a Kreml magasrangu hivatalnokai körében, hanem az orosz birodalom minden városában, minden nagyobb ipartelepén van egy-egy megbizottja, aki a Sztalin-csoport érdekeire ügyel. Külön állam az államban Sztalin és kreaturáinak a serege, ezért töri le félelem nélkül minden ellenfelét. Nem zsarnok, csak ha muszáj, nem öl, csak ha elkerülhetetlen szükséges, nem fél s nem riad vissza semmitől. Azt mondják, még kapitalista engedményektől sem, ha ezzel hatalmát és erejét veszély idejét megerősítheti.


Br. P. E.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A fiatal Sztálin Sztálin
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Wilson a békéről Wilson a békéről
Wilson elnök az uj elnökségre való jelöltséget a demokratáktól...
A törökországi helyzetről A törökországi helyzetről
Törökországból a helyzet némi változásáról számolhatunk be. A török...
Berzsenyi és az alkotmány Berzsenyi és az alkotmány
Mondják, manapság mindent politikai szemmel nézünk. Mennyire áll ez,...
Millerand Franciaország külpolitikájáról Millerand Franciaország külpolitikájáról
A francia képviselőházban tegnap folytatták a francia kormány...
A bankrablással vádolt Sass- testvérek földalatti kincseskamráját keresi a berlini rendőrség A bankrablással vádolt Sass- testvérek földalatti kincseskamráját...
Berlin legérdekesebb eseménye a rendőrség ásatása, amelyet vasárnap...
Kié a magyar föld? Kié a magyar föld?
A Központi Statisztikai Hivatal most tette közzé egy vaskos kötetben...
Százkét éves korában influenzában meghalt a legutolsó negyvennyolcas honvéd Százkét éves korában influenzában meghalt a legutolsó negyvennyolcas...
Amikor Lebo István, a negyvennyolcas honvédek menházának egyedül...
Megindult a küzdelem Erdély önállósitásáért Megindult a küzdelem Erdély önállósitásáért
A bukaresti lapok legutóbb hangosan követelték, hogy Vojvod Sándor....
Száz méteres uszoda Budapesten Száz méteres uszoda Budapesten
A magyar uszósport egy régi, sulyosan érzett fogyatékossága, a 100...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98