Dtum
Login with Facebookk
1932 | Augusztus

Harminc bricseszes, barnainges, horogkeresztes fölvonulása botrányos verekedést provokált a Városligetben

A rendőrök kardlapozással állították helyre a rendet és a tömeg dühe alól az őrszobára kísérték a ,,magyar hitleristákat”

Vasárnap délután 5 óra tájban botrány, verekedés és kardlapozás keletkezett harminc 18-20 éves horogkeresztes fiatalember körül, akik bricseszesen, barna ingben, karjukon a horogkereszttel vonultak fől a ligetben. A ,,magyar hitleristák” négyes sorokban meneteltek a Városliget ünnepi hangulatban sétáló, vidám közönsége között s megjelenésük nem csekély föltűnést keltett. Később csoportokba oszolva, horogkeresztes jelvényes kartonlapokat kezdtek osztogatni.

Az egyik csoport nem elégedett meg ezzel a propagandával, hanem az Iparcsarnok előtt odalépett egy padhoz, amelyen egy munkáskülsejű fiatalember ült két leánnyal és egy kisfiúval.
Vegye le ezt a rongyot! - támadtak a fiatalemberre és az egyik hitlerista már oda is nyult, hogy kitépje a fiatal munkás gomblyukból a szociáldemokrata párt jelvényét. A fiatalember nem hagyta magát:
- Mit akarnak tőlem? Ehhez nincs joguk...
Ha nem engedelmeskedik, azonnal bekísérjük a rendőrségre!- Kiáltották a hitleristák és fenyegető mozdulatokkal csaptak a bajonettjükre: A szóváltásra természetesen szoros embergyűrű vette körül a padot és néhány perc mulva már több százan asszisztáltak a mind izgalmasabbá váló összetűzésnél. A csoportból ekkor egy csizmás, bricseszes ember lépett elő, akiről később kiderült, hogy gazdatiszt és arcul ütötte az egyik hitleristát, a többiekre pedig izgatottan támadt rá a tömeg: Szégyelljék magukat! Mit izgágáskodnak? Kiabálták és már szorongatni kezdték Hitler ifju magyar híveit.

Végre nagy nehezen egy rendőr furta magát keresztül a sok száz emberen és a válságos helyzetben levő horogkereszteseket el akarta kísérni. De egymagában tehetetlen volt, nem tudta megvédeni a bajba jutott hitleristákat. Öklök és botok emelkedtek a levegőbe, pofonok csattantak el. A Széchenyi-fürdő előtt az egyik hitlerista kirántotta a bajonettjét, de nem tudta használni, mert egyszerre tízen is lefogták a karját.

A rendőr sípjelére ekkor már két másik rendőr érkezett a botrány színhelyére, akik oszlásra szólították fől a tömeget, amely ekkor közel ezerre is fölszaporodott és mindenünnen hangzott a kiáltás a horogkeresztesek felé:

Heccelni jönnek ide! Nincs elég bajunk! Éppen ezekre van szükség!
A közönségen akkora izgalom vett erőt, hogy egy-két nyakleves és ütleg minden hitleristának kijutott, aki nem bírt idejében elmenekülni. A tömeg egy része azt hitte, hogy a rendőrök a horogkereszteseket próbálják védeni, így történt, hogy Ürge József rendőrtörzsőrmestert kődobás érte.

A törzsmester kardot rántott, sípjába fujt és nemsokára 8 rendőr érkezett futólépésben a Hermina-uton lévő 22-es őrszobáról, hogy rendet teremtsen. Oszlásra hívták fől ujra a hatalmas tömeget, amely nem engedelmeskedett az egyszeri fölhívásnak. Amikor a rendőrök látták, hogy másképp nem tudnak célt érni és a helyzet egyre fenyegetöbb, kardot rántottak s így rontottak a tömeg közé.
Erre mindenki ijedten menekült, sokakat laposvágás ért, de élesvágástól senki sem sebesült meg. A tömegből nyolc horogkeresztes fiatalembert bekísértek a 22- es őrszobára és ott igazoltatták őket, a közönségből senkit sem állítottak elő.

Egy rendőrfelügyelő, akit az Angol Parkból hívtak a tumultnózus jelenetek színhelyére, azonnal jelentést tett a főkapitányság központi ügyeletén. Andréka főkapitányhelyettes a jelentés vétele után úgy intézkedett, hogy a rendőrposztokat a Városliget egész területén erősitik meg és
kerékpáros rendőrök cirkáljanak a Liget utjain, nehogy a botrányos verekedés megismétlődhessék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Irodalom és művészet. - Irók és költők Irodalom és művészet. - Irók és költők
Azt hisszük, a Kisfaludy-társaság már nagyon régen nem fogott olyan...
Az állatok világítása lehet gépies és az akarattól függő Az állatok világítása lehet gépies és az akarattól függő
Az előbbit különböző, leginkább mechanikai vagy kémiai ingerek...
Miért drága a papír? Miért drága a papír?
Kezdjük az elején: Szükség volt-e vajjon a háború után a gyenge és...
Liliputi kastélyok Liliputi kastélyok
Az ember, életének, minden időszakában, valamilyen játékba temeti...
Középiskolai tanulók uszóversenye Középiskolai tanulók uszóversenye
A fővárosi községi főreál- és polgári iskolák uszótanfolyamának...
Magyar-osztrák footballmatch a Hochewartén Magyar-osztrák footballmatch a Hochewartén
Nincs türelmesebb nép a bécsinél. Ha Budapesten szorítanak be 12000...
Az Unió-erőtakarmány Az Unió-erőtakarmány
Mi az Unió-erőtakarmány tulajdonképpen? Erre a kérdésre kivánunk...
A francia pénzügyi helyzet romlása A francia pénzügyi helyzet romlása
A Neue Züricher Zeitung párisi levelezője a francia pénzügyi...
Új Erdélyi antológia Új Erdélyi antológia
Élők antológiája kétféleképpen is torzít, a jó írót lefokozza, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98