Dtum
Login with Facebookk
1932 | Augusztus

Rövidek

Maniu átveszi a parasztpárt vezetését, de nem akar miniszterelnök lenni

Bukarestből jelentik: A nemzeti parasztpárt vezérlőbizottságának kérdése Maniu kijelentette, hogy ismét átveszi a párt vezetését, a miniszterelnöki állás elvállalására azonban továbbra sem hajlandó. A „Curentul”-ban megjelent interju szem- és fültanui kijelentették, hogy Maniu semmiféle olyan nyilatkozatot nem tett, amelynek éle a király ellen irányult volna.

Kommunista fiatalok szervezkedési kísérlete

A suhancok a detektivek első kérdéseire azt vallották, hogy az utcán verődtek össze és előzetes megbeszélés nélkül ötletszerüen tüntetést akartak rendezni Sallai és Fürst sírja mellett. A főkapitányság politikai nyomozóosztálya az előállított suhancokat egyenként kihallgatta és az összes kihallgatások befejezése után elengedte a fiatalkoruakat a rendőrségről.

Demokratikus és szabadelvü politikai fejlődést kiván Jugoszláviában Szrszkics miniszterelnök

Belgrád, augusztus 7.
A jugoszláv demokrata radikális parasztpárt parlamenti csoportja előtt Szrszkics miniszterelnök kifejtette kormányának munkáprogramját. Az alkotmány – ugymond – megadja a lehetőségét a normális politikai életnek a liberalizmus és demokratizmus szellemében. A kormány az adminisztráció széleskörü decentralizálását vette tervbe. A kormány szilárd elhatározása szerint mindenáron fönn kell tartania a költségvetés egyensulyát és a valuta stabilitását. A mezőgazdaság terén a kormány mindenekelőtt az általános válság által erősen sujtott parasztság helyzetén igyekszik javitani.

Hitler meghátrált
Hindenburg elhatározása válságba sodorja a nemzeti szocialista pártot! A hadsereg hü Hindenburghoz és Hitler kijelentette, hogy nem csinál puccsot.


Franciaország biztosra veszi a diktaturát, „amely a Hohenzollernek Poroszországához hasonló katonai államot teremt”.

 

Venizelosz nem adja át a hatalmat a görög monarchistáknak
Athén, augusztus 15.

Venizelosz miniszterelnök kijelentette, hogy hajlandó valamennyi párttal kötött megegyezés alapján az alkotmány módosítását tervbevenni, föltéve, hogy a néppárt kötelezi magát arra, hogy tiz esztendőn belül nem veti föl az államforma kérdését. Venizelosz hozzáfüzte: - Ha a néppárt a szeptember 25-i választásokon hatalomra jutna és ha a köztársaság védelmére vonatkozóan nem kapnék elég biztosítékot, az alkotmány utolsó cikkére hivatkozva nem adnám át a hatalmat a néppártnak.

Véglegesen megállapították a birodalmi gyülés mandátumainak föloszlatását

Berlinből jelentik: A birodalmi választási bizottság hétfőn véglegesen eldöntötte, hogy melyik párt hány mandátumot kapott. A birodalmi gyülésnek összese 608 tagja lesz, éspedig 230 Hitler-párti, 133 szociáldemokrata, 89 kommunista, 75 centrumpárti, 37 Hugenberg-párti, 22 bajor néppárti, 7 német néppárti, 1 Landvalk-párti, 2 gazdasági párti, 4 állami párti, 4 keresztényszocialista, 2 német parasztpárti és 2 württembergi parasztpárti.

„Nem tervezek koaliciót Hindenburg ellen” – jelentette ki vasárnap Brüning
Berlin, augusztus 28.
Brüning volt birodalmi kancellár vasárnap a következő nyilatkozatot tette: A „Deutschc Allgemeinc Zeitung” szerint azon igyekszem, hogy koaliciót hozzak létre a birodalmi elnök ellen irányuló éllel; azt is mondja a lap, hogy azt jelentettem ki, hogy most megyek, de majd visszajövök és akkor Hindenburg fog menni.


Ezzel szemben megállapítom, hogy ilyen kijelentést sohasem tettem. Ilyen kijelentés az ellenkezőjét fejezné ki fölfogásomnak és elveimnek. Ha egyáltalában voltak, politikai tanácskozásaim, ezeknek célja kizáróan az volt, hogy megkiséreljem az alkotmányos utat biztosítani Németország további politikai fejlődése számára.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Sallai és Fürst
Tánczos G. Károly

Az utóbbi két napban a szolgáltató hibájából nem tudtam beilleszteni a következő magyarázatot, amelynek a tegnapi számban lett volna „aktualitása”.


Sallai Imre (1897. december 17. - 1932. július 29.) magyar kommunista politikus, akit koholt vádak alapján kivégeztek.


A Pénzintézeti Tisztviselők Országos Egyesületének tagja volt. 1918.május 6-án letartóztatták és csak az őszirózsás forradalom győzelme után került szabadlábra. A Vörös Katona című lap szerkesztője lett, majd a Tanácsköztársaság idején a belügyi népbiztosság politikai osztályának lett vezetője. A Tanácsköztársaság bukása után Bécsbe menekült, majd Moszkvába emigrált, ahol a Nemzetközi Vörös Segély megszervezésében vett részt. Magyarországra hazatérve az illegális kommunista sajtó feladatait dolgozta ki. A biatorbágyi merénylet után letaróztatták, majd Fürst Sándorral együtt halálra ítélték. A hazai és a külföldi tiltakozások ellenére kivégezték.


Fürst Sándor (1903. november 27. - 1932. július 29.) magyar kommunista politikus, akit ártatlanul kivégeztek.
Tisztviselő volt Budapesten a Ruggyanta várban, valamint a Magyarországi Magántisztviselők Szövetségének tagja. 1926-ban belépett a KMP-be, ezért 1928-tól kezdve sorozatosan letartóztatták, majd mivel nem tudtak rábizonyítani semmit szabadlábra helyezték, de munkahelyét elvesztette. 1930-ban a pártvezetőség tagja lett. A biatorbágyi merénylet után a kormány a kommunistákat vádolta meg, majd statáriumot hirdetett, amelynek eredményeként Sallai Imrével halálra ítélték. Nagy nemzetközi tiltakozás és magyarországi tiltakozás indult meg védelmükben. József Attila és Illyés Gyula röpiratban tiltakozott a halálos ítélet ellen, végrehajtották.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Maniu Hitler kihallgatásra indul Hindenburghoz Venizelosz Brüning, volt német kancellár
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98