Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

A Maniu-kormánynak örül a francia közvélemény

Páris, november 11.
Az uj román kormánnyal szemben a francia sajtó - beleértve a radikális szocialista lapokat, amelyek pedig árnyalat tekintetében elég közel állnak a Maniu-kormányhoz - meglehetősen tartózkodó álláspontot foglal el. Nem vonják kétségbe, hogy az uj választások Maniuéknak adnak majd többséget és hogy Bratianu, valamint Jorga és Avarescu pártjai megtizedelve kerülnek ki.

 

Annál nagyobb az aggodalom a Londonban és Párisban megkezdett kölcsöntárgyalások várható sikerét illetően, viszont Maniuék javára irja a párisi sajtó a nemzeti kisebbségekkel szemben beigért barátságos, a jogok egyenlőségén alapuló politikát.

 

Az a körülmény, hogy az uj kormányban öt erdélyi miniszter van, akikről föltehető, hogy a régi bukaresti kormánynál jobban ismerik a magyar mentalitást és inkább tekintettel lesznek a magyar szempontokra, legfőbb szószólója ma Maniuéknak a francia közvélemény előtt. Bukarest vasárnap tovább ünnepelte Maniut.

Bukarest, november 11.
Az uj kormánynak az országhoz intézendő kiáltványát vasárnap még nem hozták nyilvánosságra, hanem ujból átdolgozzák és kedden fogják közzétenni. Beavatott forrásból származó értesülések szerint a kiáltvány nem fog többet mondani, mint Maniu eddigi nyilatkozatai. Bukarestben vasárnap is folytatódtak a lelkes tüntetések Manius és a parasztpárti kormány mellett. Egész nap óriási fölvonulásokat rendeztek a város utcáin és éltették az uj kormányt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Maniu Egy az öt erdélyi miniszter közül. Vajda-Vojvoda Sándor a külügyi tárcát kapta
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98