Dtum
Login with Facebookk
1932 | December

Vasárnapi látogatás a „régi nagy magyar bankár”-nál, a Gellérthegyre visszavonult Wertheimer Adolfnál

Az őszi zuzmarába borult kert kopár bokrai közt, a rácsos gellérthegyi villa csöndjét vasárnap reggel is kopácsolás veri fel. A kapuhoz farkcsóválva kijön Tristan, barátságosan nyalogatja a vendég kezét és törleszkedve kíséri fel vakolathulladékok, kőtörmelékek és a hatalmas hall útját elálló létrák között az emeletre. A félig kész szobákba, ahol a drága barokkbútorok még keresik a helyüket, az ablakokon át beárad a Gellérthegy őszi pompája: mélyen a villa alatt a sűrű ködön is ezüstösen foszforeszkál át a Duna és balra misztikus árnyékát érezni a királyi palota körvonalait.

 

Hegedűs Loránt híres „vörös villájá-nak, Majovszky Pál romantikus kerti házacskájának és Fellner Frigyes kis kastélyénak szomszédságában 48 esztendei idegölő izgalmas tőzsdei munka után ide vonult vissza „pihenni” Wertheimer Adolf, a leghíresebb magyar bankárok és műgyűjtők egyike, aki szombaton mint nyugalmazott igazgató vett búcsút a Kereskedelmi Banktól. Alig észrevehető szomorúság rebben meg az arcán, amikor az épülő terraszról szétnéz a hegyen:


Mindig az volt az álmom, hogy mielőtt még egészen megöregszem, megmentek egypár évet az életemből abban a környezetben, amelyet szeretek. Nemcsak időnként fellépő betegségem diktálta, magam is úgy éreztem: most ideje visszavonulnom. A Képzőművészeti Társaság vezetésében már évek óta nem veszek részt: jó, ha az ember siketereinek csúcspontján mehet el és nem vár, amíg lehanyatlik a napja. Most végre egészen magánember lehetek és egyetlen nagy passziómnak, a művészettel való foglalkozásnak élhetek.


Wertheimer Adolf tiltakozik az ellen, hogy gyűjtőnek nevezzék, pedig az a 60-80 kép, amelyet nyugalombavonulása idejére megtartott magának, a legelső gyűjtők közé emeli. Munkácsy grandiózus festménye, a „Krisztus Pilátus előtt” a legnagyobb kincse ennek a gyűjteménynek, amelyben Barnabás, Szinyei-Merse, Paál László, Székely Bertalan, Benczúr, a századforduló magyar művészetének legnagyobb nevei szerepelnek. Csupa múzeális magyar kép, amelyek most az Ernst-múzeum raktáraiban várják, hogy bevonulhassanak a gellérthegyi Tusculanumba...

 

Wertheimer nem szivesen beszél a képeiről, ha szó kerül róluk, valami nyugtalan hallgatásba vonul vissza, mintha féltett magánügyét, érzékeny szerelmét rejtegetné.
Szívesebben beszél a tőzsdéről, amelynek valamikor, mozgalmasabb övekben vezére volt. Akkor négy-öt cégvezető és a hivatalnokok serege várta, hogy egy-egy viharos délelőttön, mint hadvezér a csata közepén, percről-perere adja ki parancsait.


Azóta elcsendesedett a tőzsde is…
Szomorú dolog volt egy idő óta bejárni a tőzsdére és csupa olyan emberrel találkozni, aki régebben láthatta az élet barátságos oldalát és most sokszor egészen vigasztalanul néz a jövőbe. Anyagilag letörve, reményt járkálnak az emberek azokban termekben, amelyekről mindig azt mondottuk, hogy ott tükröződnek legvilágosabban és érzékenyebben az ország közállapotai... Én a tőzsdén is mindig az erők szabad érvényesülésének barátja voltam. A tőzsde akkor felelhet meg céljának, ha a legteljesebb liberalizmus jegyében működik, annak a szabadságnak a jegyében, amelyet mi sohasem tévesztünk össze a szabadossággal. Voltak idők, amikor az ellenkező törekvések érvényesültek a tőzsdén és talán az én munkámnak is köszönhető, hogy sikerült ezeket a törekvéseket legyürnünk.


Az volt a tőzsde vezetőségében mindig a legfőbb igyekezetem, hogy a protekciót kizárjuk, hogy érvényesítsük az egyenlőséget és az igazságos jövedelemmegoszlást. Ezért tettem szert talán bizonyos népszerüségre is a tőzsdén…


Tényleg Wertheimer Adolf volt sokáig a pesti tőzsde legnépszerűbb alakja.
Azt mondják, hogy a Kereskedelmi Bank hatalmas igazgatójának, aki mint egyészen szegény kishivatalnok kezdte meg pályafutását 48 évvel ezelőtt a Kereskedelmi Bank Dorottya uccai régi házában, soha nem volt egyetlen ellensége sem a tőzsdén. Amikor szerdán híre terjedt, hogy talán utoljára járt benn hivatalos minőségben a tőzsde nagy csarnokába, egy perc alatt köréje gyűltek az öreg tőzsdések és sírva búcsúztak el tőle.


Amikor Wertheimernek ez a jelenet eszébe jut, egy pillanatra ő is könnyezni kezd és elcsuklik a hangja. Majdnem melancholikusra fordul a hangulat, amikor nyílik az ajtó és a malterszaggal együtt egy kis csípős, friss gellérthegyi szellő surran be a szobába.


A „szomszéd” lép be, Hegedűs Loránt és amikor meglátja, hogy Wertheimer Adolf - életében először - önmagáról ad interjút, öblösen harsog fel a hangja:
Wertheimerről azt az egyet kell megírni, hogy róla kell megmintázni a régi nagy magyar bankár szobrát.
Azét a bankárét, aki már talán nincs is közöttünk....

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Balatonbajnokság.  Nemzetközi úszóverseny Balatonbajnokság. Nemzetközi úszóverseny
Balatonbajnokság. Nemzetközi úszóverseny. Rendezi a Magyar Athletikai...
Fel lehet-e támasztani a halottakat? 1 Fel lehet-e támasztani a halottakat? 1
A modern orvostudomány az utóbbi években sok olyan meglepetésben...
Willy Post 25 óra 45 perc alatt átrepülte az Atlanti óceánt Willy Post 25 óra 45 perc alatt átrepülte az Atlanti óceánt
Willy Post amerikai repülő, aki szombaton délelőtt 10 óra 11 perckor...
Németország hadibajnokságai Németország hadibajnokságai
Augusztus 25-én rendezte a német atletikai szövetség Németország...
A német követ gyilkosa A német követ gyilkosa
Londonba szeptember 13-ikán érkezett hírek szerint japáni katonák...
A Turul madár helyett már a Lánchíd tetejére kusznak az őrültek A Turul madár helyett már a Lánchíd tetejére kusznak az őrültek
Vasárnap este 10 órakor nagy riadalmat keltett a Lánchídon egy...
Áru, vagy pénz Áru, vagy pénz
Pécs városa 53 esztendővel ezelőtt, amikor bányajogait a...
Az első szervátültetés
Az első kísérleti szervátültetést 1902-ben Emerich Ullman végezte...
Véres párbaj az utczán
Zágrábban márczius 12-én éjjel a város fő-utczáján az Iliczán egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98