Dtum
Login with Facebookk
1932 | Február

Szabaditsuk föl a külföldiek zárolt pengőköveteléseit a Nemzetközi Árumintavásárra!

A Kereskedelmi és Iparkamara már régebben azt a javaslatot terjesztette a kormány elé, hogy a tavaszi árumintavásár külföldi vevőinek különleges kedvezményeket biztositson. Ennek ellenére még mindig nem történt semmi intézkedés, viszont az osztrák jegybank máris fölszabaditotta a bécsi nemzetközi vásárra a külföldi schillingköveteléseket.

Eszerint a külföldi vevők a bécsi árumintavásáron kizárólag schillingért szerezhetnek be mindennemü iparmüvészeti cikket, zongorát, harmóniumot és más hangszereket, manikürkészleteket, dohányzóeszközöket, fametszeteket, számológépeket, kocsikat, koffereket, faárukat, vasbutorokat, fegyvereket, sport- és reklámcikkeket.

A második kategóriába tartozó áruk vásárlásánál 75%-ban a zárolt külföldi követelések schillingjeit lehet fölhasználni, a vételár hátralékos 25%-a pedig külföldi valutával fizetendő. Ebbe a kategóriába sorolták a női és gyermekruhákat, fehérnemüket, személyautókat és karosszériákat, bőrárukat, kályhákat, elektromos készülékeket.

Végül van egy harmadik csoport, amelynél az áruk felét külföldi valutával, felét a zárolt schillingkövetelésekből lehet kiegyenliteni. Idetartoznak a selyemruhák, fehérnemük, csillárok, stb. Általános elv az, hogy az osztrák jegybank külföldi valutát is követel oly áruknál, amelyek nyersanyaga külföldről származik.

Holnap március elseje van és május elején nyilik meg a budapesti árumintavásár. Legfőbb ideje volna, hogy a magyar kormány is összeállitsa azokat az árulistákat, mezőgazdasági és ipari termékeket egyaránt, amelyeknek egyes cikkeit a külföldiek zárolt pengőköveteléséből vagy vegyesen pengőért és idegen valutáért lehet megvásárolni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98