Dtum
Login with Facebookk
1932 | Július

Szlávul beszélő gyanus emberek ólálkodtak vasárnap este Albrecht főherceg villája körül

Bosszuból akarták megölni a főherceget

Vasárnap este elfogták Timofeev Péter volt hadifoglyot, aki a merényletről szóló sifrírozott levelet a toloncházból kicsempészte. Gaal Gaszton kedden szóváteszi a merényletet és hátterét a képviselőházban.

A fölháborító merénylet, amelyet a vendégjoggal visszaélő, kétes egzisztenciáju menekültek terveztek Albrecht főherceg ellen, kedden a képviselőházat is foglalkoztatni fogja.
Napirend előtti fölszólalás vagy sürgős interpelláció alakjában előreláthatólag Gaal Gaszton teszi szóvá nemcsak a merénylet tervét, hanem annak hátterét is, amely a kérdések hosszu sorát vetíti a közvélemény elé.

Hogyan lehetséges, hogy Fechner Tivadar és Sándor, akiket három év előtt utasítottak ki Magyarországról, még mindig itt vannak? Miféle rejtelmes befolyások érvényesülnek érdekükben? Miért maradt mindeddig hatástalan minden olyan közbelépés, amelyet képviselők, felsőházi tagot és más közéleti szereplők tettek ennek a két közveszélyes idegennek a kiutasítására? Hogyan lehetséges, hogy Fechnerék még a toloncházból is merényletet terveznek és szerveznek? És
hogyan juthattak bérenceik vasárnap a főherceg gellérthegyi villájának közelébe?

A főherceget a villa tulajdonosa, Kneppel ny. főkonzul vasárnap estefelé arra figyelmeztette, hogy gyanus emberek ólálkodnak a kert körül. Ezek az emberek szlávos kiejtéssel beszélgettek egymással.

A főherceg nyomban rendőrért küldött, de amidőn a villa körül ólálkodó titokzatos alakok tudomást szereztek arról, hogy észrevették őket, a fák és bokrok közt bujkálva elmenekültek,
úgy, hogy mire rendőr érkezett, már nem lehetett őket megtalálni.

A főherceg ellen tervezett merényletnek egyébként előzményei is vannak. Néhány hónap óta többször megtörtént, hogy amíg Albrecht főherceg valahol tartózkodott, autójába gyalázkodó leveleket dobtak, amelyeknek írásából, hibáiból és mondatfűzéséből azonnal meg lehetett állapítani, hogy szláv kézből erednek. Ezeket követte a vasárnap nyilvánosságra került levél, amelyben Fechnerék az Albrecht főherceg ellen tervezett merényletre vonatkozóan adtak utasítást a toloncházból.

Munkatársunk megszerezte ennek a levélnek eredeti siffre- szövegét, amely számok hosszu sorából áll s közöttük csak ez az egy német szó szerepel: „wird”.

Fechnerék a levelet németül fogalmazták és ezt a szöveget siffrireozták. A desiffrirozás után a szó szerinti német szöveg a következő:
„Attentat- gegen- Albrecht- ist- ver- hereitet- bei dem vereinbarten Platze- Timofeev wird durchführen mit den vereinharten Personen- sweitausend- voraus vor” ola Tag- leh musa- danu- am selben Tag- in Klialk sein- besuchen mich- vor zwei Studen in Kioset- warte Antwert mit verein- barten Person.”


A szöveg „tehát, amely az Albrecht főherceg elleni merényletre küldött utasítást, rossz németséggel van írva és részben eltér az eddig ismeretes magyar szövegtől.

A két Fechner, akik május eleje óta voltak a toloncház lakói, könnyűszerrel megírhatta, siffrirozhatta és elküldhette ezt a levelet, mert egészen kivételes elbánásban részesültek. Annak ellenére, hogy a külföldieket ellenőrző hivatal már három év előtt kiutasította őket 17.907/1929. számu határozatával, mégis el tudták kerülni a határozat végrehajtását. Hogy milyen befolyások érvényesültek Fechnerék érdekében, az még ma is rejtély. Tény az, hogy amikor a két Fechner – fivér Magyarországra került, orosz emigránsoknak adták ki magukat.

Albrecht főherceggel úgy jutottak összeköttetésbe, hogy Cyrill nagyherceg sajátkezű levelét mutatták föl. A főherceg, épp úgy, mint mást orosz emigránsokat, támogatta őket. Később azután, amikor az orosz emigránsok firtatni kezdték a Fechnerék multját, kiderült, hogy Lettországból jöttek ide, ahonnan kiutasították őket. Ettől az időtől kezdve Fechner Tivadar és Sándor éles harcban állottak az orosz emigránsokkal. A szemben álló felek följelentései egymás ellen szinte hétről- hétre futottak be a különböző magyar hatóságokhoz, amelyek előtt végül is annyira összehalmozódott az egész emigráns- probléma, amelynek középpontjában Fechnerék állottak, hogy alig tudtak benne eligazodni. Ezt bizonyitja Gömbös honvédelmi miniszter levele
is, amelyet 1930- ban intézett a felsőház egyik tagjához.
Kir. Honvédelmi Miniszter.
959 M. L – 1930

Kedves Barátom!

Fechner Tivadar állitólagos orosz gárdaezredes ügyében, hozzám juttatott nagyrabecsült soraidat, valamint a mellékelt jegyzőkönyvet megkaptam. Készséggel állok ebben a zavaros ügyben
rendelkezésedre, sajnos azonban, Fechner ügyének tisztázása, illetve az eljárás ebben a régóta vajudó ügyben nem az én hatáskörömbe tartozik. Véleményem szerint leghelyesebb volna a mellékelten visszaküldött jegyzőkönyv és egyéb adataid alapján, a Miniszertelnök Urhoz fordulni ebben az ügyben, akinek módjában lesz eljárni illetékes helyen, hogy ez az egyén innen végre eltávolíttassék.

Tisztelő hived: Gömbös s. k.

Ebben az időben Albrecht főherceg és a magyar közélet más előkelőségei is megvontak Fechneréktől minden támogatást, sőt közbenjártak egyes hatóságoknál és a kormány tagjainál is Fechnerék már elhatározott kiutasításának mielőbbi végrehajtása érdekében.

Értesülésünk szerint Albrecht főherceg maga is szorgalmazta kiutasításaikat és Fechnerék ezért akartak ellene merényletet elkövetni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Zádory Oszkár csontminiatűrjei Zádory Oszkár csontminiatűrjei
Ezt a képet sohasem fogom elfelejteni. Zádory, ki Párizsban élte a...
A hadianyag értékesitő intézetek A hadianyag értékesitő intézetek
Megirtuk, hogy a leszerelés folytán fölöslegessé, illetve...
A gazdák alig érdeklődnek a zöldhitel iránt A gazdák alig érdeklődnek a zöldhitel iránt
A kormány közel 15 év óta évről-évre megfelelő hitelkeretet bocsát a...
Békepárt alakult Spanyolországban, amely le akarja mondatni Franco és Caballero tábornokokat Békepárt alakult Spanyolországban, amely le akarja mondatni Franco és...
A Daily Herald szenzációs spanyol belpolitikai változásról ad...
Buda lakossága sürgeti a villamos- és hídkérdés megoldását Buda lakossága sürgeti a villamos- és hídkérdés megoldását
A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt II. ker....
Amerika hajlandó Európa rekonstrukciójához pénzt adni Amerika hajlandó Európa rekonstrukciójához pénzt adni
A londoni konferenciának egyik legfontosabb jelentősége Amerika...
Az erzsébetfalvai gyilkosság tettese még nem került meg Az erzsébetfalvai gyilkosság tettese még nem került meg
Az Erzsébetfalván, Török Flóriás-utca 123. számu házban elkövetett...
80 ezer kilós útkoptató 80 ezer kilós útkoptató
Az olaszok már az abesszin háború alatt bizonyították, hogy a...
Kiss Magda a kézilabdázók gólkirálynője Kiss Magda a kézilabdázók gólkirálynője
A napokban benéztünk az NTE tornatermébe. A tornászok tréningtitkait...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98