Dtum
Login with Facebookk
1932 | Július

Az osztrákok lezárták a határt a magyar liszt, gyümölcs és főzelékfélék előtt

Julius hó 15-én váratlanul beállott Ausztria és Magyarország között a szerződésnélküli állapot

A magyar-osztrák kereskedelmi szerződés – mint ismeretes – julius hó elsején lejárt.
A szerződő felek közvetlenül a lejárat előtt a szerződés hatályát meghosszabbitották julius hó 15-ig. A két hétig tartó tárgyalások azonban nem vezettek eredményre, sőt az osztrák kormány ahhoz sem járult hozzá, hogy az eddig fennállott kereskedelmi szerződést julius hó 15-én tul ideiglenesen ismét meghosszabbitsák. Ennélfogva julius hó 15-én a két állam között szerződésnélküli állapot állott be, azonban megszakitás nélkül folytatni fogják a tárgyalásokat az uj kereskedelmi szerződés megkötése végett. 

A tárgyalások során a magyar delegáció azt az ajánlatot tette az osztrákoknak, hogy elvi álláspontként fogadják el, hogy 1 1/2 : 1 arány alapján jöjjön létre provizórikus szerződés; az 1 1/2 Magyarországra, az 1 Ausztriára vonatkoznék. (Magyarország másfélszer annyit exportálhasson Ausztriába, mint amennyit Ausztria Magyarországba exportálhat.) Az osztrákok azonban biztositékot kivántak, hogy Magyarország a megfelelő mennyiséget, ami ebből az arányból reáhárulna, tényleg át is veszi. A magyar delegáció vezetője erre kijelentette, hogy néhány hónap mulva meg fogják állapithatni, hogy ez tényleg bekövetkezett. Az osztrákok ragaszkodtak ahhoz, hogy a magyar kormány kösse le magát arra, hogy valóban átveszi a szóban forgó mennyiséget, mert különben nem hajlandóak ezen az alapon tárgyalni.

A magyar delegáció erre azt az ajánlatot tette, hogy csereforgalom létesüljön a szigoru kompenzációs elv keresztülvitelével, szintén provizórikusan. Ezt sem fogadták el az osztrákok.

Végül azt az ajánlatot tette a magyar delegáció, hogy bizonyos kontingensre a legtöbb kedvezményt biztositsák mindkét részről. De az osztrákok ezt sem voltak hajlandók elfogadni.

Minden kétséget kizáróan észrevehető volt tehát, hogy az osztrákok jelenleg nem akartak szerződést kötni Magyarországgal, mert minden ideiglenes és gyakorlati megoldás elől elzárkóztak.

A magyar delegáció vezetője, Nickl Alfréd meghatalmazott miniszter erre kijelentette, hogy nagyon sajnálja, hogy Ausztria, egészen fölösleges módon, felidézi a szerződésen kivüli állapotot, ami mind a két ország közgazdaságát csak károsan érintheti. Egyidejűleg meghivta az osztrák delegációt a Budapesten folytatandó tárgyalásokra.

Az osztrák kormány azonban ennél is tovább ment és behozatali engedélyekhez kötötte a következő cikkeket: buzaliszt és buzából készült őrlési termékek, rozs és árpa, friss barack, cseresznye, meggy, alma és körte, gyümölcsdzsemek, hagyma és fokhagyma, friss paradicsom, uborka, zöldbab és zöldborsó, ez utóbbiak légmentesen elzárt dobozokban is, szárnyas, tojás és tojássárgája, stb. A buza nem szerepel a listán, az tehát továbbra is bevihető.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy napos csirkék szállitása (a zsákvászonnal fedett deszkaláda) Egy napos csirkék szállitása (a láda nyitva)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98