Dtum
Login with Facebookk
1932 | Július

A leszerelési konferencia haldoklik, de meghalni nem tud

Genf, julius 17.
A nemzetközi tanácskozások elcsüggesztő történetében sincs példa arra a teljes összeomlásra, amelynek képét a leszerelési konferencia utolsó napjai mutatják. Sok reménységgel kezdettől kezdve sem tekintett az emberiség e nagyszabásu tanácskozás elé, de még a legkiábrándultabb szemlélők se hitték, hogy a félévvel ezelőtt megnyilt konferencia ilyen tökéletes csöddel fog végződni. Bekövetkezett az, amit öreg, tapasztalt és hitetlen diplomaták, mint a finom elméjü Scialoja, vagy Austen Chamberlain évekkel ezelőtt megjósoltak: a konferencia, ahelyett, hogy tisztázta volna a helyzetet és egyetlen lépéssel előbbre vitte volna a leszerelés ügyét, a zűrzavart és bizalmatlanságot még inkább fokozta.

 

A leszerelés területén nincs egyetlen részletkérdés sem, amelyben az európai nagyhatalmak megegyeztek volna, sőt még abban sem tudnak megegyezni, milyen formában történjék ennek a kudarcnak a megegyezésére képtelenségnek a bevallása.

 

A konferencia hetek óta haldoklik, de kimulni nem tud! Orvosai nem engedik, hogy utolsó lélegzetet vegyen, amig a halál okát papirra nem vetették. Közben a rekkenő nyári melegben, a nyomasztó légkörben, amely Genfre nehezedik, a beszédmalom tovább zakatol, a bizottságok tovább üléseznek, a katonák megelégedetten és fölényesen mosolyognak, a diplomaták kétségbeesetten unatkoznak, az ujságirók szétszélednek s az elnökség tagjai, a fáradt Hendersonnal az élükön, napról-napra órákon át tanácskoznak, milyen formában adják tudtára a világnak, hogy a konferencia minden kézzelfogható eredmény nélkül fog föloszlani.

 

A svédek, norvégek, dánok és hollandusok, a lefegyverezés egyedüli igaz hivei, már csak abban reménykednek, hogy az amerikai kormány nyomása, ha nem is ma, de a háborus adósságok reviziója révén kényszeriteni fogja a nagyhatalmakat és a keleteurópai militarista államokat, hogy adósságaik elengedése vagy radikális csökkentése ellenében katonai kiadásaikat erőteljesen kurtitsák.

 

De ez a remény is halvány és bizonytalan! Az amerikai delegáció tagjai egyáltalán nem titkolják azt a nézetüket, hogy az amerikai közvéleményt föl fogja háboritani a konferencia összeomlása s hogy a párisi konferencia óta nem érte ehhez fogható csalódás Amerikát.

 

Egy amerikai ujságiró találta fején a szeget, aki azt mondotta, ha az európai államok azt a rengeteg pénzt, amibe a leszerelési konferencia került, a nagy fegyvergyárak részvénypakettjeinek a megvásárlására forditották volna, sokkal messzebb tartanának, mint ma, hathónapi tanácskozás, vitatkozás, jegyzőkönyvezés és unatkozás után!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sir Austen Chamberlain Arthur Henderson
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98