Dtum
Login with Facebookk
1932 | Június

A délnémet miniszterelnökök és Papen kancellár vitája

Berlin, junius 12.
Hindenburg vasárnap délben kihallgatáson fogadta Held bajor és Bolz württembergi miniszterelnököket, valamint Schmitt badeni államelnököt. A kihallgatáson Papen birodalmi kancellár is résztvett és a négy államférfi az elnök előtt vitatta meg azon nagy változásokat, amelyeket az uj kormány a birodalom politikájában érvényesíteni akar.

 

Az audencia ötnegyedóra hosszat tartott és utána a Hitler-kőnyomatos jelentése szerint „a tárgyalás résztvevői elég jó egyetértésben váltak el egymástól”.


A délnémet miniszterelnökök tiltakoztak minden olyan intézkedés ellen, amelyek a tartományok alkotmányszerű önállóságát sértenék és tiltakozni az ellen, is hogy Poroszország élére birodalmi kormánybiztost állitsanak.

 

A másik ütközőpont a Hitlerék rohamcsapatainak ujból való engedélyezése volt. Ugy látszik, hogy Papen kancellár e részben is visszavonulásra kényszerült, mert a német nacionalisták az audiencia után maguk is sietve beismerték, hogy a rohamcsapatok ezentul nem birhatnak katonai jelleggel és a belügyi kormány állandó ellenőrzése alatt fognak állni.


Végeredményben a vasárnapi audiencia a reakciós irányzat iramára féket tesz és megérteti a „Herrenklubból” – összeállított birodalmi kormánnyal, hogy a délnémet tartományok ellene vannak minden kisérletnek, amely a köztársasági alkotmány megváltoztatására irányul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hindenburg Papen Held
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98