Dtum
Login with Facebookk
1932 | Június

Titulescu kormányalakítása nem sikerült

Bukarest, junius 5.
Károly király vasárnap délután 3 órakor kihallgatáson fogadta Titulescut, aki bejelentette, hogy nem sikerült koncentrációs kormányt alakítani.

 

A kihallgatás után Titulescu a következő nyilatkozatot tette:
- A pártvezérekkel folytatott tanácskozásaim során kifejtetem, miért van Romániának szüksége arra, hogy minél tekintélyesebb kormány alakuljon, amely véget vet a pártok viszályának. A pártvezérek azt válaszolták, hogy nem kivánnak, koncentrációs kormányt. A liberális párt kijelentette, hogy a pillanatnyi szükségleteknek egységes pártkormány felel meg.

 

- A többi párt bizonyos föltételeket kötött ki, csak a nemzeti parasztpárt mutatott hajlandónak minden kikötés nélkül tárcát vállalni a nemzeti kormányban. Ilyen körülmények között kénytelen voltam elállni attól a szándékomtól, hogy esetlen szükebb koncentrációs alapon alakítsak kormányt. Kívül állok a politikai pártokon és nem mehettem volna bele olyan megoldásba, amely uj választásokat tesz szükségessé.


- Hangsulyoznom kell mély hálámat a király iránt azért a meleg és őszinte támogatásért, amelyben részesített. Ki kell jelentenem, hogyha még növelhetné valami hódolatomat, ugy növelné az a mély aggódás, amely szemlátomást eltöltötte a királyt hazájáért.


Miután Titulescu kormányalakítása nem sikerült, a király vasárnap délután ismét fogadta az összes pártvezéreket, a velük folytatott megbeszélések azonban ismét eredménytelenek maradtak. Negyed 6 órakor a király Vajda-Vojvoda volt miniszterelnöknek adott megbizást a kormányalakításra, aki azonnal megbeszéléseket kezdett a pártvezérekkel.

 

Ugy hirlik, hogy a pénzügyi tárcát Mironescunak, a közoktatásügyit Bratianu Györgynek, a belügyit Vajtoianu tábornoknak ajánlotta föl a dezignált miniszterelnök, akinek első utja Ducához, a liberális párt elnökéhez vezetett, azonban Duca kijelentette, hogy semmi szin alatt sem támogatja Vajda kisérletét és a leghatározottabb ellenzékbe vonul vele szembe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
II. Károly Nicolae Titulescu Voivoda Sándor, Románia új miniszterelnöke Duca
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98