Dtum
Login with Facebookk
1928 | Július

Titulescu román külügyminiszter

- Higgye el, rossz üzlet a magyar politika és csak az ország internacionális és gazdasági pozicióját rontja. Csak egyre mutatok rá. Hogyan képzeli, hogy évekig tartó harc után, miután arra kényszeritették, hogy késhegyig küzdjek önök ellen, akár én, akár egy másik román miniszter előzékeny álláspontot foglaljon el a magyar reparáció kérdésében. Pedig ennek a problémának a rendezése, ha csak részben is, mégis csak tőlünk függ!


Ez a pár szó élesebben megvilágitja a román külügyminiszter jellemét és lelki természetrajzát, mint kötetes életrajzok. Titulescu ma Európa egyik legragyogóbb szónoka, legképzettebb jogásza, és legügyesebb diplomatája. De minden képzettsége s minden tehetsége ellenére se európai, hanem levantinus keleti ember, akinek édesapja még kezet csókolt a bukaresti pasának.


Korrektség, vállalt kötelezettségek pontos és lojális teljesitése ismeretlen, sőt nevetséges fogalom az ő és kollégái szemében. Hogy mennyire keleti, mennyire bukaresti gondolkodásu ember, erre egy későbbi Bukarestben lefolyt beszélgetésünk még élesebb világot vet.

- Igen? Maga azt hiszi, hogy ez a szakasz valaha érvényesithető lesz? – kérdezte és óvatosan fölszippantott ezüst szelencéjéből egy csipetnyi tubákot. – Hogyisne! A 19. szakasz az a puritán csöpp, amelyet Wilson kedvéért kevertünk a párisi szerződésekbe. Ha Amerika ratifikálta volna a békeszerződéseket s ha az Egyesült Államok beléptek volna a Népszövetségbe, akkor talán, de nagyon talán még lett volna mód arra, hogy apróbb, jelentéktelen rendelkezéseket a 19. szakasz alapján elfogadott volna a genfi Tanács. De most?


- Milyen fantasztikus elképzelés, hogy Jugoszlávia saját szavazatával járuljon hozzá határainak szükitéséhez, vagy mi az erdélyi városok elvesztéséhez?


- Pedig ugy-e, a mi szavazatunk nélkül nem lehet érvényes határozatot hozni, mert a revizióhoz egyhanguság kell. Mi igen is, egyhangu határozatra mindig készek vagyunk, de ez az egyhangu határozat: Reviziót soha!


Éles, metsző tenorhangján láthatatlan hallgatóságnak harsogta ki e szavakat, aztán csillogó, sima, fekete szemét rámszegezte s gunyosan elmosolyodott.


Br. P.E.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98