Dtum
Login with Facebookk
1932 | Október

Évi nyolc százalék a birói uton érvényesithető legmagasabb kamat

A Magyar Nemzeti Bank főtanácsa elhatározta, hogy október hó 18-tól kezdődő hatállyal a bank által váltó-, közraktári zálogjegyek és értékpapirok leszámitolásánál alkalmazandó kamatlábat 5 százalékról 4 és fél százalékra, a népszövetségi kölcsön kötvényeire kamatozó magyar királyi állami pénztárjegyekre adott kölcsönöknél alkalmazandó kamatlábat pedig 6 és fél százalékról 5 százalékra mérsékli.

A Nemzeti Bank főtanácsának határozata után az Országos Hitelügyi Tanács a birói uton érvényesithető kamat legmagasabb mértékét, amely eddig a tőkének 8 1/2 százalékát tette, általában a tőkének évi 8 százalékában állapitotta meg. A Pénzintézeti Központ I. kuriájába tartozó pénzintézetek kölcsönkövetelései után a birói uton érvényesithető kamat legmagasabb mértékét a Tanács évi 7 1/2 százalékban állapitotta meg.

A pénzintézetek egymás közötti váltóleszámitolási ügyleteire vonatkozólag a birói uton érvényesithető kamat felső határa a Pénzintézeti Központ I. kuriájába tartozó pénzintézetek részéről történő leszámitolás esetén évi 5 1/2 százalékban, a II. és III. kuriába tartozó pénzintézetek, vagy a Pénzintézeti Központ kötelékébe nem tartozó pénzintézetek- vagy bank- és pénzváltó üzlettel foglalkozó más bejegyzett cégek részéről történő leszámitolás esetében évi 6 százalékban, az Országos Központi Hitelszövetkezet által a tagjai sorába tartozó szövetkezetek részére történő leszámitolás esetében évi 6 1/2 százalékban nyert megállapítást.

A takarékpénztári betétkönyvre, folyószámlára, vagy pénztárjegy ellenében elhelyezett betétek kamatának felső határát a Tanács a következőképpen állapitotta meg: A Pénzintézeti Központ I. kuriájába tartozó pénzintézetek budapesti főtelepeinél és budapesti fiókpénztárainál elhelyezett betétek után a legalább három hónapra lekötött betéteknél legfeljebb évi 4 1/2 %-ot, egyéb betéteknél legfeljebb évi 3 3/4 %-ot, a Pénzintézeti Központ II. és III. kuriájába tartozó pénzintézeteknél, továbbá az első kuriába tartozó pénzintézetek vidéki fiókjainál, vagy a Pénzintézeti Központ kötelékébe nem tartozó pénzintézetek, valamint az Országos Központi Hitelszövetkezetnél a tagjai körébe tartozó szövetkezetek részéről elhelyezett betétek után lekötött betéteknél legfeljebb évi 5 1/2 %-ot, egyéb betéteknél legfeljebb évi 4 3/4 százalékot szabad ezentul fizetni.

A fenti rendelkezések 1932 október hó 24-én léptek érvénybe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98