Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

A Belváros harca a női divat-hegemóniáért

Emlékszünk még arra, mit jelentett a békebeli Budapestnek a „Belváros”.
Az elegancia, a disztingvált izlés, az előkelőség szimbólumává nőtte ki magát ez a városrész. Hol vásárol? – kérdezte egyik hölgy a másiktól. – A Belvárosban! És nem is kellett többet mondania, mert ebben a válaszban már minden benne volt.

A sok-sok békebeli értékkel együtt a Belváros is elveszitette valahogy egykori nivóját.
A folyton rosszabbodó viszonyok következtében sok patricius kereskedőcég megszünt; akik megmaradtak, harcolni próbálnak, hogy visszaállitsák valamiképen a régi állapotokat. Megindult tehát e konzervativ, tisztes üzleti elvvel: Olcsón jót – szabott áron! a küzdelem a Belváros régi nivójáért.

Hogy ennek a küzdelemnek milyen eredményei mutatkoznak, erre vonatkozólag megkérdeztünk egy ismert, népszerü, régi belvárosi kereskedőt, Breitfeld szücsöt, aki arról nevezetes, hogy évek óta küzd azért, hogy a jobban öltözködő hölgyek ismét a Belvárosban találják meg bevásárlási forrásaikat. Breitfeld szücs a következőket mondotta nekünk:

„Nagyon nehéz elérni a kitüzött célt, de én megpróbáltam. Cégem egy vezető tisztviselőjét kiküldtem tavasszal hosszabb tanulmányutra Berlinbe és Párizsba és ottani tapasztalatait fölhasználva, cégemnél több ujitást vezettem be. Azzal kezdtem, hogy a szőrmeáruk mellé bevezettem a ruha- és kabátosztályokat is és ily módon a regieköltségek megoszlása folytán követni tudom a külföldi nagy és előkelő divatházak vezérelvét: Olcsón – de szabott áron! Ezek az ujitások a vásárlóközönség széles rétegeiben nagy megelégedést váltottak ki, annyira, hogy köztudatba ment: ami sikkes és elegáns, az olcsón Breitfeldnél szerezhető be.

Hogy ez mennyire bevált, igazolja az is, hogy most az őszi saison kezdetén megpróbálom kiterjeszteni a szabott árakat a szőrmebundákra is és bizvást remélem, hogy forgalmamat rövid idő alatt a kétszeresére tudom emelni és a Breitfeld-név beszédtárgy lesz a hölgyek társaságában.

Ezen ügy szolgálatában, hogy minél előbb átmenjen a köztudatba, hogy Breitfeldnél nemcsak kabátok és ruhák, hanem szőrmebundák is olcsón, szabott árak mellett vásárolhatók: a Kézmüvesipari Kiállitáson is résztveszek, hogy a vidékről érkező hölgyeknek lehetőséget nyujtsak minden vételkényszer nélkül áraimról és minőségeimről meggyőződést nyerni s ha idejük nem engedné, hogy üzletemet fölkeressék, a kiállitáson is megvehessék a kiállitott darabokat.

Ezenkivül szeptember 15-től néhány napon át divatbemutatót fogok tartani saját termeimben (Váci-utca 14), amikor a bemutatásra kerülő szőrme-, kabát- és ruhamodellek árai egy külön katalógusban föl lesznek tüntetve.

Fölhasználom az alkalmat, hogy megkérjem a hölgyeket, amennyiben a bemutatót megtekinteni óhajtják, sziveskedjenek cimüket telefonon (887-27), vagy levélileg velem közölni, hogy a névre szóló meghivókat idejében elküldhessem és részükre helyet biztosithassak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A deviza spekuláció csődje A deviza spekuláció csődje
A háborus konjunktura aranyesője elült és a győző, de kiváltképpen a...
Homokba ásott betegek Homokba ásott betegek
A beduinok, akiket máig sem értek el pusztai magányukban a művelődés...
Gellért Oszkár - Három vers Gellért Oszkár - Három vers
Az óra vert. Most hajnali három. Anyámtól tudom, mikor világra...
Ellenzéki interpelláció a munkanélküliség ügyében Ellenzéki interpelláció a munkanélküliség ügyében
Huszár Károly ellenzéki képviselő a képviselőház november 29-iki...
Kávéház-átvétel Kávéház-átvétel
Van szerencsénk köztudomásra hozni, hogy a VII., Aréna-ut 78. sz....
Hodzsa megegyezést kíván a kisantant, a római egyezmény hatalmai, Németország és Franciaország között Hodzsa megegyezést kíván a kisantant, a római egyezmény hatalmai,...
Hodzsa Milán csehszlovák miniszterelnök az Excelsior munkatársa előtt...
Kitaibel felfedezi a klórmeszet 1 Kitaibel felfedezi a klórmeszet 1
Kitaibel neve elválaszthatatlanul összeforrott a botanikával, pedig...
Károlyi Mihály, Szende Pál és Jászi Oszkár részére salvus conductust kér Ábrahám Dezső Károlyi Mihály, Szende Pál és Jászi Oszkár részére salvus conductust...
Herceg Windiscgraetz ismert vádjai ügyében erélyes akcióra...
Egyesült erővel Egyesült erővel
Iszonyatos toporzékolást és dühöngést műveltek az osztrák...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98