Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

A Belváros harca a női divat-hegemóniáért

Emlékszünk még arra, mit jelentett a békebeli Budapestnek a „Belváros”.
Az elegancia, a disztingvált izlés, az előkelőség szimbólumává nőtte ki magát ez a városrész. Hol vásárol? – kérdezte egyik hölgy a másiktól. – A Belvárosban! És nem is kellett többet mondania, mert ebben a válaszban már minden benne volt.

A sok-sok békebeli értékkel együtt a Belváros is elveszitette valahogy egykori nivóját.
A folyton rosszabbodó viszonyok következtében sok patricius kereskedőcég megszünt; akik megmaradtak, harcolni próbálnak, hogy visszaállitsák valamiképen a régi állapotokat. Megindult tehát e konzervativ, tisztes üzleti elvvel: Olcsón jót – szabott áron! a küzdelem a Belváros régi nivójáért.

Hogy ennek a küzdelemnek milyen eredményei mutatkoznak, erre vonatkozólag megkérdeztünk egy ismert, népszerü, régi belvárosi kereskedőt, Breitfeld szücsöt, aki arról nevezetes, hogy évek óta küzd azért, hogy a jobban öltözködő hölgyek ismét a Belvárosban találják meg bevásárlási forrásaikat. Breitfeld szücs a következőket mondotta nekünk:

„Nagyon nehéz elérni a kitüzött célt, de én megpróbáltam. Cégem egy vezető tisztviselőjét kiküldtem tavasszal hosszabb tanulmányutra Berlinbe és Párizsba és ottani tapasztalatait fölhasználva, cégemnél több ujitást vezettem be. Azzal kezdtem, hogy a szőrmeáruk mellé bevezettem a ruha- és kabátosztályokat is és ily módon a regieköltségek megoszlása folytán követni tudom a külföldi nagy és előkelő divatházak vezérelvét: Olcsón – de szabott áron! Ezek az ujitások a vásárlóközönség széles rétegeiben nagy megelégedést váltottak ki, annyira, hogy köztudatba ment: ami sikkes és elegáns, az olcsón Breitfeldnél szerezhető be.

Hogy ez mennyire bevált, igazolja az is, hogy most az őszi saison kezdetén megpróbálom kiterjeszteni a szabott árakat a szőrmebundákra is és bizvást remélem, hogy forgalmamat rövid idő alatt a kétszeresére tudom emelni és a Breitfeld-név beszédtárgy lesz a hölgyek társaságában.

Ezen ügy szolgálatában, hogy minél előbb átmenjen a köztudatba, hogy Breitfeldnél nemcsak kabátok és ruhák, hanem szőrmebundák is olcsón, szabott árak mellett vásárolhatók: a Kézmüvesipari Kiállitáson is résztveszek, hogy a vidékről érkező hölgyeknek lehetőséget nyujtsak minden vételkényszer nélkül áraimról és minőségeimről meggyőződést nyerni s ha idejük nem engedné, hogy üzletemet fölkeressék, a kiállitáson is megvehessék a kiállitott darabokat.

Ezenkivül szeptember 15-től néhány napon át divatbemutatót fogok tartani saját termeimben (Váci-utca 14), amikor a bemutatásra kerülő szőrme-, kabát- és ruhamodellek árai egy külön katalógusban föl lesznek tüntetve.

Fölhasználom az alkalmat, hogy megkérjem a hölgyeket, amennyiben a bemutatót megtekinteni óhajtják, sziveskedjenek cimüket telefonon (887-27), vagy levélileg velem közölni, hogy a névre szóló meghivókat idejében elküldhessem és részükre helyet biztosithassak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Politikai körökben arról beszélnek, hogy a Tosef-kormány hétfőn vagy...
A jövő évi költségvetés A jövő évi költségvetés
Wekerle Sándor pénzügyminiszter körrendeletet intézett a pénzügyi...
Nyilvános helyiségek zárórája Nyilvános helyiségek zárórája
A m. kir. Belügyminisztérium 1915. február 15-én elrendelte, hogy a...
Dobos Károly: Tavaszutó. Budapest 1903.
A lírai költészet hagyományos tárgyai: szerelem, a szülők iránti...
A budapesti ezredévi emlék
Az Andrássy-utnak városligeti torkolatában az ezredévi emlékműből még...
A zborói uradalom megvásárlása A zborói uradalom megvásárlása
Igen érdekes birtokvásárlásról adtak hirt a lapok, mely szerint...
Debrecenben másképp látják a MÁV elárusító csarnokait Debrecenben másképp látják a MÁV elárusító csarnokait
A MÁV elárusító csarnokai ügyében most a debreceni kereskedelmi és...
Kettős vereséget szenvedett a Tátrában a BKE Kettős vereséget szenvedett a Tátrában a BKE
A győzelmes bandy bajnokság után kevesebb siker jutott osztályrészül...
Szalai József országos rekordot javított a VAC tornaversenyén Szalai József országos rekordot javított a VAC tornaversenyén
Legnagyobb tornászegyesületünk egyike: a Vívó és Atletikai Club,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98