Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

A füszerkereskedők a tejkartel ellen

A Füszerkereskedők Orsz. Egyesülete a tejkartel diktaturája, valamint a tejrendelet ügyében legutóbb Budapesten nagygyülést tartott. A nagygyülésen Belopotoczky Kálmán elnökölt, aki megnyitóbeszédében hangoztatta, hogy bár a füszerkereskedőknek van a legtöbb munkájuk a tejjel, a vállalatok mégis minimális hasznot, literenkint 3,2 fillért juttatnak nekik.

A 34 filléres tejár tulmagas, a közönség szegényebb rétege nem tudja megfizetni. A tejkartel az oka annak, hogy a tejjel való batyuzás elterjedt, a város külső részében tejbörzék alakultak, melyekkel szemben a hatóságok is tehetetlenek. A tejvállalatok rengeteg uj fiókot nyitottak s a drága adminisztráció miatt drágán árusítják a tejet, holott egyes vidéki városokban a tej literje 16-20 fillér.

A határozati javaslatban a gyülés azt kivánja, hogy a füszerkereskedők korlátozás nélkül választhassák meg azt a termelőt, vagy vállalatot, ahonnan tejet kivánnak venni, kivánják a tejár leszállitását, a palacktej és kannatej közötti magas árkülönbség leszállitását, a tejvállalatok fiókjainak megszüntetését és a tejjel való házalás megakadályozását.

Több felszólalás után az elnök bejelentette, hogy a közgyülés határozatás rövidesen átadják a földmivelésügyi és a kereskedelemügyi miniszternek.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98