Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

A föld „csodafolyói” 2

Az Egyesült-Államok Nebraska államában van a Rio Agrio teljes ellentéte, egy különös kis tó, melynek rejtélyét a tudósok mindezideig nem tudták felderíteni.

Egy régi, elhagyott agyagbányában egyszerre csak észrevették, hogy az esőzések következtében öszegyűlt kis pocsolyák vize érthetetlen módon egyre növekszik, még a legnagyobb szárazság idején is. Addig növekedtek ezek a pocsolyák míg végül egy kilométer széles tavat alkottak.

Egyszer aztán véletlenül valaki rájött, hogy a tó vizének íze sajátságosan édes, éppen olyan, mint a gyenge cukoroldat. A tó növekedésének okát meg tudták magyarázni rejtett földalatti forrásokkal, arra azonban máig sem jöttek rá, mitől olyan édes ennek a víznek íze.

Mesebeli bájital, óriások itala ez a tóvíz. Megpróbáltak ugyanis halakat és rákokat tenyészteni a tóban s a tenyésztők maguk is megijedtek az eredménytől olyan hihetetlen nagyságúra növekedtek a halacskák ebben a vízben. Úgy látszik a sajátságos édesség kedvez a növekedésnek.

Egyidőben alacsonytermetű emberek valóságos búcsújáróhelye volt ez a tó, melynek vizétől reméltek nagyranőni, persze hiába. Micsoda csodája lenne azonban a világnak, ha valaki össze tudná vezetni a savanyúfolyót a cukortóval s valóságos limonádé buzogna a földből.

Van egy ilyen csodálatos vize Norvégiának is a Mo-Fjord, mely a szó szoros értelmében három rétegből áll. A felszínétől körülbelül 3 méter mélységig a vize édesvízi folyóvíz, mely egy patakból táplálkozik. Itt édesvízi állatok és növények élnek, burjánoznak.

Közvetlenül alatta 3-7 méterig tiszta, sós tengervizet találunk, a tengerből földalatti úton kerül ide ez a víz és tengeri állatok népesítik be.

A Fjord legalsó rétegét a Halál zónájának nevezik, mert pár baktériumon és kezdetleges iszapállaton kívül semmiféle élőlény nem képes itt megélni. Valamilyen földalatti forrásból ugyanis ennek a rétegnek vize állandóan óriási mennyiségű kénnel szennyeződik be s ez elpusztít minden élőlényt.

Hogy a három réteg víz nem keveredik egymással, annak magyarázata igen egyszerű: a három réteg fajsúlya igen különböző. Legkönnyebb az édesvíz, a sósvíz fajsúlyát az oldott só emeli, a kénesvíz még ennél is súlyosabb.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98