Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Gabonaértékesitési gondok

Az aratás értékesítése annál nagyobb gond lesz a magyar kormány és a magyar mezőgazdaság számára, minél biztatóbban szólnak a termésjelentések. A földmívelésügyi minisztérium tegnap kiadott termésjelentése idei búzatermésünket kereken 23.7, rozstermésünket 9.3 millió mázsára becsüli. Ez összesen 33 millió mázsa.

Gazdakörökben az a vélemény, hogy a cséplés utáni végleges eredmények ezt a számot jelentősen meg fogják haladni, de maradjunk meg ennél a számnál és próbáljuk meg kikalkulálni, milyen reményeink lehetnek ennek a mennyiségnek az értékesítésére.

A belső fogyasztás és a vetőmagszükséglet normális években 21 millió mázsa búzát és rozsot igényelt. Ha számbavesszük, hogy a vidéki lakosság fogyasztása az idén magasabbra fog emelkedni, akkor feltehetjük, hogy belföldön marad minden körülmények között 13 millió mázsa és ez esetben exportcélokra kereken 10 millió mázsa kenyérmag áll rendelkezésre. Már most az elmúlt években exportáltunk 1931-ben 3.6 millió mázsa búzát, 681.000 mázsa rozsot és 1.3 millió mázsa lisztet, ami kereken 6 millió mázsa kenyérmagnak felel meg. Az 1932. évi rossz termés következtében az exportált kenyérmagmennyiség a felére, 3 millió mázsára csökkent.

Figyelembe kell vennünk továbbá azt is, hogy az önellátási akció az elmúlt két évben úgy Olaszországban, mint Németországban rendkívül nagy eredményeket ért el, úgyhogy a német birodalom saját belső búza- és rozsszükségletét már a hazai termésből tudja fedezni. Olaszország importszükséglete is a minimumra szállott le.

További döntő mozzanat az is, hogy míg az elmúlt évben Jugoszláviában és Romániában a rossz termés következtében alig volt, ez évben igen nagy termésfölösleg jelentkezik mind a két államban és a jugoszláv búzatermést a multévi 14 millió mázsával szemben, ebben az évben 25-26 millió mázsára becsülik.

Végül nem szabad elfelednünk azt sem, hogy a rossz amerikai termés ellenére a tengerentúli kínálat változatlan erővel tart tovább és az amerikai és kanadai készletek még nem csökkentek le annyira, hogy a rotterdami tőzsdén magasabb árakat produkáltak volna, úgyhogy még azokon a piacokon is, amelyre exportlehetőségek nyílnak, számolni kell a tengerentúli búza gyilkos versenyével, amire Kállay földmívelésügyi miniszter igen helyesen rámutatott.

Ebben a rendkívül nehéz helyzetben a magyar kormánynak és a Külkereskedelmi Hivatalnak, de a magyar exportőröknek is emberfölötti ügyességre és igyekezetre, de az egész társadalom és a kormányzati apparátus nyomatékos segítségére van szüksége, hogy búzafölöslegünk értékesítését lehetővé tegye.

A probléma magva abban áll, hogy még az esetben is, ha az 1931. évben kivitt búzamennyiséget az idei exportban elérjük, igen jelentős fölöslegek maradnak, amelyek veszedelmesen nyomhatják a piacot. Számba kell venni azonban azt is, hogy míg 1931-ben több mint 6000 vagón lisztet tudtunk elhelyezni Csehszlovákiában, addig 1932-ben mindössze 730 vagón lisztet vittünk ki a csehszlovák köztársaság területére.

Egyelőre csak két pozitivum van: az az 500.000 mázsa búza, amelyet árupengő ellenében Németországba exportálhatunk és az az 500.000 mázsa, amelye remélhetőleg Svájcba tudunk a közeljövőben kivinni. Ami az olasz piacot illeti, Itália búzaimportjának csak 0,1 %-át fedezte tőlünk, míg a csehszlovák köztársaság bevitelének alig egytizede származott a magyar piacról.

A helyzet tehát kétségtelenül rendkivül nehéz, de reméljük, hogy egyrészt az osztrák piacra irányuló kivitel fokozása, másrészt az olasz importban való erősebb részesedés és végül a prágai kormánnyal talán csak mégis nyélbeüthető megegyezés révén sikerül az ősz és tél folyamán a magyar búza számára kiutat találni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A csimpánz értelmi foka A csimpánz értelmi foka
Az állatpszichológiának egyik legérdekesebb fejezete, az...
A kisántánt a magyar kérdésről tárgyalt vasárnap Sinajában A kisántánt a magyar kérdésről tárgyalt vasárnap Sinajában
A sinajai konferencia mai ülése kizárólag a magyar kérdéssel...
A KAOE házibajnoksága A KAOE házibajnoksága
Vasárnap délelőtt rendezte a KAOE házibajnokságait a BBVE szénatéri...
Szombaton éjszaka Horthy Miklós uton egy fiatalember vonult végig, aki torkaszakadtából énekelt Szombaton éjszaka Horthy Miklós uton egy fiatalember vonult végig,...
A posztos rendőr odalépett hozzá és csendre intette a szemmel...
Kánya külügyminiszter helyzetértékelése Kánya külügyminiszter helyzetértékelése
A Reichspost vasárnapi számában Kánya külügyminiszter érdekes cikket...
Kígyóméreg-serum Kígyóméreg-serum
A franczia dr. Calmette volt az első, a ki a kígyómarást megfelelően...
Pesti mese a sminkelt Jocker-ről Pesti mese a sminkelt Jocker-ről
A dolog előzményei még a nyárra nyúlnak vissza. Hullámpezsgés,...
Fényképezés élő lomblevélre Fényképezés élő lomblevélre
Tudományos szempontból igen érdekes kísérleteket végzett dr. Hans...
Pabsz Mária szépségkirálynő Pabsz Mária szépségkirálynő
Pabsz Máriát, a polai tengerészeti hivatal volt tisztviselőjének...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98