Dtum
Login with Facebookk
1933 | December

Angliai beszélgetés Eckhardt Tiborral

London, december 3.
- Milyen visszhangot kelt a magyar kérdés az angol társadalom széleg rétegeiben?


- Az angol társadalom ugyan igen keveset gondolkodik Magyarország sorsáról, de az bizonyos, hogy ez a kérdés ma sokkal inkább az előtérben van, mint egy pár hónappal ezelőtt. A német nemzeti öntudat felébredése főleg a fenyegetett Ausztria problémáira hívta fel az angol közvélemény figyelmét. Mindenesetre az összes fontos tényezők megegyeznek abban, hogy a rendezetlen dunavölgyi államok kérdése a nagyhatalmakra vonatkozólag is nagy fontossággal bír. Ma már azt is belátják Angliában, hogy Ausztria mai helyzete kibírhatatlan és hogy az osztrák kérdés nem oldható meg a dunamedencei államok. elsősorban pedig Magyarország jövőjének rendezése nélkül.


- Mi a közhangulat Angliában a Hitler-uralommal és a németországi eseményekkel szemben?


- Itteni politikai körökkel folytatott tárgyalásaim során azt a benyomást nyertem, hogy az angol politika husvét óta Németország ellen fordult. A kifejlődésben lévő német nemzeti érzést Anglia a saját szempontjából ítéli meg és ma fontosabbnak tartja ennek a figyelembevételét a francia túlsúly kérdésénél Hagyományos angol politika alapján ma a német barátságot francia barátsággal váltotta fel. Komoly körök, Baldwin, a konzervatív párt vezére, Lord Rothermere, Magyarország nagy barátja, mind a francia angol szövetség megerősítését követetik. Lord Rothermere annyira megy, hogy az angol-francia szövetség mielőbbi megkötésének szükségletét hirdeti. Azonban az angol közvélemény ma még nem megy ilyen messzire….


- Ennek a most kialakuló francia-angol szövetségnek milyen jelentőséget tulajdonít Magyarország nagy céljai és a magyarság jövője szempontjából?


- Az angol-francia közeledés szerintem Magyarország szempontjából igen hasznos volna. Régi meggyőződésem ugyanis, hogy a trianoni béke revíziója csak akkor lehetséges, ha azt békés úton Franciaország kezdeményezi. Itt Magyarország angol barátai nagy segítségünkre lehetnek! A trianoni békét háború nélkül csakis francia támogatással lehet megoldani.


- A képviselő úr és gróf Bethlen István volt miniszterelnök úrnak angliai előadásai pártkülönbség nélkül igen nagy hatást gyakoroltak a magyar népre! Találkozott-e Bethlen Istvánnal Londonban?


- Bethlennel Londonba való érkeztem első estéjén találkoztam a „Near and Middle East Association”-nél tartott előadásánál. Ő ép úgy, mint én a magyar Revíziós Liga szempontjait képviselő Londonban. A mi felfogásunk ezen a téren teljesen hasonló, ami nem meglepő, mert hiszen külpolitikában, a belpolitikai nézeteltérések ellenére is, soha nem volt közöttünk véleménykülönbség.


Eckhardt Tibor e hét végéig marad Londonban, mához egy hétre utazik haza.


Korda Tibor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98