Dtum
Login with Facebookk
1933 | Február

Nincsen halál, csak élet

Strém István könyve - Fórum

1. A szerző spiritiszta. Hiszi, hogy az elhaltak szellemei tovább élnek, hatnak az élőkre, sőt a médiumon keresztül szóban is megnyilatkozhatnak. Hiszi, hogy egy-egy szellem többízben is újra születhetik, s hogy az évezredek során át lassanként megtisztul, felemelkedik. E hittel nincs mit kezdenem. Azzal a kijelentéssel, hogy a spiritiszták meggyőződéseit már a tudomány is igazolta, szintén nem vitázom.

 

Tudom, hogy szavahihető, komoly emberek igazolják valóságát, tudom, hogy neves tudósok foglalkoznak okkult tünetek magyarázásával, s tudok a szellemkutatók komoly angol társaságáról is. Én magam azonban a spiritiszták hitét részleges tébolynak tekintem. Részlegesnek, mert spiritiszta ismerőseim egyébként gyakran igen intelligens, tág látókörű és reális gondolkodású emberek. (Strém István is egyik számontartott értéke újabb líránknak.)

2. Ezek szerint talán nem is volna szabad kritikát írnom e könyvről. Minthogy az egész rendszert - kiinduló pontjával, - érveivel és eredményeivel együtt - a legmerevebben tagadom, nem igen van értelme a tüzetesebb bírálatnak. A szigorúan esztétikai álláspont pedig ily munkával szemben meglehetősen meddő és érdektelen.

 

Ha elmondom, hogy Strém nem elsőrendű prózaíró, de vannak himnikusan szárnyaló szép lapjai, - hogy olykor talmudikus-skolasztikus gondolatspirálisokkal operál, de stílusán többnyire komoly és tiszta hit érzik, amely a hitetlen ajakról is letiltja a cinikus mosolyt, még vajmi keveset mondtam. Azt is obskurus ügyeskedésnek érezném, ha - dialektikus céllal - elfogadnám a spiritiszták alaptételeit, s így valahogyan belülről, a saját útjaikon és saját bástyáikon próbálnám kiforgatni őket bizonyosságaikból.

 

Hogy pedig Strém spiritizmusa és - elismerem - kerek, mutatósan kiépített világképe mily rejtett vagy felötlő eltéréseket mutat más spiritiszta írók hiteiről és értesüléseitől, ahhoz, fájdalom, nem értek, de az ily kérdések a tagadás szemszögéből meglehetősen értelmetlenek és komikusak is... Hogy a könyvről mégis írni bátorkodom, annak az az oka, hogy vele kapcsolatban alkalom nyílik két "problémára" is felhívni a figyelmet. Mind a kettő termékenynek ígérkezik a spiritizmus témáján túl is.

3. Az első a "materializmus" kérdése. A spiritizmus első sorban a materializmus ellen harcol, legmakacsabb ellenségét az anyagelvű szemléletben látja. Közben azonban nem veszi észre, hogy az a felfogás, amely a legtisztább szellemiséget, vágyat, emléket és hajlamot sűrűsödő és ritkuló, emelkedő és süllyedő, fényesedő és elsötétedő fluidtömegekben fogja föl, voltaképpen túltesz a legkonokabb materializmuson is.

 

A spiritizmus igazán gerendákat feled a saját szemében, miközben a materialistákéban szálkákat kifogásol. (Testvértünet a szellemiség lobogója alatt harcoló antimaterialista fajvédelem, amely semmibe sem veszi a lelki vagy szellemi tényezőket, de kétely nélkül esküszik a vér regényes matériájára.) Mellékesen: az egész spiritiszta világszisztéma, minden költői színessége mellett, erősen mechanisztikus jellemű.

4. A másik kérdés annak a boldog "világosságnak" a kérdése, amelynek édes öléről a spiritiszta oly meleg részvéttel tekint a tagadás hideg sötétjében botorkálókra. Nos, ez egészen furcsa dolog. A tagadók tudniillik pontosan fordítva érzik. Azt érzik, hogy éppen ők járnak boldog és sugárzó fényességben, a tiszta ész meleg és folttalan napja alatt, s a spiritiszták tévelyegnek, bódultan és botladozva, valami szánalmas, szomorú homályban.

 

Úgy látszik, Hitnek és Tagadásnak egyaránt lehet világító ereje, s a boldogságnak ez a fajtája, a hitbeli boldogság, nem a "hit" (vagy "hitetlenség") tartalmából, hanem intenzitásából, teljességi fokából következik. Nem az üdvözít, hogy miben hiszek, hanem hogy mennyire, s nem az, hogy mit tagadok, hanem hogy mily tökéletesen.

5. Ismétlem, Strém István mondatain átérzik, hogy komolyan hisz abban, amit hirdet. E megállapítás, ily könyvvel szemben, részemről szinte az elismerés maximuma.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Csillagászati krónika
Az 1918. évi nap- és holdfogyatkozások. 1918-ban két nap és egy...
Izgalmas jelentek között mondották el a náci-vezérek végső...
A hatalmas tárgyalóterem közönsége lélegzetvisszafojtva figyelt a...
Lidércek Lidércek
Minden út Rómába és minden büntett egy különitményhez vezet. Nincs...
Dózsa György híveinek egyik tömegsírját találták meg Rákospalotán Dózsa György híveinek egyik tömegsírját találták meg...
Rákospalotán az elmult héten hozzákezdtek a Sikátori-út mentén, amely...
A franczia kormány bukása A franczia kormány bukása
A franczia kormány, mely csak néhány hónap óta van hivatalban, junius...
Németország kilépett a nemzetközi csőkartelből Németország kilépett a nemzetközi csőkartelből
A nehéziparnak váratlan szenzációja van. A napokban felbomlott a...
Csik kettős győzelme Stockholmban Csik kettős győzelme Stockholmban
A stockholmi új sportpalota új fedett uszodájában vasárnap, a...
50 fillér – egy embernél 50 fillér – egy embernél
Két nap előtt valahol a mulató Városligetben két fiatal úr, - uri...
Versek 1943-ból Versek 1943-ból
Olykor megfognám elhagyott barátaim kezét, a csibehangon szunnyadó ...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98