Dtum
Login with Facebookk
1933 | Február

Egy új pálya: a viperafogás

 Eddig egész Európában csak Párizsban készítettek ellenmérget a viperaharapás gyógyítására. Ujabban egy milanói intézet az „Instituto Sieroterapeutico” is készít ilyen gyógyszert. A gyógyszer előállításához valódi viperaméregre van szükség. Ezt beoltják a lovakba s a megmérgezett lovak véréből állítják elő a gyógyszert.

Olaszországban több helyen él vipera, így Kalabribában, Szicíliában, a legtöbb Isztriában. De a milanói intézet nehezen jutott viperákhoz, mert viperafogással senki sem foglalkozott. Ezért Müller professzor, az intézet vezetője Isztria legszegényebb néprétegeit külön kurzusukban képezte ki a viperafogásra.

A viperavadászat főszezonja kora tavasszal van, midőn a viperák még nagyon lusták s félig lethargikus állapotban sütkéreznek a sziklákon a gyönge napsütésben. A viperavadászok hosszúnyelű favillákkal dolgoznak. Foglalkozásuk nem éppen veszélytelen, de elég jövedelmező.

Isztriából ma már évenként több mint ezer viperát küldenek a milánói intézetnek, ahol a viperákat üvegburák alatt mérges gázzal megölik, méregmirigyeiket kioperálják és megszárítják. A viperák bőrét egy milánói tímár veszi át s színes, női cipőket készít belőlük. Az olasz nők közül már sokan járnak viperacipőben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kígyó mérgéből készül a szérum Egy veszélyes mérgeskigyó, a vipera Kígyószanatórium
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98