Dtum
Login with Facebookk
1932 | December

Sofortprogramm

A magyar munkanélküliség elleni bátor és határozott küzdelmet a tudatlanság, tehetetlenség és a suta, kispolgári reménykedések egyelőre megakadályozták. Elképesztő közgazdasági babonákban keresünk reményt és vigasztalást! Elhisszük, hogy a nemzetközileg megromlott tőkét, reformok nélkül a többtermelés szolgálatába állíthatjuk, amikor nyilvánvaló, hogy a vak nyereségvágy a kevesebb termelésre már kényelmesen berendezkedett. A csekély haszon, vagy forgalom elve a termelésben megbukott. Ezért égetik, pusztítják a kitermelt javakat, ezért kartellizálnak és csökkentik a termelést. A munka és a haszon elve világtörténeti csatába keveredtek s az állam legelső kötelessége, a végveszedelembe került munka oldalára állni!

Elhisszük, hogy a munkanélküliség ellen az összes gazdasági tényezők eszményi összefogásával lehet harcolni, pedig lehetetlenség olyan tervet kieszelni, amelyet mindenki kitörő lelkesedéssel fogad. Furcsa, középkori magyar álom ez a maradéknélküli összefogás-politika. Az államvezetőknek az a korszerű feladata, hogy minden érvet meghallgasson, lemérjen, értékeljen, – azokat tűzzel-vassal végrehajtsa, bármit is kiabál a megsértett monopólium. Elhisszük, hogy minden figyelmünket a külkereskedelemre kell összpontosítsuk, amikor évi lehetőségeink már háromszáz millió pengőre zsugorodtak.

A külkereskedelem fellendítése érdekében mindent el kell követni, de új energiákat kell felfakasztani a belső termelés és a javak belső körforgásának bősége érdekében, mert enélkül váratlan gyorsasággal összeroppanhat a belső teherviselési képesség és csődbe kerülhet a magyar népellátás. Elhisszük, hogy minden munkaalkalom és munkalehetőség áldásos és üdvös a munkanélküliség enyhítésére. Ezt a babonát ki kell irtani a magyar közvéleményből, mert az utolsó tíz év beruházási politikája, mint véres szatíra bizonyítja az – ellenkező tételt!

Nem szabad olyan közmunkákat végrehajtani, amelyek elviselhetetlen fentartási és üzemköltségeket zudítanak a nemzet nyakába, és nem lehet a munkanélküliség enyhítésének ürügye alatt, olyan befektetéseket eszközölni, amelyekben az anyagárak és a rezsiköltségek óriási terhe mellett a kifizetésre kerülő munkabérek csak csekély töredéket jelentenek. A többtermelés kikövetelésére és az egyszerű közmunkák rendezésére épült, hosszúidős küzdelemre kell berendezkedni, mert összes babonáink koronája az a tévhit, hogy ezen a tragikus fronton, gyors és önmagától beálló változás történhetik.

A munkanélküliség kérdésének tanulmányozására kiküldött angol királyi bizottság végső jelentése, kétévi alapos nehéz munka után, ma került a nyilvánosság elé. Ez a jelentés megállapítja, hogy a gazdasági világhelyzet következtében, a tartós, állandó munkanélküliségre épp úgy be kell rendezkedni, mint a külkereskedelemre! Egységes, átfogó nemzeti intézményt és munkatervet követel a jelentés s az összefüggéstelen kis részletintézkedéseket fügefalevélnek minősíti. Nálunk a fügefalevelek is hiányoznak...


Terjed a nyomor, pusztul a szakmunka, csökken az utánpótlás, bomlik, málik szerteszét a régi magyar munkaszervezet.
Ki vállalja a felelősséget azért, hogy semmi sem történik? Kis segít, ha a karitatív lehetőségek leveseskondérjai is kiürülnek? A sofort-programm utolsó órája elérkezett, s annak sürgős összeállítását és végrehajtását a feltámadó nemzeti lelkiismeret s mindazok, akiknek van még vesztenivalójuk, együtt és egységesen kell, hogy szorgalmazzák.

Ennek a nemzeti sofort-programmnak
1. A magyar parlamentnek, mint nemzeti tanácskozó testületnek, sürgős összehívása, a munkanélküliség kérdésének megtárgyalására.
2. A Nemzeti Munkaügyi hivatal felállítása, az összes jogos érdekeltségek bevonásával.
3. A jövő évben feltétlenül szükséges összes közmunkák, tervbevett építkezések és a nagyobb magánvállalkozások országos, sürgős összeírása.
4. Az összes alacsony kamat- és törlesztési terheket elbíró, reális közmunkalehetőségek országos összeírása, a városokban és vármegyékben.
5. A magyar szellemi és fizikai munkanélküliek kataszterének haladéktalan összeállítása, a kor, a szakma és a területi elosztódás figyelembevételével.
6. A munkalehetőségekre és a munkanélküliekre vonatkozó összes beérkezett adatok egyeztetése, a munkanélküliek tervszerű felhasználása és elosztása érdekében.
7. Az elvégzendő közmunkák országos szabályozása és területi csoportosítása, a társadalombiztosítási vagy munkaközvetítési körzetek szerint.
8. Országos tervek elkészítése az elsősorban munkabért igénylő munkálatokra. A csatornázás, telepítés, a kis, összekötő vasutak földmunkái s Budapesten a tabáni közművek sürgős kiépítése példázzák a legjobb lehetőségeket.
9. A 40 órás munkahét bevezetése.
10. Önkéntes munkahadsereg felállítása, elsősorban az ifjúság számára, s a terményekben való fizetés rendszerének kipróbálására.
11. Egységes nyomorenyhítési szervezet az egész országban, a vándorlás megakadályozására.
12. Sürgős telepítés és sürgős hosszúbérleti szerződések minden állami és közületi földből, a faluból való menekülés megszüntetésére.
13. Szükségmunka-alap teremtés. Bárhonnan! Belső kölcsön kötvény, adójegy alapján vagy a transzferpénzek felhasználásával. A pénzügyi lehetőségek mérsékelt kiterjesztése nélkül, nincs semmiféle megoldás!
14. A belső állami tartozások sürgős rendezése, más lehetőség híjján, rövidlejáratú kötvényekkel. – Az állam nem tartozhatik a vállalkozóknak éveken át a becsületesen elvégzett munka árával!
15. A kisipar, háziipar és a termelőszövetkezetek egységes állami megsegítése. A fonás, szövés, bőrmunka és a kis géppel végezhető háziipar szorgalmazása.
16. Pénzügyi könnyítés minden nagyobb munkaerőt foglalkoztató vállalkozásnak! Munkaprémium adóelismervények formájában a régi adó- és társadalombiztosítóterhek könnyítésével, leírásával vagy a kamatok csökkentésével.
17. A termelést és vállalkozást érintő összes rendeletek sürgős revíziója, az oktalan, bürokratikus és avult előírások egységes kigyomlálására.
18. Tervszerűség, – többéves nyers vonalkitűzés a termelés és a közmunkák irányításában a munkanélküliség megszüntetésére irányuló akarat teljes érvényesülésével.

Nem igénylünk ennek a tervnek kizárólagos és végleges jelentőséget, de a komoly megindulás és az alapelvek megvalósítása nélkül veszedelmes lesz a tél és reménytelen a tavasz. Kenyeret, új erőt, a magyar irredentát látjuk a munkanélküliség elleni küzdelemben. Alpári külső szidalmakra feleljen a mi igazi hangunk: – új, millió kaszavágás, új, millió kalapácsütés; – a munka döngő, ütemes muzsikája szálljon át a határokon!...

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Takáts Imre győzött a BSE teniszversenyén Takáts Imre győzött a BSE teniszversenyén
A BSE teniszversenyén vasárnap a férfi egyes és páros számok döntőit...
Ötven évig nyomdász Ötven évig nyomdász
Ritka eset a mai korban, hogy egy munkásember szakadatlan munka...
A Táltoskirály - Makkai Sándor regénye - Genius-kiadás A Táltoskirály - Makkai Sándor regénye - Genius-kiadás
Tomaj Dénes, Makkai Sándor történeti regényének raisonneurje, akit...
Eötvös Károly Tisza István programjáról Eötvös Károly Tisza István programjáról
Eötvös Károly: A miniszterelnöki múltjára nem hivatkozhatik Tisza,...
Az országos vasuti sztrájk Az országos vasuti sztrájk
Szomoru és aggodalmas napjai voltak az elmult hét folyamán az...
Zavargások Oroszországban
Oroszország különböző részeiből, nagyobb városaiból folytonos...
Amerikai levél. Irta: erdőbaktai Gottesmann Raoul Amerikai levél. Irta: erdőbaktai Gottesmann Raoul
Woodstreeti lakásom ablakaiból egy kolosszális méretü tribünt lehet...
Budapest látványosságai: a Singer-varrógép kirakatok
A Singer-varrógépet nem kell felfedezni a nagyközönség előtt. Nincs...
Veszteségek a lóversenyeken Veszteségek a lóversenyeken
Megbízható szakértők feljegyzései szerint a versenyeken fogadásokban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98