Dtum
Login with Facebookk
1933 | Március

Lakkozott farsang után puritán tavaszi divat

Az idei komor farsangra ráfér némi ragyogás. Párizs gondoskodik is róla és megtartotta kellő keretek közt a szezon nagy ünnepségét: a „bal laquée”- t, ami röviden annyit jelent, hogy minden jelenlévő hölgy tetőtől talpig csillogó lakkban tartozott megjelenni.

Lakkozott selyemcipők, lakkozott csipke, tüll- és selyemruhák, lakkozott ajkak és lakozott hajfürtök versengtek a lakkragyogás pálmájáért. A nagy szalonok prémiumai is lakozott modellruhák voltak. A csillogás versenyében a legtöbb invenció a fizura fronton mutatkozott. Mert nem szólva arról, hogy időt, fáradságot és hajat nem kímélve, a ruha, cipő és kesztyű színéhez alkalmazkodott a fizura, akadt – ó. francia sovinizmus! - oly lelkes párizsi hölgy is, - egyik szépségkirálynő – ki haját ezzel a lemosható masszával a trikolór színeire festette be.

Egyszóval: a búcsúzó téli divatnak a lakk különös fényt ad. De a lakkozott frizurák nálunk is aktuálisak. Ragyogó mandzsetták, átmeneti, fényes selyemkalapok, csillogó díszekkel, a farsangi ragyogás hattyúdalai, de már jön az új tavaszi divat, mely korszerű lesz és egyszerű. Egyenesek lesznek a kabátok, zakószerűek, hogy ne mondjuk: zsákszerűek.

Az ujjak ugyan, vesztük tudatában, még egyszer puffossá duzzadnak, hogy aztán teljesen eltűnjenek az érdeklődés központjából. Az utóbbi évek barok vonaláért is teljes a bűnbánat. Visszatérünk a primitívek divatjához háromszögletű zsebekkel és fagombokkal. Lemondunk az átmeneti kabát szőrmedíszítéséről, de a muffhoz, kedvencéhez ragaszkodik Párizs.

Szokványos hírnökei a tavasznak: a zöld kalapok már megérkeztek, míg a márciusi ibolyacsokor sohasem hiányzik februárban a párizsi asszony gomblyukától.

Az iker-rókák is újraélednek. De, hogy a fajkiválasztás divatos elvének ők is hódoljanak, különböző szőrszínek szerint testvéresülnek. (A sötét és világos társulása igen időszerű és teljes a győzelmük a sötét ruhához való fehér piké és organdigalléroknak is.)

Nagy újdonság a világos kosztümökhöz viselt sötét blúz, a színek kérdése azonban már nyílt titok. A piros folytatja diadalútját a nyers téglaszíntől az édes szorbet árnyalatáig. A beige a szürkével vetélkedik. A sötétkék megszokott és megnyugtató tavaszi jelenség. Befutott ou s derek: a salátazöld és a levendulakék. De az egész skála megfér az új, márciusi viharok és késői influenza ellen védelmet nyújtó szivárványszínű sálakon...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98