Dtum
Login with Facebookk
1933 | November

Egy megtébolyodott magyar ötvös lángész hamisított remekműveket adott el százszámra

Egy megtébolyodott magyar ötvös lángész hamisított remekműveket adott el százszámra:

Feldúlt idegzetű, lélekben és testben összetört férfi fölvételét kérték ez év augusztus 12-én hozzátartozói az angyalföldi tébolydába. Ez a férfi Schreiber Joachim Antal József újpesti ezüstműves volt, a magyar ötvösművészet történetében szinte egyedülálló jelenség, aki istenáldotta tehetségét példátlan agyafúrtsággal párosítva, arra használta föl, hogy alkotásait- e remekműveket- a rég elhunyt magyar mester: Szentpétery József (1781-1862) kézjegyével lássa el.

Művészi tökélyű hamisítványaival elöntötte a főváros műkereskedőit és műgyűjtőit, akiknek tájékozatlanságát legjobban az a körülmény bizonyítja, hogy nap-nap után vásároltak Szentpétery-remekeket, holott Szentpétery a magyar Benvenuto Cellini remekművei csaknem kivétel nélkül külföldön vannak.

Ez év nyarán kezdtek a hamisítványok nyomára jönni a szakértök. De nem a kivitel, korántsem a művészi tökély volt a gyanú oka, hanem egészen más: több Szentpétery alkotás nyersanyagáról derült ki, hogy nem ezüst, nem arany, hanem ólom, illetőleg réz.

A rendőrség nem följelentések nyomán kezdte el a nyomozást, hanem olyan műgyűjtők hívták fel a rendőrség figyelmét a hamisítványokra, akik maguk nem akartak följelentést tenni, mert nem akartak szerepelni és mert szégyellték volna bevallani tévedésüket. Mire a rendőrségi nyomozás megindult, Schreiber Joachim már a tébolyda lakója volt. A legkiválóbb szakemberek bevonásával hónapokig tartott a rendőrség nyomozása, amelyet a napokban fejeztek be. Szenzációs adatok derültek ki Schreiberről, aki - úgy látszik - ellenállhatatlan kényszer hatása alatt hamisított,
még olyan esetekben is, amikor a befektetett munka értéke és a felhasznált anyag költsége nem is fedezhette a remélhető nyereséget.

Schreiber Joachim múzeumokban fényképezett, külföldön utazott, komoly tanulmányokat végzett, amíg elkészítette a kliséket Szentpétery aláírásával, az évszámmal és az ezüstfinomság pontos jelzésével. A nyomozás során a rendőrség harminc darab ilyen klisét foglalt le, de ezeken felül lefoglalt további harmincöt olyan klisét, amelyeken Josef Melichár, Benvenuto Cellini és Menn aláírásának és kézjegyének tökéletes utánzatai voltak.

A rendőrség megállapította, hogy Budapestnek jóformán nincsen olyan műkereskedője, akiknél ne lennének Schreiber Joachim tökéletes Szentpétery-hamisítványai: Schreiber tizenöt év alatt háromszázötven darab ötvösremeket helyezett el a legelső budapesti műkereskedő cégeknél. A nyomozás során a legkomikusabb adatok derültek ki. Például az egyik budapesti műkereskedő négyszáz pengőért vett egy Szentpétery kelyhet, amire ezerkétszáz pengőt adott a zálogház. (Szakértők szerint ez a csodálatos darab nyolc-tízezer pengőt érne, ha tényleg Szentpétery készítette volna) De hogy a magyar műkereskedők és műgyűjtők ne szégyenkezzenek, a nyomozás kiderített, hogy Schreiber egy tűzőn aranyozott sótartót, amelyet Benvenuto Cellini kézjegyével látott el.-
a British Muzeumnak adott el.

De vett tőle a Nemzeti Múzeum is egy Szentpétery- mécsest. Az üzletet egy budapesti szőnyegkereskedő kötötte meg. Schreiber Joachimnak apróbb esetei közül való, hogy a Teleki téren vásárolt biedermeier asztalt úgy preparált, megtalálásának körülményeit pedig olyan valószínűsített adatokkal magyarázta, hogy az asztalt a Kisfaludy- Társaság vette meg tőle, mint Kisfaludy Károly badacsonyi asztalát.

De nem hanyagolta el Schreiber a kerámiát sem: vásári porcelánokba mesterien helyezte el külföldi gyárak klasszikus márkáit. Kiderült, hogy régi festmények alá hollandi mesterek nevét hamisította, s egyébként is mestere volt a régi képek restaurálásának. Gyönyörű régi magyar ékszereit, amelyeket ugyancsak újpesti ötvösműhelyében készített, nagy előszeretettel vásárolták.

Minden hamisításnak legtökéletesebb technikáit bírta és a meghallgatott szakértők a legnagyobb megdöbbenéssel, de egyben a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak a művészről, aki a hamisításokat ilyen tökélyig vitte.

Az elmult héten a rendőri nyomozás befejeződött, s ma már tökéletesen pontos kimutatás van a rendőrség birtokában arról, hogy melyik műkereskedőnél milyen hamisítványok vannak, s kik azok a műgyűjtők, akiknek birtokában Schreiber mester Szentpéter – remekei vannak.

A magántulajdonosok között szerepel több főpap, egy főhercegnő, egy volt külügyminiszter neje
és több ismert műgyűjtő. Talán nem érdektelen megjegyeztünk, hogy az elborult elméjű nagy magyar ötvös ellen egyetlen egy följelentés sem érkezett a rendőrségre...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98